Renata Schejbalová v Anketě portálu Česká škola: Koncepce se mění téměř s příchodem každého nového ministra

pondělí 5. září 2016 ·

Portál Česká škola oslovil pedagogy i teoretiky a politiky s otázkami, které považuje pro perspektivy českého školství a vzdělávání za zásadní: Proč si v otázkách školství a vzdělávání stále tak málo vzájemně rozumíme? Proč je v diskusích tolik emocí, vzájemné nedůvěry až nepřátelství? Proč jsme tak málo schopni směřovat ke konsensuálním dlouhodobým řešením? Proč nám chybí vize?

Přinášíme dnes odpovědi ředitelky pražského gymnázia Nad Štolou Renaty Schejbalové. Schejbalová mimo jiné říká: „Řada škol naštěstí nějakou vizi má, pozná se hlavně podle toho, že o tyto školy mají rodiče velký zájem. Vize bohužel chybí státu.“

Reakce Kateřiny Valachové, Zdeňka Sotoláře, Arnošta Veselého, Josefa Kvasničáka a Dany Moree naleznete zde, zde, zde, zde a zde

V demokratické společnosti je běžné mít různé názory a vzájemně je komunikovat. Problém je ale podle mého názoru v tom, když se služba (a tou prostě práce ve školství je) mění v byznys. Pak si každý hájí své zájmy, probouzejí se emoce, napadají se i dobře míněné koncepce či vize.

Nabídka vzdělávání je v ČR naštěstí dost široká. Nechť si rodič pro své dítě vybere, jakou školu pro své dítě chce. Konkurence je zcela jistě dobrá a potřebná pro zvyšování kvality.

Řada škol naštěstí nějakou vizi má, pozná se hlavně podle toho, že o tyto školy mají rodiče velký zájem. Vize bohužel chybí státu. Nezaznamenala jsem, že by o post ministra školství byl někdy mezi koaličními stranami nějaký boj, vždycky tak nějak na někoho zbydeme. A jak má chudák ministr/ministryně vymyslet, prosadit a hlavně realizovat nějakou dlouhodobou vizi, dlouhodobou koncepci, když průměrná doba jeho/jejího působení na ministerstvu je 1,5 roku (od r. 1992 je současná ministryně již šestnáctá, a to nepočítám krátké působení paní Marksové po odchodu pana Chládka). Dílčí koncepce se mění téměř s příchodem každého nového ministra.

1 komentářů:

Janek Wagner řekl(a)...
5. září 2016 v 13:08  

Zajímavějších je posledních téměř přesně deset let od odchodu ministryně Buzkové: to bylo ministrů tucet, tedy s průměrnou dobou životnosti deset měsíců.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.