Průzkum CVVM: Názor lidí na státní maturitu se neustále mění

středa 12. října 2016 ·

Centrum pro výzkum veřejného mínění zveřejnilo výsledky dalšího průzkumu týkajícícho se školství. Tentokrát průzkum zjišťoval například názory na jednotné přijímací zkoušky na střední školy, povinnou maturitu z matematiky nebo státní maturitu.


72 % respondentů je pro garantované místo v mateřských školkách pro každé dítě starší dvou let. 60 % dotázaných si myslí, že místo v mateřských školkách by mělo být poskytováno bezplatně. Jednotné přijímací testy na maturitní obory a zákaz propouštění učitelů na léto schvaluje 56 % populace. Stále nadpoloviční většina oslovených, 53 %, podporuje možnost domácího vzdělávání na úrovni základní školy. Podíl negativních odpovědí převážil u otázky na povinnou maturitu z matematiky, kterou odmítá 53 % občanů. Centrální hodnocení maturitních testů má téměř stejný počet podporovatelů a odpůrců.

Průzkum také zjišťoval názor obyvatel České republiky na státní maturitu. Větší část populace ji považuje za správnou myšlenku, z toho 16 % za „rozhodně správnou“ a 30 % za „spíše správnou“. Negativně státní maturitu vnímá 41 % respondentů, 26 % ji vidí jako „spíše nesprávnou“ a 15 % jako „rozhodně nesprávnou“.

Studenti podstatně častěji považují statní maturitu za „rozhodně nesprávnou“ myšlenku. Oproti zbytku populace také méně často volí odpověď „nevím“. Vzhledem k tomu, že na rozdíl od zbytku respondentů se studentů téma státních maturit bezprostředně týká (popřípadě týkalo), není toto zjištění nijak překvapující. Stejně jako u otázky na povinnou maturitu z matematiky, statní maturitu podporují především starší lidé. Variantu „rozhodně pro“ vybírali lidé s průměrným věkem 49 let, kategorii „rozhodně proti“ oslovení v průměrném věku 42 let.

V roce 2011 jsme otázku na státní maturitu položili poprvé. Od té doby pozorujeme téměř neustálou změnu v názorech populace na tuto problematiku. V roce 2011 hodnotilo 43 % respondentů státní maturitu kladně, 37 % záporně. V roce 2012, ve srovnání s rokem 2011, se podíl obyvatel vnímajících maturitu pozitivně značně propadl. Mezi lety 2012 a 2015 došlo k nárůstu počtu odpovědí „rozhodně správnou“ a „spíše správnou“. Pokud srovnáme rok 2016 s rokem 2015, o 3 procentní body se snížil podíl lidí volících odpověď „rozhodně správná“ a o 4 procentní body zvýšil počet respondentů vybírajících variantu „spíše správná“.


Podrobnosti naleznete zde

13 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
12. října 2016 v 19:43  

A 95 % občanů odmítá daně.

Unknown řekl(a)...
12. října 2016 v 20:35  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
12. října 2016 v 20:41  

"Studenti podstatně častěji považují statní maturitu za „rozhodně nesprávnou“ myšlenku. "

Úplně nejlepší by z pozice studentů bylo naprosté zrušení jakékoliv maturity. Mám však jiné podezření. Přijímací zkoušky a státní maturita se neslučují s procesem inkluze. Očekávejme tedy nový masový útok aktivistů proti institutu "státní maturita". Je to totiž nepřekročitelná bariéra pro "mnohé".

krtek řekl(a)...
12. října 2016 v 20:45  

Navrhuji, aby se státní maturita vyhlašovala podle toho, jestli ji schvaluje více než 50 % obyvatel. Prostě jeden rok jo a jeden rok ne, jak to vyjde.
A až se to ujme, zavedu hlasování o známce - jako v krasobruslení, ta krásně zapsaná rovnice sice nebyla vyřešena, ale ten rukopis ... To se musí zohlednit.

Unknown řekl(a)...
12. října 2016 v 20:46  

"Průzkum také zjišťoval názor obyvatel České republiky na státní maturitu. Větší část populace ji považuje za správnou myšlenku, z toho 16 % za „rozhodně správnou“ a 30 % za „spíše správnou“. Negativně státní maturitu vnímá 41 % respondentů, 26 % ji vidí jako „spíše nesprávnou“ a 15 % jako „rozhodně nesprávnou“. "

16% + 30% + 41% + 26% + 15% = 128% (?)
Možná to špatně chápu, protože je to špatně formulováno.

Zřejmě se jedná o 46% souhlasících, 41% nesouhlasících a 13% neví. Pak je třeba to přesně vyjádřit.

poste.restante řekl(a)...
12. října 2016 v 21:54  

Navrhuji, aby každý občan ČR dostal maturitní vysvědčení současně s rodným listem.

