Podíl mužů ve školách je čím dál nižší, ubývají zejména mladí

úterý 4. října 2016 ·

Muži mají v českých školách čím dál menší zastoupení. V základních školách jich je 14 procent, ve středních a vyšších odborných školách a na konzervatořích mají zhruba třetinový podíl. Ubývají mladí učitelé do 35 let. Vyplývá to ze srovnání prvních pololetí let 2012 až 2016, které zpracovalo ministerstvo školství. V řídicích funkcích mají muži větší zastoupení než mezi řadovými členy učitelského sboru. Mezi členy vedení jsou větší rozdíly v platech, muži berou více. Informuje o tom ČTK.

V uplynulém školním roce učilo na ZŠ přes 70.000 lidí. V prvním pololetí letošního roku bylo zastoupení mužů ve sborovnách základních škol asi o procentní bod nižší než v prvním pololetí 2012. Na dalším stupni škol se od roku 2012 snížil podíl mužů ze 35,8 procenta na 34,9 procenta. Na SŠ, VOŠ a konzervatořích učilo celkem více než 50.000 lidí.

Ze škol všech úrovní mizí mladí učitelé. Mezi pedagogy mužského pohlaví klesá podíl věkové kategorie od 26 do 35 let, naopak se zvyšuje zastoupení kantorů starších 56 let.


Celý text naleznete zde

31 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. října 2016 v 22:39  

Podíl mužů ve školách je čím dál nižší

To je skoro jako s tou radiací po tragédii v Černobylu.
Zprvu vlastně ani žádná nebyla... a pak začala klesat.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
4. října 2016 v 22:46  

Ale těch mladých kolegyň jak přibývá. To je nádhera. Jak stárnu, je to čím dál hezčí (okolo mne tedy). To se jeden skoro i těší do školy.

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. října 2016 v 22:50  

Hm. To nám příbývají důchodkyně. Ne, že by přicházely... Setrvávají.

turistao 982 řekl(a)...
5. října 2016 v 6:31  

Když učitel(ka) musí mít ještě druhé zaměstnání, aby uživil(a) rodinu, tak se není co divit, že se mladí lidé do učitelství nehrnou.

Ygrain řekl(a)...
5. října 2016 v 6:48  

Mě zas děsí, že loni nastoupil jako nový kolega pán, kterého jsem učila, když jsem nastoupila. Ježíš, ten čas letí...

mirek vaněk řekl(a)...
5. října 2016 v 6:57  

To je ale překvapení. Když jinde ti mladsí šikovní dostanou úplně jiné peníze. Ale to se ví řadu let. Proč se s tím už dávno nic nedělalo?

Unknown řekl(a)...
5. října 2016 v 9:30  

mladý kantor 25-30 pokud má ženu na mateřské musí hákovat druhé povolání,dá se to fyzicky vydržet 2-3 roky,pak je na pokraji zhroucení,takže se sebere a jde,pokud je svobodný a ještě jestli bydlí u rodičů,tak se honit nemusí, ovšem jakmile se dostane do věku 30-35, tak ho ředitel/ ředitelka rychle ze školy vypakují,po dvou třech ročních smlouvách školství opustí

Unknown řekl(a)...
5. října 2016 v 9:50  

Při současné byrokracii a velmi nízkých mzdách se nelze divit. A když se do toho přimíchá "výživné" vedení školy a zřizovatel, tak se to opravdu nedá ustát.

