Aktuálně.cz: Otestujte děti znovu, žádají školy kvůli inkluzi. Poradny nestíhají, zápasí s formuláři i chaosem

pondělí 12. září 2016 ·

Od září začala v souvislosti s inkluzí ve školách platit nová pravidla pro přidělování asistentů či pomůcek dětem se speciálními vzdělávacími potřebami. Školy se na novou podporu ptají a chtějí žáky znovu vyšetřit, aby například měli na asistenta nárok. To zatím platilo jen tehdy, když kraj našel dost peněz. Speciálně pedagogická centra a poradny musejí zodpovídat denně hromady dotazů a zápasí s novým elektronickým formulářem, který mnoha z nich dorazil teprve na konci srpna. Jejich zaměstnanci tak měli jen pár dní na to, aby se s ním naučili pracovat. Reportáž přináší server aktuálně.cz.

Nejvíce se školy ptají se na to, jak získat peníze. Podle očekávání chtějí, aby jejich žáky odborníci znovu vyšetřili, a ti tak dostali podporu podle nových pravidel.

"Hodně nás to zdržuje od práce, stejně jako spousta papírování. Školy chtějí, abychom znovu vyšetřovali dítě, které u nás bylo v červnu. Vysvětlujeme jim, že takhle to nefunguje," uvádí ředitelka Speciálně pedagogického centra při ZŠ Sekaninova v Brně Alena Kohoutová.

Tam, kde zatím nemusejí řešit příval požadavků rodičů či škol, se pracovníci poraden a center seznamují s úplně novým formulářem. Tam zaznamenávají diagnózu dítěte, do jaké skupiny patří, jaká pomoc mu náleží a kolik peněz za ním míří. Neměli moc času na to, aby se s ním mohli naučit pracovat.

"Říkala jsem to paní ministryni několikrát, když jezdila do krajů, že je na všechno málo času, ale nepomohlo to," uvádí Kohoutová.

Ještě větší problém bez rychlého řešení je nedostatek odborníků, kteří umějí s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami pracovat.

Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. září 2016 v 9:17  

To je zase jen taková zlovolná konspirace, že?

Vladimír Stanzel řekl(a)...
12. září 2016 v 9:46  

Kdo srdci takému utěchy jaké dá?
Bez konce inluze! – Zklamánať je ta má!

Je pozdní večer – první máj –
večerní máj – je lásky čas;
hrdliččin zve ku lásce hlas:
„Tomáši! Bobe! Kláro!!!“

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
12. září 2016 v 9:58  

"Vysvětlujeme jim, že takhle to nefunguje,"

No jo, no. Koho by taky napadlo, že to fungovat bude. Jo, už vím. Laurenčíkovou a Valachovou.

Tomáš Barták řekl(a)...
12. září 2016 v 10:17  

Asi by bylo nejlepší, kdyby celý systém zkolaboval. Ne proto, že inkluze (chcete-li společné vzdělávání) je hloupost, ale proto, že inkluze počesku je hloupost.

poste.restante řekl(a)...
12. září 2016 v 10:56  

Tam, kde zatím nemusejí řešit příval požadavků rodičů či škol
Takže bychom asi měli blahořečit osudu, že většina rodičů (zatím) inkluzionistické demagogii nepodlehla, což?

Školy chtějí, abychom znovu vyšetřovali dítě, které u nás bylo v červnu.
Což musí, dozajista, každého překvapit. Když jim jde o peníze.

Ještě větší problém bez rychlého řešení je nedostatek odborníků, kteří umějí s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami pracovat.

... v poradnách.

A co teprve ve školách.
Vlastně, já zapomněl.
On stačí párhodinový kurz pro asistenta.

Říkám to pořád.
Kdybych chtěl s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami pracovat, kdybych si myslel, že k tomu mám předpoklady, a budu jim ku prospěchu, byl bych šel studovat speciální pedagogiku.

tyrjir řekl(a)...
12. září 2016 v 11:36  

Připomínky k inkluzi, Kariérnímu řádu, RVP atd. paní ministryně, myslím, moc v úvahu nebere. Hlavní je asi, že mají v MŠMT, v jím řízených organizacích a nevládních organizacích na co čerpat EU dotace. Zbytečně se tu asi tzv. vysilujeme. Na veřejném školství možná MŠMT až zas tolik nezáleží.

