MF DNES: Studenti odmítají odsouzeného komunistu v čele školské rady

pátek 16. září 2016 ·

Čtyři desítky studentů prostějovské Obchodní akademie ostře protestují proti tomu, aby komunista Josef Augustin zůstal šéfem jejich školské rady. Politik byl totiž dříve odsouzen za neplacení daní a za totality prosazoval tvrdé represe proti odpůrcům režimu. Taková osoba pro nás nemůže být vzorem, ohrazují se studenti. Jejich mluvčím je známý aktivista Jakub Čech.


Jakub Čech (twitter.com)
Studenti poslali hejtmanovi Olomouckého kraje otevřený dopis, vadí jim především to, že Augustin byl v roce 2008 odsouzen za neplacení daní. Soudy mu tehdy spočítaly škodu na téměř čtvrt milionu korun a uznaly ho vinným z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

„Někteří z nás se budou právě oborem daňového poradenství a účetnictví zabývat a opravdu v tomto ohledu není pan předseda školské rady dobrým příkladem. Naopak, svým veřejným působením dává najevo, že daně se platit nemají,“ argumentují studenti.

Augustin navíc v roce 1989 v pozici místopředsedy Městského národního výboru v Prostějově odsouhlasil dopis adresovaný ústřednímu výboru KSČ, který tvrdě odsuzoval petici Několik vět. „Na základě výzvy Několik vět vyslovujeme vážné rozhořčení, s jakou drzostí protispolečenské síly vnucují straně a společnosti podmínky… Proto požadujeme rázněji postupovat proti všem nelegálním skupinám...,“ stálo mimo jiné v dopise.

Hejtman Jiřčí Rozbořil slíbil, že se bude dopisem a situací na škole zabývat.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES (Kraj Olomoucký)

4 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
16. září 2016 v 14:14  

Zatímco se nám na MŠMT usadil odsouzený podvodník.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
17. září 2016 v 0:08  

No vidíte, studenti to odmítají a MF DNES o tom píše. Odmítají učitelé odsouzeného podvodníka?

poste.restante řekl(a)...
17. září 2016 v 0:34  

Mne nejvíc těší, že tím prvním důvodem je pro ně odsouzení za neplacení daní.
Skýtá to jistou naději do budoucna.

Volně podle hostinského Palivce:
"Zaplať si daně a kecej si co chceš."

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
17. září 2016 v 8:15  

Neodmítají, pane Šteffle, neodmítají aneb Jak študáci předběhli kantory.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.