Unknown řekl(a)...
5. října 2016 v 9:52  

pytlíku nebudeš tomu věřit, ale kdyř jsem po vojně nastoupil tak mě šk úřad posle do vesnice 30km od města,škole se říkalo učitelská sibiř protože tam byli odkládání učitelé průseráři-političtí z města,takže na té čkole kterí byla velká,spádoví pro 5 dědin,byla polovina chlapů,buď ti staří průseráři osmačedesátníci nebo mladí kteřý tam přišli kvůli bytu,byly tam dvě bytovky po krásnách šesti třípokojácích,100 m vedle školy,učitelky byly místní ,všechny nad 40,které měly doma hospodárky takže na nějak vysedávání a drbání po kabinetech u kafe neměly čas,nasypat slepicím,do čkoly odučit a hned zpátky domů ke králíkům,když si mne po dvou letech zavolali na okr škol úřad,řekli mi: " tak jste se soudruhu osvedčil,svou základní učit vojnu jste si odkrotil,bude volné místo ve městě,nebudete nuset dojíždět",načež jsem inpektora i ty baby tam šokoval: "když mně se tam líbí,já bych tam zůstal",a prořil jsem tam ještě krásných dalších pár let,a dovedeě si představit,když jsem pak odtud odešel na největší sídlištní čkolu ve městě,kde byli jen tři chlapi?jeden starý alkoholik,jeden vědátor středního věku a mladý synovec ředitelky,utekl jsem,zbaběle,po dvou sezonách...

turistao 982 řekl(a)...
5. října 2016 v 11:17  

Pane laimes28, prosím, neberte to osobně: Nebylo by dobré si po sobě přečíst, co jste napsal, než to zveřejníte?

Unknown řekl(a)...
5. října 2016 v 12:48  

bohužel,jsem zde inkluzivní dopisovatel

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
5. října 2016 v 13:09  

turistao: To je marný. Laimes28 je typografický anarchista.

Jan Svatojansky řekl(a)...
5. října 2016 v 18:12  

Prosím o radu zkušených,
příští rok budu maturovat, studování mne moc nebaví, ale mám většinou trojky, čtyřku jen jednu. Přemýšlím co budu dělat dále...

Slyšel jsem od kamarádů, kteří na tom byli ještě horší a už končí studium, že pajdák je fajn škola / o hodně lehčí než střední, více volna, příjímačky fraška atd./. O učitelování mám za ty roky docela představu, myslím že to dám.

Chtěl bych učit na prvním stupni, protože mám děcka rád. Píše se , že muži mají dobrou perspektivu. Sice prý bude nějaká inkluze, ale to mi nevadí, nemůže být každý Ejnštajn. Výhoda je, že škola je docela blízko od našeho domu, ušetřím za dojíždění. Všiml jsem si, že ve škole jsou samí staří učitele, takže brzo bude potřeba nás mladých, kteří vystudovali nově a nemají staré myšlenky.

Taky pracovní doba mi vyhovuje, ve dvě doma je fakt paráda, to nemají nikde. Písemky a DU dávat nebudu - prý se to stejně už nesmí, tak večer bude klid.
Včera jsem četl od paní ministrové Valachové, že učitelé budou mít brzo 46 tisíc korun za měsíc, to mi bude asi stačit. Táta je inženýr, ale tolik nemá.

Předem děkuji a těším na vaše rady, aby mi to šlo.

Josef Soukal řekl(a)...
5. října 2016 v 18:21  

Že by Tajného tajný výron?

poste.restante řekl(a)...
5. října 2016 v 18:55  

O učitelování mám za ty roky docela představu, myslím že to dám.

Ať už je Svatojanský Jan osoba reálná, či jen imaginární muška jen svatojánská, nemohu dát radu jinou, nežli bych dal vlastním dětem a žákům.

Jděte studovat a dělat cokoliv jiného!

A popravdě, jestli máte skutečně postoj k práci a k vzdělávání takový jak popisujete, pak má rada platí dvojnásob.
Představa, že práce učitele končí ve dvě odpoledne, je úsměvná. Způsob vyjadřování a lehce provokativní narážky naznačují, že opravdu každý nemůže být Ejnštajn.
Zkrátka, mladý muži, věnujte se raději jiné profesi, nežli pedagogické, ať už je ta Vaše současná jakákoliv. Bude to je jen ku prospěchu Vás a především Vašich potenciálních budoucích žáků. :-)

Eva Adamová řekl(a)...
5. října 2016 v 19:24  

Pane Svatojanský, neříkejte hop, dokud jste nezmaturoval.

Nicka Pytlik řekl(a)...
5. října 2016 v 19:25  

Taky pracovní doba mi vyhovuje...
Písemky a DU dávat nebudu...
46 tisíc korun za měsíc, to mi bude asi stačit.


