Nadace OSF vydává překlad průlomového dokumentu k inkluzivnímu vzdělávání

čtvrtek 13. října 2016 ·

U příležitosti Týdne pro inkluzi přináší Nadace Open Society Fund Praha poprvé český překlad průlomového Prohlášení ze Salamanky. Prohlášení, které česká vláda podepsala už v roce 1994, ale dosud nebylo přeloženo, podporuje inkluzivní vzdělávání. Vychází přitom z předpokladu, že děti se speciálními vzdělávacími potřebami mají mít přístup do běžných škol a vyzývá vlády ke změnám na podporu inkluze.


Karin Marques (cz.linkedin.com)
“Prohlášení ze Salamanky je mezinárodně uznávaným dokumentem s velkým významem pro inkluzivní vzdělávání. Za Nadaci OSF oceňujeme, že se tehdejší vláda Václava Klause k Prohlášení přihlásila. Jsme rádi, že jsme nyní mohli podpořit jeho překlad a tím Prohlášení lépe zpřístupnit českému publiku. V současné době je inkluzivní vzdělávání důležitým tématem ve školství a doufáme, že český překlad přispěje k jeho většímu porozumění,” říká Karin Marques, specialistka na inkluzivní vzdělávání z Nadace OSF.

S jeho zněním souhlasí Národní ústav pro vzdělávání, Česká školní inspekce, Katedra speciální pedagogiky Pedagogické fakulty UK, Národní koordinátor Evropské agentury pro speciální a inkluzivní vzdělávání, Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání, Rytmus, Český výbor pro UNICEF a program Varianty Člověka v tísni a Nadace Open Society Fund Praha. Prohlášení bylo přijato na Světové konferenci o vzdělávání osob se speciálními vzdělávacími potřebami, kterou pořádala Organizace OSN pro vědu, kulturu a vzdělávání (UNESCO) se španělským ministerstvem pro vědu a vzdělávání v Salamance v roce 1994. Konference se účastnilo 92 vlád, které Prohlášení podepsaly, včetně zástupců České republiky.

Podrobnosti k překladu, který bude dostupný on-line, Nadace OSF zveřejní na pondělní tiskové konferenci k zahájení Týdne pro inkluzi. (Praha, Café Louvre, 11:00)

10 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
13. října 2016 v 14:15  

Proti kladům tzv. inkluzivního vzdělávání tuším nikdo nic nemá. Proti nedomyšleným tendencím k začleňování dětí, které potřebují speciální péči ve zvláštním speciálně pedagogickém režimu, do běžných tříd bez speciálně pedagogicky vzdělaných učitelů ano - tohle žádní ne kvalifikovaní (rychlokvašení) asistenti nespraví.

tyrjir řekl(a)...
13. října 2016 v 14:23  

U příležitosti Týdne pro inkluzi přináší Nadace Open Society Fund Praha poprvé český překlad průlomového Prohlášení ze Salamanky. Prohlášení, které česká vláda podepsala už v roce 1994, ale dosud nebylo přeloženo, podporuje inkluzivní vzdělávání. Vychází přitom z předpokladu, že děti se speciálními vzdělávacími potřebami mají mít přístup do běžných škol a vyzývá vlády ke změnám na podporu inkluze.

Česká vláda že podepsala v roce 1994 nějaký průlomový dokument, jehož český překlad nebyl až dosud k dispozici? Kdo a jakou za to nese zodpovědnost?

J.Týř

Tomáš Barták řekl(a)...
13. října 2016 v 14:46  

Máme dokument. Budiž. Jsme na ale připraveni? Máme odborníky, peníze...? Pokud ne, platí pořád: Bez peněz do hospody nelez.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
13. října 2016 v 15:49  

Tady se tlačí na pilu až to bolí.

Průlomový dokument z roku 1994. Kolik to má? 1000 stran? To někdo 22 let překládal? Vláda neměla překlad k dispozici?

Si prostě dělá někdo zase prdel.

Jo a mám novinku, v květnu skončila v Evropě 2. světová válka. V květnu 1945 samozřejmě.

Jana Karvaiová řekl(a)...
13. října 2016 v 16:23  

Takže jako obvykle. Někdo nám tu podává opět zkreslené informace. Až bude někde překlad viset, tak si ho přečtu.Zatím dám na lidi, co umí perfektně jazyk ,přečetli si to v originále a již dávno upozornili na to, že
.........V Salamanském prohlášení ze světové konference pro speciální vzdělávání (1994) se sice výslovně požaduje zařazovat všechny děti do normálních škol, ale s rozumnou výhradou, „pokud nejsou podstatné důvody pro jiný postup“. .........
Ano, podstatné důvody. Což může být leccos, např. i psychická labilita dítěte s LMP nuceného setrvávat v kolektivu normálních dětí apod.

