Dánská škola je kritizovaná za kvóty pro děti migrantů. Ti ale tvoří 80% studentů

neděle 11. září 2016 ·

V paradoxní situaci se ocitla střední škola v dánském Aarhusu – někteří aktivisté a právníci ji kritizují za to, že pravděpodobně porušila zákon, když vytvořila čtyři třídy pouze pro děti migrantů a ve zbylých třech stanovila jejich počet maximálně na 50%. Ředitel školy naopak tvrdí, že to je poslední možnost, jak podpořit integraci a společné vyučování Dánů a dětí migrantů. V jeho škole totiž studuje 80% dětí migrantů.

Ředitel školy Yago Bundgaard říká: „Aby se mohla ve třídě odehrávat skutečná integrace, musí v ní být dostatečně zastoupeny obě skupiny.“ Problém je totiž v tom, že zatímco před deseti lety na škole studovalo 25% dětí migrantů, dnes je to 80%. A původem dánští studenti odcházejí.

Dánská ministryně školství Ellen Trane Norby si vyžádala ze školy zprávu, aby mohla posoudit, zda skutečně nedošlo k porušení zákona. Zároveň ale uvedla, že také přemýšlí o opatření, které by zajistilo, aby byly dánské střední školy více „etnicky smíšené“. Za problém považuje, že v Dánsku je mnoho škol s příliš vysokým poměrem studentů jiného než dánského původu.

Podrobnosti naleznete zde

5 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
11. září 2016 v 15:29  

Jak typické.

Jana Karvaiová řekl(a)...
11. září 2016 v 17:32  

A není to málo Antone Pavloviči?

Unknown řekl(a)...
11. září 2016 v 18:33  

Aktivisté zřejmě chtějí "integrovat" původní obyvatele(domorodce) a těch 20% rozházet do všech tříd. Wir schaffen das zní z 80 milionové země jižně od Dánska. Tak jsem zvědavý.

Vít Tomis řekl(a)...
11. září 2016 v 22:39  

A původem dánští studenti odcházejí.

Patrně se xenofobie přenesla z Česka do Dánska. Měl by jim přijet na pomoc Diensbier. Tedy hlavně by pomohl nám, kdyby odjel.

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. září 2016 v 12:48  

Přiznání Vietnamců. "My mladí Vietnamci, kteří jsme se tu narodili, jsme víc Čechy..."

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.