Britské elitní internátní školy – vojenský režim pro budoucí premiéry. Pro české studenty nepochopitelný.

úterý 13. září 2016 ·

Jak to chodí na elitní internátní britské škole, si vyzkoušela česká studentka Alžběta Husáková. V rozhovoru pro Lidové noviny říká: „Učitelé jsou lépe placení, mají méně žáků, moderní vybavení a podporu asistentů. Internátní školy v Čechách nemají tradici. Anglie je jich plná. Je tam striktní denní režim. Od sedmi od rána až do deseti do večera je vše naplánované, kromě hodiny a půl po povinném večerním dělaní úkolů. Třikrát denně se musí každý nahlásit, že je přítomný...“

V rozhovor zazní mimo jiné tyto otázky a odpovědi:

Alžběta Husáková (www.linkedin.com)

Kdybyste měla porovnat svou českou střední školu a britskou střední školu, kde vám to vyhovovalo více?

Já jsem i v Čechách byla na anglické škole, ale i přesto tu vidím velké rozdíly. V Anglii jsou soukromé školy jednoznačně lepší, například Eton – tam si pěstují budoucí premiéry. Bohužel ne premiérky, protože je to pouze chlapecká škola. Učitelé jsou lépe placení, mají méně žáků, moderní vybavení a podporu asistentů. Internátní školy v Čechách nemají tradici. Anglie je jich plná. Je tam striktní denní režim. Od sedmi od rána až do deseti do večera je vše naplánované, kromě hodiny a půl po povinném večerním dělaní úkolů. Třikrát denně se musí každý nahlásit, že je přítomný, taky jsme všichni museli určitý počet hodit týdně cvičit, kreativně tvořit nebo dělat něco dobročinného.

To je trochu jako na vojně...

To ano. Ten režim je na jednu stranu osvobozující – nemusíte dělat žádná rozhodnutí. Na druhou stranu je lehké propadnout se do pocitu nicotnosti. Váš život je limitovaný plotem školního kampusu. Takový režim je pro českého studenta pravděpodobně dost nepochopitelný. Mně to určitě zocelilo a naučilo zatnou zuby.

Jak to tedy je s volným časem? To studenti žádný nemají?

Jednou za tři týdny jsme měli volný víkend, kdy jsme museli odjet z kampusu pryč, učitelé si potřebovali odpočinout od nás a my od nich. Sobotní škola a nedělní mše ve školní kapli nám toho volného času ještě trochu ukously, takže jsem ho opravdu měli minimálně. O víkendu jsme mohli školu opustit na pár hodin odpoledne, ale do sedmi jsme museli být zpátky. Dovolení opustit kampus nebylo samozřejmostí. Pokud se člověk zprotivil školní autoritě, tak to povolení nedostal. Mohlo se klidně stát, že jste měl školního „zaracha“ a kampus školy dva tři týdny neopustil.


Celý rozhovor naleznete v dnešní příloze Akademie Lidových novin

7 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
13. září 2016 v 10:30  

Nic překvapivého. Ekonomická elita platí za týráví svých dětí v internátních soukromých školách a ví proč to dělá. Naše politické elity se snažily řadu let zrušit pevný řád ve školách a snad neví co dělají.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
13. září 2016 v 11:06  

A netrápí rodiče těch dětí, jestli chodí té drahé školy rády a jestli jsou dostatečně motivované?

My jim nabízíme krev a pot zdarma a některým se to nelíbí. To je divná doba :-).

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
13. září 2016 v 11:10  

"Mně to určitě zocelilo a naučilo zatnou zuby. "

Slečna by si měla postěžovat a ona to nedělá, dokonce to vypadá, jako by to pro ni bylo přínosné. Je to vůbec možné? Feřteku, Bobe, Kláro, TH?!

Nicka Pytlik řekl(a)...
13. září 2016 v 11:55  

I u nás se najdou pomatentci, kteří dobrovolně(!) lezou do armády, a prý by dokonce neváhali i život nasadit za vlast a její občany. Normální člověk při nebezpečí válečného konfliktu emigruje, přeceee. A to jsem slyšel, že někde rukují i děvčata. edosti na tom, že jsou na to snad i hrdá!
Na co si v té Británii hrají? Kralevic v mundůru si poletuje vrtulníkem, a ještě se holedbá...

Jana Karvaiová řekl(a)...
13. září 2016 v 13:14  

No, já padám na ústa. Tak režim?! Přísnost?! Kázeň?! Kam na ty tereziánské zastaralé hnusoty v té Británii chodí?!
Neměl by se taky udělat nějaký rozsudek, aby jim to tam zatrhli?

Nicka Pytlik řekl(a)...
13. září 2016 v 13:35  

nějaký rozsudek, aby jim to tam zatrhli

Samozřejmě, že ano! A všechny dodčené finančnčně odškodnit za pramálo šťastné dětství.

Unknown řekl(a)...
14. září 2016 v 20:01  


tento systém je nutný,jelikož se tam z elitních rodin vychovávají budoucí elity,co se týče intelegence nejsou to povětšinou žádná světla ale systém je jim vcepován do těla,hlavními předměty jsou angličtina a historie,obojí v britském pojetí,takoví lidé ,aby zachovali tradiční britské hodnoty,klidně vystoupí i z eu,natož aby prodali francouzům britské vodovody

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.