Týdeník Ekonom v novém seriálu o školství: Školství reformujeme tak často, že už to nikoho nezajímá

čtvrtek 15. září 2016 ·

Šestnáct ministrů školství jsme měli od vzniku samostatné České republiky v roce 1993. A nebyl snad jediný, který by nemluvil o reformě. Školství reformujeme tak často, že už to nikoho nezajímá. Mezitím dospěla generace, která nejenže má zájem o vzdělání svých dětí, ale má také peníze, aby jim ho poskytla. Rychleji než kdy dříve vznikají soukromé střední a také základní školy. Rodiče chtějí, aby se děti naučily cizí jazyky, aby o ně měl pedagog zájem, aby se učily v příjemném a kreativním prostředí.

Nikde není řečeno, že neexistují dobré státní školy. Ale soukromé jsou pružnější, umí s rodiči často lépe komunikovat, nabídnout, co žádají. Reforma již začala, a to ne díky státu a politikům. Jak má vypadat moderní škola? Co se tam děti mají učit a jak? Editorial dnešního vydání týdeníku Ekonom uvádí nový seriál o českém školství.

Tomáš Pergler přináší obsáhlý text o proměnách českých škol, o alternativách vůči státním školám i o „hledačích nových cest“.

„Platy učitelů, státní maturity, inkluze, tedy začleňování žáků s postižením – to jsou tři patrně nejdiskutovanější témata českého školství posledních měsíců. Hlubší a ve skutečnosti asi i palčivější problémy zůstávají v jejich stínu. Jak nedávno upozornil tuzemský odborník na vzdělání Daniel Münich, české školství nejvíc trápí odlišnost, nebo až nesmiřitelnost pohledů na roli školy a přístupů ke vzdělávání. Velké názorové rozdíly existují i uvnitř jednotlivých politických stran.

Zatímco se veřejná debata o školství a vzdělávání dál zadrhává a rozptyluje do různých směrů, odehrává se postupná, ale o to důležitější změna. Necelých 250 let od uzákonění povinné školní docházky se čím dál víc omezuje monopol státu na to, co a jak učit. Po soukromých středních školách přibývá stále více privátních základních škol.

Nový trend táhne generace současných rodičů, kteří hledají co nejkvalitnější a co nejvstřícnější způsob vzdělání pro své děti. A chtějí ovlivňovat, jak má správná škola vypadat,“ uvádí Pergler svůj text.


Celý text naleznete v dnešním vydání týdeníku Ekonom

5 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
15. září 2016 v 10:30  

Školství soustavně reformujeme, až jsme ho zdeformovali.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. září 2016 v 11:19  

To jsou zase závěry azjištění jako prase.

Stačí si přečíst okýnka s pánem od Jablotronu (technik se nezapře) a panem bankéřem.

poste.restante řekl(a)...
15. září 2016 v 12:54  

Ano.
Ten rozdíl pohledu technika a bankéře je téměř "signifikantní". Doporučuji přečíst.
Zbývá tedy jen zjistit, zda naši ekonomiku budou v příštích třeba 30 letech živit spíše technici, nebo spíše bankéři a podle toho nastavit model veřejného školství.

Osobně bych ale byl názoru, že soukromé školy si mohou zaplatit spíše bankéři.

mirek vaněk řekl(a)...
15. září 2016 v 14:56  

Zase plané plkání. Jaká reforma. To jsou sice ohlášené reformy, ale výsledkem žádná reforma není. Jen pomalé zhoršování podmínek vzdělávání!

Rodiče že hledají nejkvalitnější vzdělání? Kde to vzal? Co to je nejkvalitnější vzdělávání? Rodiče potřebují papír s co nejmenší námahou a problémy. Kvalita absolventů na VŠ skoro nikoho nezajímá. Na SŠ jen jestli prošli státní maturitou.
Vždyť spousta nejkvalitnějších škol má největší problémy sehnat žáky.

Tajný Učitel řekl(a)...
15. září 2016 v 22:03  

Které ty nejkvalitnější školy s problémy sehnat žáky to jsou? Rodiče že potřebují jen papír?

Proto jdou do tun papírování a byrokratických matlanic potřebných k založení školy?

Reforma v rozpuku jaksi proklouzla pod radarem. Nedá-li si mšmt majzla, pak zanedlouho budou státní školy odkladištěm pro děti rodičů, kteří "potřebují papír o absolutoriu s co nejmenší námahou a problémy". Kde je poptávka, vzniká nabídka. Bez konspirace a samovolně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.