A proč by Jan Svatojanský nemohl?
O učitele tohoto typu by mohl být docela zájem. Pár jich znám. U žáků také oblíbeni.
Ńa fotce z netu se zretušují červené oči, rozdají se jednušky a... pohoda.

A jak prý kdysi projednávala budoucnost dcerky jedna matka:
'Já vím, že rozumu moc nepobrala. Tak že by šla studovat aspoň na tu učitelku zvláštní školy.'

Ygrain řekl(a)...
5. října 2016 v 19:43  

Myslím, že pan Svatojanský je to, čemu se dlouze říká subpontal dweller a krátce troll.

Unknown řekl(a)...
5. října 2016 v 20:03  

nevím homzíku,zda bych ti mohl kvalifikovaně poradit,nenapsal jsi,kde budeš maturovat,jestli na nějakém pražském gymplu ,tak pro tebe bude pajdák brnkačka,jestli to bude kuchař-číšník na maloměstě ,může to studium být problém,také ber v úvahu že u přimaček musíš udělat rovně tři kotouly za sebou a výmyk na hrazdě a to umí dnes málokdo,takže bude třeba začít včas trénovat,taky musíš na housle zašmydlat aspoň ovčáci,čtveráci,s inkluzí si starost nedělej,inkluzivní jsou i mnozí učitelé,jako např. já,víš ale to bydlení blízko školy zase není takové terno,jednak když někdo z inkluzivních kolegů ráno nepřijde pošlou pro tebe suplova (zadara),taky žáci brzy zjistí tvé bydliště,auto parkuj o dvě ulice dál a na dveře si dej jiné jméno,mladí budou potřeba ale aby suplovali za ty staré,jezdili za ně na školení,porady,výlety apod.všechno po vyučovíní a zadara,ale poznáš spousty jiným mladých lidí a možná na školenínajdeě i svou životní lásku

Unknown řekl(a)...
5. října 2016 v 20:11  

p.s. ještě k těm penězům,pro tvýho taťku je 46 litrů velký balík,ale upřimně řečeno,až se osamostatníš od rodičů,těžko se s takovým platem dá vést plnohodnotný život,uvědom si,že jako učitel budeš mít spousty volného času a zaplnit ho stojí peníze,přece nechceš sedět doma a čučet na bakaláře nebo jet v létě s paštikou do jugošky,to je třeba zvážit,já jsem ze školství odešel a pod 70-80 litrů jsem nedělal,a takta jsem vyšel
přeji ti hodně úspěchů v nelehkém rozhodování

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
5. října 2016 v 20:12  

Nekrmit tro(t)la.

krtek řekl(a)...
5. října 2016 v 20:22  

Já kdysi slyšel, že rozdíl mezi učitelem a pedofilem je ten, že ten druhý má děti rád. Tak pozor, Svatojánský, aby Vám na to nepřišli!

BP řekl(a)...
5. října 2016 v 20:57  

Jan Svatojanský

... děláš si prdel, ne?

Unknown řekl(a)...
6. října 2016 v 18:10  

nenadávejte Honzíkovi,to jste pedagogové? chlapec je evidentně zmatený a potřebuje pomoc,radu,podporu

Jan Svatojansky řekl(a)...
6. října 2016 v 22:01  

Vážení učitelé,

protože většina vašich doporučení se netýkala mých argumentů, zašel jsem za strejdou, který celý život učí.
Ten mi řekl, že jsem mlád a mám zatím rovnou páteř a potřebnou sebeúctu, prý bych
v kantořině o to rychle přišel.
On kdysi začal učit a musel studovat nějakou univerzitu VUML, aby nemusel vstoupit na stranu. Když měl asi třicet, tak ho začali normovat, aby učil vědecky podle nějaké metody.

Po naší studentské revoluci byl štastný, ale brzy zjistil, že musí zase studovat, tak se musel naučit relativizovat, minimalizovat a zohledňovat, ale nejhorší bylo zvládnutí rekovského alpinismu (asi to slovo komolím).
Strejda má bolavé nohy, do Alp už moc nejezdí, ale kdysi byl horolezec.

