Průzkum Státního zdravotního ústavu: Ve školních obědech je málo tuku, nedodají dětem dostatek energie

úterý 13. září 2016 ·

Téměř polovina zkoumaných školních jídelen připravuje obědy, jejichž energie nedosahuje ani hranice doporučené pro dívky ve věku 7 let s minimální pohybovou aktivitou. Jen přibližně třetina jídelen dosáhla na doporučenou celkovou energii oběda. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu Státního zdravotního ústavu. Průzkum se zaměřil na stravování dětí ve věku 7-10 let a vzorky vybíral ve 28 školních jídelnách ze všech krajů ČR.

„Snaha o zdravé stravování vede asi občas k přílišnému snížení obsahu tuku v pokrmech, což je v souladu s platnou vyhláškou. Tuk je ale nezastupitelný nosič řady biologicky významných látek, včetně vitaminů a jeho obsah v obědech by proto měl odpovídat alespoň minimu výživového doporučení z hlediska podílu energie a samozřejmě i odpovídat doporučení z hlediska zastoupení skupin mastných kyselin. To je podnět pro diskusi o znění platné vyhlášky, která teoreticky dovoluje nemít tuk v obědech vůbec.

Sodíku/soli (i jódu ze soli) je v pokrmech mnoho, bez ohledu na to, zda jídelna vaří málo nebo mnoho obědů. Vápníku a draslíku je v obědech málo. Nejde o překvapující zjištění, to se předpokládalo, neznamená to ale, že je možné nechat tato fakta bez povšimnutí,“ shrnuje jeden z autorů průzkumu Jiří Ruprich.

Podrobnosti naleznete zde.


Připravil: mik

2 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
13. září 2016 v 9:58  

No, studie za všechny prachy! Prý náhodný výběr školních kuchyní. Zajímavé. Nevím, jak jste kdo silní v geografii, ale průzkum nezahrnuje více jak 30% území státu. Tedy jde maximálně o výběrové šetření. Aglomerace se značným podílem populace byly zcela vynechány: Plzeň, Příbram, Beroun, Rakovník, Benešov, Tábor, Klatovy, Vimperk, Prachatice, Kolín, Kutná Hora, Havlíčkův Brod, Jihlava, Jindřichův Hradec, Třebíč, Telč - to všechno je celistvá oblast, kam analytici s podporou nejmodernějších metod ani nepáchli. Navíc v úvodu autoři sami tvrdí, že studie není hotová.

mirek vaněk řekl(a)...
13. září 2016 v 10:20  

Špatné předpisy => špatné stravování i školství. Tak čemu se divit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.