Národem vzdělanců už nejsme, říká učitel a autor učebnic Vladislav Dudák

pátek 28. října 2016 ·

Každý učitel v každé době lamentuje nad úrovní všeobecného vzdělání – něco se dnes lepší, něco nikoliv, národem vzdělanců ale podle Vladislava Dudáka už nejsme. „Národ vzdělanců neznamená, že všichni jsou výjimečně vzdělaní, ale že si vzdělání váží,“ říká Dudák v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.


Vladislav Dudák (archiv V. Dudáka)
Podle něj k tomu přispívá nejenom současná mentalita, ale i způsob jakési ideologie nebo dogma ministerstva školství a dalších úřadů, kde panuje určitá mantra, že vzdělání musí být pro praxi a pro život. „Naprosto vymizela jiná mantra, která tady byla po staletí a ještě v 80. a na počátku 90. let minulého století, a to je radost z poznání,“ říká.

Dudák také připomíná, že učitel není jen zprostředkovatel vědomostí, ale také lidských vztahů a modelů lidského chování a že pokud to bude dělat dobře, tak zodpovědnost a kritické myšlení studentů půjde nahoru. A v tomto duchu odmítá kritické myšlení jako samostatný předmět, jde totiž o věc každého učitele.

Školní osnovy podle něj dnes diktují více méně vědci, pro rozvoj vlastní invence studentů a debaty je málo prostoru. „Někdy mám pocit, jakoby se sterilně naplňoval určitý plán, a na to jsou studenti velmi citliví,“ říká Dudák.


Celý rozhovor je ke stažení zde

7 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
28. října 2016 v 19:27  

Blog V. Dudáka zde: http://www.ascestinaru.cz/vladislav-dudak-svet-neni-bezpecne-misto/
Mach, Šebestová, Sokrates aneb Chvála dialogu: http://www.ascestinaru.cz/mach-sebestova-sokrates-aneb-chvala-dialogu/

Michal Komárek řekl(a)...
28. října 2016 v 19:50  

Abychom byli korektní: Blog nemá Vladislav Dudák na stránkách Asociace češtinářů, ale na Aktuálně.cz. http://blog.aktualne.cz/blogy/vladislav-dudak.php. Hezký den!

Josef Soukal řekl(a)...
28. října 2016 v 20:02  

Omlouvám se, měl jsem na mysli jeden konkrétní blog přetištěný u nás, název jsem nedopsal.

Unknown řekl(a)...
28. října 2016 v 21:39  

Ano hezké. Ale pořád ještě neuhodil hřebíček na hlavičku. Dnes nejde o radost ze vzdělávání ani o vzdělání pro život, ale, jde o papír! Papír o dosaženém vzdělání - to je hlavní hybatel.

Unknown řekl(a)...
30. října 2016 v 11:51  

díky tomu papíru je možné státi se státním zaměstnancem a být za vodou,stát je v této zemi největším zaměstnavatelem 500 000 lidí

Josef Soukal řekl(a)...
30. října 2016 v 12:04  

Mimochodem, několik let jsme s V. Dudákem působili na téže škole. Pro většinu bývalých žáků je legendou.

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. října 2016 v 22:17  

Školní osnovy... pro rozvoj vlastní invence studentů a debaty je málo prostoru.

Naprosto a zásadně ne-sou-hla-sím!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.