Vidíme to, myslím, i na postoji MŠMT a odborů ke školskému rozpočtu a platům učitelů. Bohatí si přece dobré vzdělání zaplatí sami. Ostatní, ať radši zůstanou hloupí, aby lépe vstřebávali povídačky rozinkozobačů, grantožroutů, sluníčkářských spasitelů světa atd. Učitelé, ať jdou třeba k šípku. Smetany si přeci musejí líznout ti nahoře v a kolem MŠMT a taky nevládní organizace. Však oni už si pak ty učitele proškolí k obrazu svému.

A komu se to nelíbí, ten asi nemá ve škole co pohledávat. To se, myslím, přímo i mezi řádky dočítáme v různých aktivistických prohlášeních a někdy i v pozvánkách na dotované akce, jichž se účastní náměstci MŠMT, ČŠI atd...

A podle toho všeho to pak taky ve veřejných školách vypadá.

Josef Soukal řekl(a)...
12. září 2016 v 12:48  

Citováno z FB:
Z redakční pošty pedagogicke.info:
... právě mi volala zoufalá ředitelka ZŠ xxx, že se jim náhle ohlásila romská matka-navrátilkyně z inkluzivního ráje za Kanálem. Přivedla dvě robátka (věkem na druhou, resp. třetí třídu), která v Anglii docházela do jedné z těch úžasných, pí Laurenčíkovou tolik opěvovaných antisegregačních škol již od čtyř let. Hned jsem si vzpomněl na romskou babičku, která v loňském školním roce popisovala dosavadní vzdělávací dráhu své jedenáctileté vnučky v Anglii slovy (cituji doslova): "Nemyslete si, pane primátore, že se tam něco učili - oni jen seděli na koberci a zpívali!"

Přestože prvně uvedená děcka navštěvovala úplně jinou anglickou školu, učí se zde evidentně podlé téhož "kurikula": ani starší ze sourozenců neumí počítat do pěti (doslova, nikoli příslovečně!), zná jen několik písmen abecedy a nedokáže je vázat ani do těch nejjednodušších slov (pravda, třeba "a" je jistě snazší než "máma", které měl napsat, ale i tak by to snad nemělo pro třeťáka představovat příliš přehnanou ambici - možná jsem ale latentní rasista), v angličtině dokonce nedokáže (po čtyřletém "drilu"!) nejen napsat, ale dokonce ani říci větu. "Já jsem XY."

Teď už jen všichni se zatajeným dechem čekáme, kdy se konečně tahle slupka zdánlivé negramotnosti odloupne, a v plné kráse před námi stanou zářné příklady oněch "tisíců talentů, které kvůli existenci ZŠP každoročně ztrácíme", jak informovala opakovaně nejširší veřejnost Mgr. Klára Šimáčková-Laurenčíková (či naopak, kdo se v tom má vyznat - ještě že dosud přechyluje...).
Ani nevím proč, ale z hlubin paměti se mi vynořilo jedno z oblíbených hesel našeho slovenského spolužáka na VŠ: "Sovětské pivo - náš vzor!"

Eva Adamová řekl(a)...
12. září 2016 v 18:15  

Na konflikt stará vyšetření versus nová vyšetření bylo mnohokrát upozorňováno a byla to i jedna z námitek, kterou vznesl např. Kraj Vysočina. Tyto námitky však byly, jak všichni víme, smeteny ze stolu. Přitom nevidím důvod, proč by pp poradny nemohly postiženým po staru vyšetřeným dětem přidělit stupeň podpůrného opatření dle onoho starého papíru. Nebo vlastně vidím - nedostatek peněz k řádné realizaci inkluze. Takže některé děti finančně podpořeny budou a jiné do nového vyšetření za dva roky nikoliv. Tomu se říká rovné příležitosti po česku.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.