Průzkum: Veřejnost nemá dostatek informací o směřování školství. Ministerstvo by mělo své kroky vysvětlit podstatně lépe

pondělí 12. září 2016 ·

Před začátkem nového školního roku provedla společnost SC&C krátký výzkum testující míru souhlasu české veřejnosti s výroky, které komentují ať už realizované, nebo teprve zamýšlené kroky, o nichž se v souvislosti s českým školstvím hovoří. Autory výroků jsou čeští politici a komentátoři. Výsledky výzkumu především poukazují na fakt, že veřejnosti chybí relevantní informace k tomu, aby zaujala jasný postoj.

Téměř ve všech zkoumaných výrocích se zhruba třetina respondentů uchýlila k odpovědi „nevím“. V případě hodnocení inkluze či hodnocení působení ministryně Valachové toto číslo roste až k 50 %. Zdaleka nejvíce tak z výzkumu ční, že veřejnost deklaruje informační deficit a s ním spojenou neochotu soudit české školství.

Z konkrétních výsledků je pak zřejmé, že pouhá pětina dotázaných je přesvědčena, že české školství ví, jaké má cíle. Školskou inkluzi vnímá česká společnost velmi rozporuplně a spíše s despektem. Naopak podpora škol v přímém rozhodování o využití financí je jasná a zřetelná.


Osoba ministryně Kateřiny Valachové potom společnost rozděluje na tři tábory, z nichž zdaleka největší je ten, který neví, jak se k její práci postavit. Je tedy více než zřejmé, že míč je v tomto případě na straně ministerstva školství, které by mělo veřejnosti umět vysvětlit své kroky podstatně lépe, než je tomu v současnosti.

Autoři výzkumu jsou si vědomi, že výroky vytržené z kontextu mohou zkreslovat chápání dané věci, avšak přesto věří, že alespoň rámcově nastavují zrcadlo českému povědomí o dění ve školství v momentě, kdy stojíme na prahu nového školního roku.


Zprávu z výzkumu naleznete zde

5 komentářů:

Martin Odehnal řekl(a)...
12. září 2016 v 16:08  

Úchvatné, tahle uhlířská víra, že kdyby MŠMT se svou pohlouplou propagandou (pardón - s informační kampaní) přitvrdilo a nalilo do ní dalších pár set miliónů, veřejnost by musela pět "Hosana!"

S ohledem na to, jak "skvěle" je tzv. inkluze ministerstvem připravena (proč bychom se s něčím tak primitivním "abgébovali" 10 let jako Skandinávci, že?), si může paní Valachová naopak vysloveně gratulovat, že má veřejnost tak málo informací. Nám, co jich máme dost a dost, se ježí vlasy hrůzou už dobře přes půl roku....

Eva Adamová řekl(a)...
12. září 2016 v 17:48  

Prosím vás posaďte se zadkem na zem. Vždyť dobrá polovina lidí v republice neví, že ministryní školství je žena, a dobrá čtvrtina netuší, že vůbec nějaké MŠMT existuje.

Josef Soukal řekl(a)...
12. září 2016 v 21:02  

Opravdu nevím, kam to umístit, ale velmi doporučuji: https://www.theguardian.com/media/2016/jul/12/how-technology-disrupted-the-truth?CMP=Share_iOSApp_Other

Unknown řekl(a)...
12. září 2016 v 23:36  

12. září 2016 17:48

A s těmi počty jste ještě velká optimistka.

mirek vaněk řekl(a)...
13. září 2016 v 10:40  

Uvědomte si, že politici podceňují běžného občana a ani jim nestojí za to masírovat veřejné mínění tak, jak by mohli a jak to před lety dělali. Dnes když odhalí nějaká stanice(trochu se nám rozmnožily) menší problém, tak se objeví oslavný spot na ministerský záměr v událostech a tím to končí.
Většině občanů je to stejně jedno.
A ti u moci to řeší teprve, až je to velký průšvih,jako neúspěšnost státních maturit. A to ještě tak, že uměle zmenšují a zahlazují důsledky místo hledání příčin.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.