Jana Karvaiová řekl(a)...
13. října 2016 v 16:28  

Já bych ještě prosila organizátory akce, kdyby byli tak hodní a také dělali nějaké exkurze do speciálních škol. Myslím tím do škol praktických, speciálních, pro zrakově postižené apod. možná ,že by spousta hostů byla "nehezky" nadšena péčí o postižené děti a možná by třeba zkonstatovali, že v takové škole je dětem fajn a mělo by to tak zůstat. Mám totiž pocit, že se těch návštěv ,a především zahraničních, docela bojíme. Mohlo by se stát, že by ty školy ještě někdo pochválil a to přeci nemůžeme v té inkluzi moc dovolit.

Ygrain řekl(a)...
13. října 2016 v 17:27  

" Prohlášení, které česká vláda podepsala už v roce 1994, ale dosud nebylo přeloženo, podporuje inkluzivní vzdělávání. "

Co prosím?! Chcete tím snad říci, že česká vláda stvrzuje svým podpisem dokumenty v cizím jazyce, jejichž překlad není k dispozici? No to si snad někdo dělá srandu.

A " „pokud nejsou podstatné důvody pro jiný postup“" je samozřejmě něco zcela jiného než bezbřehá (a bezhlavá) inkluze.

Miloslav Novotný řekl(a)...
13. října 2016 v 21:21  

No a? Co má být? Tenkrát před deseti lety se vláda Václava Klause přihlásila, že to bere na vědomí, dnes několik zkorumpovaných a dosud nevyhozených úředníků bez oprávnění (kompetence dovedou být zrádné) vyjádřilo souhlas s něčím, co prokazatelně neznají (úřad nemůže jednat nad dokumentem v cizím jazyku, jenž mu ani nebyl doručen), a to jménem svých zaměstnavatelů, jimiž jsou: Národní ústav pro vzdělávání, Česká školní inspekce, Katedra speciální pedagogiky Pedagogické fakulty UK, Národní koordinátor Evropské agentury pro speciální a inkluzivní vzdělávání, Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání, Rytmus, Český výbor pro UNICEF a program Varianty Člověka v tísni a Nadace Open Society Fund Praha. Co zde páchají všelijaké soukromé společnosti a spolky financované OSF (jestli nás třeba nějaký Jóžin z Bilderbeku nepráškuje chemtrailsmama), nám zatím musí být jedno, ale pokud specialistka Marqes nelže, pak jistě disponuje písemnými stanovisky, vydanými jménem uvedených institucí, na jejichž základě může být s odpovědnými vedoucími těchto státních orgánů a složek okamžitě zahájeno disciplinární řízení, resp. trestní řízení za zneužití pravomoci úřední osoby. Parlament ČR by měl zřídit komisi, která by vyšetřila, nedošlo-li k podvodu uvedením zákonodárce v omyl za strany ministryně školství Valachové. Děti se speciálními vzdělávacími potřebami měly přístup do základních škol (žádné běžné školy v ČR neexistují) již před přijetím novely školského zákona, takže k ní neexistoval právní důvod. Novela byla prokazatelně prosazena na základě protiprávního nátlaku cizí mocí. Mám za to, že vzhledem k negativním dopadům do české vzdělávací soustavy a možným budoucím škodám, způsobeným mentálně postiženým dětem, je dán důvod k návrhu na zrušení části novely školského zákona. Seženou učitelé podporu k takové zákonodárné iniciativě?

mirek vaněk řekl(a)...
14. října 2016 v 7:35  

Paní Karvaiová. Plný souhlas. Ten pocit, že se zahraničních návštěv a skutečného srovnání se zahraničím bojíme mám taky. Ona by se možná ukázala neschopnost našich úředníků a vlády a mnohé kritizované činnosti ve školách by se mohli zjevit jako pokrokové. A na druhou stranu spousta aktivit ministerstva z posledních let jako devastující. Už jsem upozorňoval na Worldskills, kterého se jako republika neúčastníme, kde by se mohlo ukázat, že jsme sto let za opicemi a tisíc let za světem.

To, že po tolika letech přeloží takový strategický dokument nadace je vizitkou kvality práce MŠMT.

tyrjir řekl(a)...
18. října 2016 v 23:44  

Novela byla prokazatelně prosazena na základě nátlaku cizí moci.

Souhlasím. Např i pan politický náměstek Štech to, myslím,
přiznal dost otevřeně*.


J.Týř

*Viz např.
http://www.ceskaskola.cz/2016/02/stanislav-stech-myty-fakta-o-spolecnem.html
http://www.ceskaskola.cz/2016/03/stanislav-stech-ideal-inkluze-skutecne.html
http://www.ceskaskola.cz/2016/01/reakce-msmt-na-tz-eduin-ke-spolecnemu.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.