Agentura pro sociální začleňování zahájila program na podporu společného vzdělávání pro děti z ghett

neděle 11. září 2016 ·

Od září 2016 Agentura pro sociální začleňování zahajuje program na podporu společného vzdělávání v oblastech se sociálně vyloučenými lokalitami. Podle analýzy Univerzity Palackého v Olomouci vydané v roce 2015 v České republice v sociálně vyloučených lokalitách vyrůstá přibližně 38 tisíc dětí do 15 let. Děti z prostředí sociálně vyloučených lokalit velmi často čelí překážkám, které způsobují to, že vypadávají z hlavního vzdělávacího proudu nebo předčasně ukončují vzdělávání.


Radek Jiránek (www.vlada.cz)
„Klíčem k překonání bludného kruhu sociálního vyloučení je zajistit všem dětem otevřené a společné vzdělávání. Tedy takové vzdělávání, které dává člověku z jakéhokoliv prostředí příležitosti se plnohodnotně zapojit do společnosti,“ říká Radek Jiránek, ředitel Agentury pro sociální začleňování. „Z naší praxe víme, že děti ze sociálně vyloučených lokalit se často setkávají s bariérami již v předškolním vzdělávání. To je potřeba změnit,“ dodává Jiránek.

Zkušenosti Agentury ale ukazují, že obce a města mnohdy postrádají informace potřebné pro koncepční plánování a naplňování místních politik k rozvoji kvalitního a inkluzivního vzdělávacího systému. V následujících 6 letech proto Agentura v lokalitách, kde působí, nabídne vedle odborného a metodického poradenství a rozvoje místních vzdělávacích sítí, i přenos funčních příkladů dobré praxe odjinud, které se pak společnými silami s obcemi a dalšími partnery pokusí zasadit do místních podmínek.

„Zaměříme se nejen na podporu kvality a otevřenosti vzdělávácích sítí, ale také na možnosti naplnění očekávání jednotlivých skupin místních aktérů. Stejně jako s rodiči je v tomto ohledu důležitá spolupráce nejen se zřizovateli škol, ale i s dalšími lokálními partnery napříč veřejným, soukromým či občanským sektorem. Nesmíme zapomínat ani na širokou veřejnost, bez jejíž podpory se společné vzdělávání neobejde,“ doplňuje Zdeněk Svoboda, odborný garant nového projektu Agentury.

Agentura mimo jiné připravuje zpracování komplexní analýzy, která popíše stav a aktuální dynamiku vzniku segregovaných škol v různých prostředích, včetně toho, jaké faktory tento jev ovlivňují. Sběr dat by měl začít v průběhu příštího roku.

Další podrobnosti naleznete zde

10 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
11. září 2016 v 14:44  

No to brzo!!!!

Josef Soukal řekl(a)...
11. září 2016 v 15:20  

Myslím, že agentura nějak pomíjí to hlavní. Viz: http://sotolar.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=551099

Michal Komárek řekl(a)...
11. září 2016 v 16:14  

Nepodceňoval bych v tomto ohledu lidi z Agentury. Tady vysvetluji o projektu vice - http://www.socialni-zaclenovani.cz/inkluzivni-a-kvalitni-vzdelavani-v-uzemich-se-svl
Vedi samozrejme, ze spoluprace s rodinou je zasadne dulezita, jen v tomto projektu nevystupuji jako ti, kdo s rodinami pracuji primo, ale ti, kdo v této věci pomahaji například obcim. Diky! Hezky den!

Vít Tomis řekl(a)...
11. září 2016 v 16:15  

V následujících 6 letech proto Agentura v lokalitách, kde působí, nabídne vedle odborného a metodického poradenství a rozvoje místních vzdělávacích sítí, i přenos funčních příkladů dobré praxe odjinud, které se pak společnými silami s obcemi a dalšími partnery pokusí zasadit do místních podmínek.

Hm, takže další úřad, který bude kdekomu radit, ale opravdové problémové dítě nikdo z jeho zaměstnanců nejspíš neuvidí.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
11. září 2016 v 16:47  

A prácička na 6 let... Samozřejmě i pro neziskovky...

Josef Soukal řekl(a)...
11. září 2016 v 17:09  

Ta věta o tom, že nepracují s dětmi či rodinami přímo, mne zaujala hned. Nechci zpochybňovat jejich práci, ale není toho "metodického vedení" až moc?

Jana Karvaiová řekl(a)...
11. září 2016 v 17:30  

.........Vedi samozrejme, ze spoluprace s rodinou je zasadne dulezita, jen v tomto projektu nevystupuji jako ti, kdo s rodinami pracuji primo, ale ti, kdo v této věci pomahaji například obcim. ..........

A jak s rodinami budou pracovat obce? ježíš, vždyť je to kravina. Tohle je sociální práce, komunitní práce. obce zas tak moc nezmůžou. A jestliže ten problém existuje tolik let, to si hoši troufají dát si na to 6 let. možná, že jim vypadla nula.

A znáte tu strategii sociálního začleňování. Vznikla v roce 2011 a posun nulový. Teda pardon, byla zrušena příloha pro žáky s LMP, protože měl někdo dojem, že to nějak pomůže sociálně slabým. Větší blbost si vymyslet nemohli. Ale zadařilo se. To je fakt.

Unknown řekl(a)...
11. září 2016 v 18:25  

Gheta nám narůstají jako houby po dešti. Ubytovny praskají ve švech. Stát dotuje majitele ubytoven neskutečným způsobem. Je to dodnes nejlepší způsob jak rychle přijít k penězům. Sociální bydlení se už do voleb v roce 2017 nestihne. Dostanou se aspoň drobečky této štědré pomoci k tamním dětem? Všichni víme, že absolventi praktických škol dostali všemožnou péči v menších kolektivech a za pomoci skvělých speciálních pedagogů. Současné inkluzi vyčítám především to, že zhorší situaci těchto dětí. Mám pocit, že v ČR bude rychle růst analfabetismus. O děti tady přece vůbec nejde.

Nicka Pytlik řekl(a)...
11. září 2016 v 22:38  

Agentura pro sociální začleňování nám bytní poněkud. Expertů a konzultantů se na pracovním trhu evidentně nedostává, a nabídka je víc než lákavá.
Kdyby ty peníze na provoz agentury radši přerozdělili mezi potřebné děti na svačiny, pomůcky, asistenty a jízdné do vzdálených škol, aby děti z ghett z těch ghett vypadly alespoň na část dne, lépe týdne.

mirek vaněk řekl(a)...
12. září 2016 v 6:38  

Nejsou potřeb agentury. Jsou potřeba terenní pracovníéci, kteří budou pracovat s rodiči a dětmi!!!
Jinak to bude další tunel na peníze.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.