Podle nového žebříčku dárcovství patří Češi k nejméně štědrým lidem na světě

pátek 28. října 2016 ·

Podle posledního vydání World Giving Index, který hodnotí štědrost obyvatel jednotlivých zemí světa, jsou na tom s velkorysostí nejlépe obyvatelé Barmy. Česká republika se v žebříčku 140 zemí umístila až na 121. místě. Index zohledňuje tři kategorie: kolik peněz dávají lidé na charitu, kolik času tráví dobrovolnictvím a jako moc pomáhají cizím lidem v nouzi. Informuje o tom server Aktuálně.cz.


Britská Nadace charitativní pomoci (Charities Aid Foundation, CAF), která index sestavuje od roku 2010, do něj letos zahrnula 140 zemí. Nejštědřejší jsou už třetí rok po sobě obyvatelé Barmy. Za Barmou se na druhém místě umístili obyvatelé Spojených států a na třetím Australané. Žebříček pak na úplně posledním místě uzavírá Čína.

Mezi Evropany jsou nejštědřejší Britové a v Africe obyvatelé Keni, kteří se ve srovnání se světem vyšplhali až na 12. místo.

"Katastrofy a neštěstí mají tendence vést k vyššímu počtu lidí, kteří něco darují charitě," vysvětluje pro CNN mediální ředitel CAF Simon Ward, proč se chudá země dostala před ty vyspělejší.

Zároveň upozornil, že štědrost lidí může mít souvislost s kulturním prostředím. V Barmě se přes 80 procent hlásí k buddhismu. Pokud jde o pomáhání cizím lidem, jsou na tom nejlépe Iráčané - dávat almužny je jedním ze základních pravidel muslimské víry.


Celý text na serveru Aktuálně.cz naleznete zde, další informace zde

11 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
28. října 2016 v 14:36  

No, já bych tady uvítal spíše vyhlášku o přijímacím řízení.

Jiri Janecek řekl(a)...
28. října 2016 v 17:54  

Jaký má tahle zpráva vztah ke škole?
Jako že kdyby učitelé lépe vychovávali žáky, tak jsme hodnější, štědřejší a solidárnější národ?
Nebo, že kdyby se "učilo myslet místo biflování", tak by každého liskla do ksichtu nesmyslnost (nebo účelovost) tohoto žebříčku, která trčí ještě o dvě patra výš, než je u běžných žebříčků obvyklé?

BP řekl(a)...
28. října 2016 v 18:48  

Chci žít ve světě, ve kterém se nemusí škemrat o almužny!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
28. října 2016 v 20:58  

"Jaký má tahle zpráva vztah ke škole?"

Aktivista se nezapře a to nemyslím Vás, pane Janečku.

Unknown řekl(a)...
28. října 2016 v 21:38  

28. října 2016 20:58

Má to jistý vztah k etice, osobnostní a sociální výchově, výchově demokratického občana a co já vím co ještě. Nějak mně však začíná vadit velké množství aktivit při výběru milodarů - Charita, Člověk v tísni,.....Rád přispívám přímo na ověřené adresy bez mezičlánků. Mnohdy i osobně.

Unknown řekl(a)...
28. října 2016 v 21:49  

Nemyslím si, že to je pravda.
Navíc nikde není popsána metodika šetření.
Nedivím se, že po skandálech s falešnými výběrčími se lidé neúčastní sbírek. Raději přispějí individuálně konkrétnímu šlověku (viz. televizní akce). Prodej šatstva z charitativních sbírek v second handech tomu taky neprospívá.
Otázkou je také rozdíl v životní úrovni. Mecenášství u nás nemá tradici. Ani na turistice nejsme tolik závislí a pomáhat turistům nemáme tolik zapotřebí.

Jiri Janecek řekl(a)...
29. října 2016 v 6:33  

No, třeba letní sesuv půdy na silnici mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem má jistý vztah k fyzice, ekologii a občanské nauce a nic se tu o něm nepíše.
---
Ať je metodika jaká chce, je špatná. Vzhledem k různé kvalitě sociálních systémů v různých zemích je to jako měřit výšku dětí na schodišti.

Veronika řekl(a)...
29. října 2016 v 16:48  

Zajímalo by mě, jak ta data zjišťovali. Naše rodina přispívá každoročně několik tisíc Kč přímo na konkrétní ruku. Ovšem nikde o tom nemluvíme, protože pak nechceme poslouchat typicky české řeči: "Jo, těm se to žije, to si potom můžou dovolit cpát prachy hladovejm psům". A nepochybuju o tom, že podobně přispívá i řada jiných lidí. V tajnosti.
Řekla bych, že to s naším národem není tak zlé, jak se nás někdo snaží přesvědčit.

Michal Komárek řekl(a)...
29. října 2016 v 18:10  

m vanek, Veronika

Druhý odkaz vede na stránky CAF, kde je nastíněna i metoda sběru dat. Je to zřejmě běžný "průzkum veřejného mínění", dotazník, tam by se tedy nemělo projevit, zda někdo daruje "tajně" či nikoli. Děkuji! Hezký večer!

Miloslav Novotný řekl(a)...
30. října 2016 v 17:19  

Proč to straší na ČŠ? Opravdu stačí jen to, že je něco protičeské, pitomé, tak nějak aktuálně.cz? „Češi málo pomáhají druhým. V žebříčku štědrosti se potácejí na chvostu“. Já soudím spíš podle dárcovství krve, kostní dřeně, právní úpravy transplantace orgánů atd. Žebřík používám výhradně jako pomůcku k překročení svých možností, ne jako jejich měřítko.

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. října 2016 v 21:19  

Žebřík používám výhradně jako pomůcku k překročení svých možností, ne jako jejich měřítko.

Poznamenal jsem si, pane Novotný, tuto myšlenku, a děkuji Vám.
Na ČŠ tato informace straší takovým způsobem, že budu mít teď těžké noce. Co jen jsme to za póvl. Lakomáci. A to jsem leta žil v přesvědčení, tedy jestli si dobře pamatuji tuším na vyjádření Šimona Pánka, že v dárcovských esemeskách, různé tsunami, zemětřesení, tajfůny, patříme naopak ke světové špičce. Úplně se mi zhroutil svět.
A jak to máme se sběratelstvím? Mám na mysli ta víčka od petek, víte? Co se potom přetaví třeba na alespoň základní pomůcky nemocným nebo postiženým dětem, na které se už zdravotním pojišťovnám peněz nedostáva...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.