Neléčená hyperaktivita může podle odborníků dovést až na šikmou plochu

sobota 10. února 2018 ·

Přibližně pět procent populace trpí podle odhadů odborníků poruchami pozornosti spojených s hyperaktivitou. To znamená v Česku zhruba půl miliónu lidí. Naprosté většině z nich ale není tato porucha nikdy diagnostikována. Takto postižení lidé se přitom s obtížemi potýkají celý život. Jak se ukazuje z dlouholeté práce psychologů a psychiatrů, děti i dospělí, kteří se neléčí, mají větší sklony k užívání drog a je u nich rovněž vyšší riziko toho, že sklouznou ke kriminálním činům. Informuje deník Právo.


Například podle Blahoslava Krause, českého vědce zabývajícího se sociální patologií, je na základě prováděných psychiatrických výzkumů delikventů prokázáno, že 16 až 30 procent z nich trpí ADHD, což je anglická zkratka pro poruchu pozornosti s hyperaktivitou.

Jak přesně je to v Česku, nevíme. Česká policie ani probační a mediační služba se propojením kriminálního chování s danými poruchami blíže nezabývají a ani to nesledují. Oproti tomu ministerstvo školství a tělovýchovy ve studijních materiálech na svých webových stránkách upozorňuje na možné rizikové chování spojené s ADHD spočívající mimo jiné v možném alkoholismu i v jiných závislostech.

Poradenství pro žáky s podobnými poruchami chování proto zajišťuje jak výchovný poradce a školní psycholog, tak i metodik prevence, jenž má na starosti prevenci kriminálního a patologického jednání mezi žáky.

Podle psychiatra Jana Čermáka vede neléčení choroby ke frustraci, pocitu selhání a životního neúspěchu. Pokud člověk jen obtížně dosáhne ve společnosti úspěchu, může ho zmiňovaná frustrace podle odborníků přivést na cestu nelegálního chování mnohem pravděpodobněji než člověka duševně zdravého.

Celý text naleznete v dnešním Právu

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.