Jana Kropáčková z Pedagogické fakulty UK: Nervozita a spěch. Rodiče prvňáky školou zbytečně straší

pátek 2. září 2016 ·

„Řekla bych, že nelze vyjmenovat dovednosti nebo vědomosti, které by mělo dítě při vstupu do 1. třídy mít. Každé je jiné a jinak dozrává. Startovací úroveň je tedy různorodá, učitel s tím musí pracovat a rodič by si to měl uvědomovat také. Podle mě jsou daleko důležitější jiné věci: dítě by si mělo věřit. Mělo by umět řešit problém - vědět si rady, když něco neví, když se třeba ztratí, mělo by se umět zeptat. Další věc je rozvoj komunikačních kompetencí, mělo by se umět domluvit s kamarády a s paní učitelkou. Mělo by být přiměřeně psychické odolné a vydržet určitou zátěž, protože ve škole se bude muset soustředit,“ říká Jana Kropáčková, která se specializuje na přechod z mateřské školy do první třídy v rozhovoru pro MF DNES..

V rozhovoru zazní tatké tyto otázky a odpovědi:

Novela školského zákona od příštího roku zavádí povinný poslední rok v mateřské škole. Co o této změně soudíte? Je podle vás docházka do školky před vstupem do první třídy nutností?

Já se domnívám se, že je vhodné, aby dítě před vstupem do základní školy předškolní zařízení navštěvovalo. V období předškolního věku už mu totiž nestačí pouze rodina, potřebuje vrstevníky. V mateřské škole si nejen hraje a vzdělává se, ale samozřejmě se také učí určitým pravidlům - učí se, jak komunikovat s vrstevníky, s paní učitelkou. Obecně lze říci, že cílem předškolního vzdělávání je především rozvoj osobnosti dítěte přispívající k jeho zdravému citovému, rozumovému a tělesnému vývoji a k osvojení základních pravidel chování, základních životních hodnot a mezilidských vztahů.

Jaký máte názor na zápisy do první třídy? Není to pro dítě jen zbytečný stres? Například podle ombudsmanky není přítomnost dítěte u zápisu vůbec nutná...

To je pravda. Já si myslím, že zápis do první třídy by měl být spíš formou rituálu než nějaké zkoušky. V žádném případě by učitelé dítě neměli testovat a odškrtávat si, co umí. Díte do základní školy nastoupit musí, protože máme povinnou školní docházku. Buď tam nastoupí v šesti, nebo sedmi letech. V některých školách zápis do první třídy opravdu probíhá jen tak, že se dítě projde po škole, seznámí se s prostředím, paní učitelka se ho zeptá, co má rádo, jestli zná nějakou básničku nebo písničku. Jinde zápis ale stále probíhá tak, že dítě plní dílčí úkoly.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.