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. října 2016 v 23:57  

Navrhuji zrušení povinné školní docházky!
Kdy už se konečně otevře i toto téma. Všichni se jej bojí, jak upír česneku.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
13. října 2016 v 0:10  

"Největší problém vidím v tom, jak se dnes vychovávají děti. To, co dnes většinou vidím, je hyperprotektivní, tedy přehnaně ochranitelská výchova, kdy se dětem zametá cestička, aby to neměly komplikované. Většina rodičů přebírá odpovědnost za děti v oblastech, kde ani nemusí. Děti se tak nenaučí starat se o sebe, samy si hrát, usínat, učit se a další potřebné věci, které jsme my jako děti zvládali. Dnešní mládež je velmi nepřizpůsobivá, pohodlná a chce mít všechno hned. Bohužel je to výsledek naší výchovy a našich hodnot. Myslím, že civilizovaný svět s tím bude mít v budoucnu problém."

Zdroj: http://ona.idnes.cz/psychicke-zdravi-0eo-/zdravi.aspx?c=A161012_115842_zdravi_pet

To když tady napíšeme my (zastaralí učitelé) tak z nás udělají ti moderní (a pan Václavík, který učil taky na základce) blbce.

Já vím, není to k maturitě. Soráč. (to už se asi taky neříká)

tyrjir řekl(a)...
13. října 2016 v 0:35  

Navrhuji zrušit zbytečné MŠMT!

MŠMT se zdá začínat být celkem zbytečné:

- Další vzdělávání dospělých se přesouvá ze škol úpících v systému RVP/ŠVP do Fondu dalšího vzdělávání (gesce MPSV), které se děje podle mnohem jednodušší Národní soustavy kvalifikací. Národní institut dalšího vzdělávání (NIDV v gesci MŠMT) je Popelka starající se hlavně o pochybný Kariérní (ne)řád učitelů.
- Vysoké školy si dnes v údajném souladu s EU trendy usurpuje do připravovaného MVVaVŠ pan místopředseda vlády Bělobrádek.
- Do řízení a správy regionálního školství agresivně kibicují dosud ne-mocné aktivistické nevládní organizace suplující to, na což MŠMT evidentně kašle, ač by to dělat mělo.
- Školský rozpočet a platy učitelů jsou vůči vyspělému zahraničí stále na ostudně nízké úrovni. Rodiče, učitelé a zřizovatelé škol mají od vlády a MŠMT jen značně neurčité přísliby naprosto ne dostatečného zlepšení financování školství.
- Na závažné podněty a připomínky nedostávají rodiče, učitelé, skuteční odborníci, zřizovatelé škol atd. od MŠMT řádné odpovědi.

Tak to MŠMT snad radši, milá Vládo a Parlamente ČESKÉ REPUBLIKY, zrušte, ne? Myslím, že se to ale nestane z jednoho hlavního důvodu:

Kdo by pak "vyčerpal" EU dotace a učitele podle včera už v EU schváleného "fárplánu" OP VVV? :)))

Jiri Janecek řekl(a)...
13. října 2016 v 16:28  

No nevim... Přijde mi, že spousta těch průzkumníků veřejného mínění má i oproti mne deficit jak ve statistice, tak ve znalosti lidí... (nebo spíš - mají v obou oblastech velký potenciál dalšího rozvoje.)
---
Zrovna včera mi volali z nějaké agentury ohledně výzkumu minerálek a mého vztahu k nim... PR z toho smrdělo na sto honů, ale to bych přežil. Trvalo to 15 minut, takže jsem posledních deset minut odpovídal jen "spíše ano". Ať jim to vyjde klidně na 160 %.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
13. října 2016 v 16:35  

Pro tyto volající mám jednu funkční odpověď:

Děkuji, nemám zájem, na shledanou. Kdyby prodávali modrý z nebe...

Jiri Janecek řekl(a)...
13. října 2016 v 17:40  

Já taky... Můj telefon má na to dokonce speciální červené tlačítko (skutečné tlačítko! ne ikonu na displeji...).
---
Ale byl jsem zvědavý. Po prvních pěti minutách hlavně na to, jakou vatou vyplní těch dalších 10 (slečna mne předem varovala, že to bude asi na 15 minut).

Nicka Pytlik řekl(a)...
13. října 2016 v 19:01  

Pro tyto případy mám připravenu nabídku výhodné koupě od makových závinů, přes pár zajímavých knižních titulů, až po hygienické potřeby. Taký pomáhá vyjevit protějšku, bez ohledu na jeho pohlaví, že má velice příjemný hlas, a že bych si s ní(m) rád domluvil schůzku. V krajním případě se divím, že se mi dovolali, když vůbec nemám mobil.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.