Zdeněk Sotolář: Inkluze, hysterie a bohorovnost expertů. (Reakce na text Tomáše Feřteka)

neděle 11. září 2016 ·

„O inkluzi se dnes zajímají už jen novináři, kteří mají pocit, že by měli dotáhnout načaté téma,“ tvrdí Feřtek na Respektu. A dál už jen předvádí, jak velmi podivným způsobem sám toto téma dotahuje.

Zdeněk Sotolář (archiv autora)
„Jarní hysterie opadla, ale bizarní konspirační teorie v debatách kolují dodnes. Jedna říká, že inkluze je spiknutí neziskovek, které se chtějí přiživit na školství,“ píše k roli neziskovek. V závěru pak dodává: „Poučné je sledovat, jak rychle takové emoční vzepětí může nabrat na síle a jak imunní je v tu chvíli vůči věcným informacím.“

Vida! Ale když sám mění jako víno ve vodu diskusi o inkluzi na „hysterii“ a pochybnosti o roli neziskovek na „bizarní konspirační teorie“ není to náhodou „emoční vzepětí“? Autorův slovník ho jasně prozrazuje a usvědčuje, za kterou stranu kope. Marně hledám, kde expert Feřtek přináší ty „věcné informace“, po kterých sám volá.

Není pochyb, že neziskovky motající se jako můry kolem rozzářené inkluze hrají významnou roli. Tu předvedly už na samém začátku kampaně, kterou odstartoval ostudný rozsudek D. H. Abych to nemusel přežvýkat, cituji z České školy: „To první ale přeci není konspirační teorie, ale prokázaný fakt, sdružení neziskovek si prostřednictvím Open society justice Initiative stěžovalo v listopadu 2012 Committee of Ministers na vadný akční plán české vlády (https://goo.gl/pmCtLN). Tato stížnost rozpoutala další kolo paniky na MŠMT a obavy o zamítnutí OP VVV, čímž ostatně proinkluzivní novelu zdůvodňoval v PSP ministr Chládek.“ Není toto „věcná informace“?

Vždyť nejvěrnějším spojencem ministryně Valachové byly po celou dobu kampaně právě neziskovky, zosobněné především Klárou Laurenčíkovou, která je svými aktivitami šikovně rozkročená mezi světem neziskovek a samotným MŠMT. Když si ministryně vytvořila poradní tým, namísto odborníků z praxe krčících se v koutku z něj opět nápadně trčí zástupci právě neziskovek (jako Feřtekův EDUin nebo Člověk v tísni). Stálo by za to, aby Feřtek sám věcně propátral, v kolika projektech OP VVV najdeme v nějaké roli neziskovky. A touží-li po „věcných informacích“, nechť je opravdu sám přináší. Zatím předvedl v tomto punktu jen bohorovnou povýšenost experta.

Převzato z autorova blogu

7 komentářů:

Unknown řekl(a)...
11. září 2016 v 21:52  

Jak říkám. Do roka a do dne, pak přijdou parlamentní volby 2017. Aby potom měl ještě na MŠMT expertům na školství kdo naslouchat.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
11. září 2016 v 22:10  

Aby experti nebyli na ministerstvu...

Eva Adamová řekl(a)...
11. září 2016 v 22:17  

Jestli on si to pan Feřtek v tom rozhlase špatně nevyložil. Je docela možné, že nenastal nezájem o inkluzi, ale že rapidně poklesl zájem o jeho "odborně-expertní osobu."

Unknown řekl(a)...
11. září 2016 v 22:34  

Obávám se, že ti experti už na ministerstvu jsou.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
12. září 2016 v 6:45  

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/414334-mayova-chysta-obri-reformu-skol.html

mirek vaněk řekl(a)...
12. září 2016 v 6:59  

Ti pseudoexperti na ministerstvu jsou. Jinak by ministerstvo konalo jinak a mělo by lepší informace. Zatím je vidět, že neví co řídí.

Josef Soukal řekl(a)...
12. září 2016 v 7:51  

http://www.pedagogicke.info/2016/09/martin-odehnal-sliby-se-slibujou-blazni.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.