Potom prodělal kurikulární reformaci, krejativně stvořil nějaký SVP dle RVP, prý ho to stálo zdraví a nervy.
Nyní se prý rozjíždí nějaká revoluční ixkurze. Strejda říkal, že na to nemá a proto končí.To je celé.

Přemýšlel jsem nad řečeným a musím říci, že kolegové nebudeme. Přihlášku podám na právo do Plzně.

(Až budu soudce nebudu mít 45k. A soudit se taky bude.)

Nejdůležitější důvod pro tuto volbu vidím, že zde studovali největší naše VIP. Jsou tam ti nejlepší profesoři, kteří poznají a vědí covkomje!!

To jsou opravdoví učitelé z VS ne ZS.



S pozdravem HonzaSvatojanský

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
6. října 2016 v 22:25  

Nakonec je to chytrý chlapec.

poste.restante řekl(a)...
6. října 2016 v 22:35  

Chlapec to asi chytrý je.
Akorát s tou Plzní si vzpomenul trochu pozdě.
Ale "za peníze v Praze dům" a na soukromých VŠ i titul PhD. Takže strach o něj nemám.

Akorát jsem nějak nepostřehnul, kde v té jeho první otázce byly nějaké "argumenty"?
On položil otázku, kterou doplnil několika bláboly a hloupými prohlášeními.
Že by něco tvrdil a podpořil to tvrzení argumenty, to jsem nějak nenašel.

Proto doporučuji nechat stranou práva, a věnovat se raději nějaké té politologii, nebo sociologii a pak jít do nějaké neziskovky, nebo rovnou do politiky. Tam se to dá vždycky okecat a příjmy jsou oproti kantořině n-násobné.

Unknown řekl(a)...
6. října 2016 v 22:46  

Jestli on ten Honzík nebude tak trochu Tajný.

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. října 2016 v 23:17  

Bingóóó!
Ale spíš bych řekl, že příbuzný Tajnosnubný. Někdo z klanu Hlenek neboli <a href="http://www.pilzepilze.de/extern/roswitha/Loh.jpg>Slizovek</a>.

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. října 2016 v 23:19  

Hups...
Slizovek

Unknown řekl(a)...
7. října 2016 v 9:44  

víš honzíku,na tvém místě bych nědělal ještě nějaká radikální rozhodnutí,tvůj sklerotický strýček tě zbytečně straší ,do vumlu chodit jako vysokoškolák nemusel.protože celý marxismus absolvoval během studia a má z něj dokonce státnici,ke vstupu do strany ho jistě také nikdo nenutil ,jelikož na 10 dělníků mohl být přijat pouze jeden vš a kde brát ve školtví tolik dělníků,tam je jediná dělnický zaměstnanec školník,takže nešťastný učitel usilující o vstup do ksč musel několik let čekat až vypadne z pořadníku nějaký inže ve fabrice v okrese,
jistě že po listopadu byl strýc pln nadějí, že se zbavil nenáviděné soudružky ředitelky a že možná i sám usedne na její místo,ale nestalo se tak, ale to je v životě běžné,že ne všechny touhy se splní, také zatímco se soudružka spokojila s pochlebováním jak ji to poránu sluší,stačio podržet kabátek a občas i podržet (rekovský analismus),ten nový šef po něm tvrdě vyžadoval pravidená práskačství,ale mohu tě honzíku ujistit ,že to je i v jiných profesích,navíc se dnes neříká práskač ale whistblower a není to činnost morálně opovrženíhodná ale in,kůl a trendy a má budoucnost,školství je skvělou průpravou,to oceníš až ze školství odejdeš,vůbec dvě tři sezony ve školství jsou skvělou průpravou pro další životní kariéru a pajdák je tak kvalitní škola,že se ve světě nezratíš ani mezi absolventy g5,než se ten genteman z oxfordu pokusí na tebe něco vykoktat,kvůj teplý bonz na něj již koluje ve správní radě,proto se honzíku zatím neukvapuj,studuj, zmaturuj a pak se uvidí

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.