HN: Učitelé dostanou speciální testy na odhalování nadaných dětí, v populaci je jich dost

středa 7. září 2016 ·

Dětí, které v pedagogicko-psychologických poradnách dostaly „potvrzení“ o svém mimořádném nadání, je v tuzemsku podle údajů Národního ústavu pro vzdělávání dohromady necelých 1500. „Přitom by to statisticky měly být tisíce,“ říká docentka Šárka Portešová z Masarykovy univerzity. Psycholožka, která nadané děti dlouhodobě zkoumá, stojí v čele týmu expertů, jenž nyní českým školám nabídne speciální testy na odhalování talentů, konkrétně v oblasti matematického myšlení. Informují o tom Hospodářské noviny.

„Učím výchovné poradce a ti mi často tvrdí, že žádné nadané dítě ještě nepotkali. O nadání mívají mylnou představu – myslí si třeba, že je dítě na první pohled rozpoznatelné,“ popisuje problém Šárka Portešová. Test proto její tým záměrně připravil přímo pro školy, kde jej učitelé dětem během jedné vyučovací hodiny zadají a poté vyhodnotí. Výsledek potom ukáže, jak si dítě stojí ve srovnání se svými vrstevníky.

Během následujících dní testy pilotně spustí u nasmlouvaných škol, od ledna příštího roku si je pak budou moct pořídit všechny základní školy. Do budoucna chtějí psychologové děti testovat i formou počítačových her.

Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Veronika řekl(a)...
7. září 2016 v 18:33  

Tak tohle by mě moc zajímalo. Z pedagogické rady už vím, že takové dítě nejprve jede 3 měsíce podle PLPP (stejně jako dítě s problémem) a pak ho teprve pošlu do PPP. Tam mu udělají testy (netuším jaké). Dle prvního nástřelu jsme se před půl rokem dozvěděli, že aby dítě bylo uznané jako nadané, musí se ve všech zkoumaných oblastech pohybovat v pásmu výrazného nadprůměru. Ve všech zkoumaných oblastech.
Nebo je to zase nějak jinak?
Kdo je ve všem výrazně nadprůměrný? Každý má nějakou oblast, kde je pouze nadprůměrný, nebo dokonce i průměrný.

Unknown řekl(a)...
7. září 2016 v 18:46  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Zdeněk Sotolář řekl(a)...
7. září 2016 v 19:19  

"testy na odhalování talentů, konkrétně v oblasti matematického myšlení"

Tedy pouze jednoho typu talentu. Tudíž můžeme očekávat balík dalších testů. Jsem zvědat na odhalování talentů tanečních a hudebních.

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. září 2016 v 22:05  

Mám za to, že běžně průměrný učitel rozpozná talent letmým pohledem do třídy. Talent ční, totiž.
Tedy až na prudce inteligentní jedince. Doopravdy inteligentní člověk svoje nadprůměrné schopnosti skrývá uzkostlivě. Moc dobře si uvědomuje, co mu hrozí. Zvláště pak v kolektivu tupců.

Unknown řekl(a)...
8. září 2016 v 6:48  

"skrývá úzkostlivě"

Je to pravda pravdoucí. Ještě před 25 lety to bylo naopak. Hlupáci byli v prostředí třídy bezvýznamnou množinou. Ještě na gymnáziu jsme na trojkaře a čtyřkaře hleděli tak nějak divně. I silné osobnosti dnes raději ustoupí "tlaku kolektivu". Vzniká tak jednotná masa proplouvajících jedinců. A inkluze na ZŠ to vše ještě posílí.

mirek vaněk řekl(a)...
8. září 2016 v 7:33  

Učitelé nepotřebují poznat talentovaného žáka, toho si všimnou sami. Školy potřebují peníze, aby mohly zaplatit kroužek či seminář pro ndané žáky. Učitelé potřebují použitelné materiály pro tohoto nadaného žáka, aby mohl žák sám rozvíjet svůj talent, zatím co učitel se věnuje těm nenadaným.

Unknown řekl(a)...
8. září 2016 v 9:39  

Učitelé většinou poznají nadaného žáka už po několika písemkách, nepotřebují na to žádné speciální testy. Větší problém je, jak potom mají s těmi identifikovanými nadanými žáky pracovat, jak je učit a rozvíjet jejich nadání, a přitom z nich nedělat exoty.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. září 2016 v 10:08  

Skutečný talent má nezpochybnitelnou výhodu v tom, že je schopen vzkvétat okolnostem navzdory. Pokud zplaní, pak zpravidla chtěním jeho nosiče.
Talentům naznačuji možnosti a cestu k nim. Respektuji jejich právo na utajení.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.