Zemřela Věra Pokorná, pedagožka, dětská psycholožka a průkopnice inkluzivního vzdělávání

pondělí 12. září 2016 ·

"Jsem velký optimista, jsem přesvědčena, že inkluzivní společnost je budoucností, které bychom se měli co nejrychleji přibližovat. Zdravá společnost je ta, která myslí na ty, kteří jsou na jejím okraji, kteří jsou slabí, nemocní, kteří ale o životě a lidství, tedy o tom, co se nedá koupit ví více, než ti úspěšní, bohatí a silní," řekla o inkluzi Věra Pokorná minulý rok v anketě serveru Romea.cz.

Věra Pokorná pokračovala:

"Nejdůležitější pro inkluzi nejsou peníze, ale přesvědčení co nejvíce lidí o správnosti inkluze, změna postojů, změna přístupů k dětem s postižením. Prosadil se u nás systém úlev a laskavého přístupu. Domnívám se, že vůči dětem musíme být laskavě nároční.

Děti si zvykly, že od nich nic nepožadujeme, je to i pro pedagogické pracovníky jednodušší. I tyto děti rády poznávají, mají radost z toho, když něco pochopily. Je možné je motivovat k práci prací samotnou. Zvyšuje se tak jejich sebeoceňování, pokud jsme na ně nároční.

V západních zemích, kde se inkluze prosadila, je patrné, jak z tohoto soužití profitují i děti nadané. Není to tak, že by je děti s obtížemi v učení srážely. Předpokládá to ovšem vytvořit prostředí, kde děti samy se aktivně podílí na vyučování, vedou se k porozumění úkolům, neučí se drilem a jen pamětně. Pak skutečně jsou slabí žáci přítěží.

Přinesla jsem do českého prostředí metodu prof. Reuvena Feuersteina, který byl v roce 2012 nominován za svou celoživotní práci na Nobelovu cenu. To je jeden ze způsobů, jak je možné pomocí tohoto přístupu aktivně rozvíjet inkluzi, jak se to i v zahraniční děje. I integrované dítě je nutné před vlastním vřazením do velkého kolektivu na inkluzi připravit a intenzivně s ním pracovat."

Věra Pokorná (www.centrum-cogito.cz)
Věra Pokorná se narodila 1939 v Brně, v roce 1961 dokončila studia pedagogiky, speciální pedagogiky a psychologie na UK v Praze. Od roku 1968 odborná asistentka na Karlově univerzitě, odkud musela r. 1972 v rámci normalizace odejít do poradenské praxe. V Pedagogicko-psychologických poradnách pracovala jako dětská psycholožka. Na jaře r. 1990 byla rehabilitována, nastoupila na katedru psychologie na PedF UK, kde se roku 1997 habilitovala a byla jmenována docentkou.

V roce 1993 navázala kontakt s prof. R. Feuersteinem v Jeruzalémě, v roce 1995,1997 a 1999 a 2011 pobývala v Izraeli a účastnila se čtyř kurzů Feuersteinovy metody, včetně trenérských, a porad Feuersteinova institutu.

Obsah Instrumentálního obohacení Reuvena Feuersteina lze stručně vyjádřit slovy: „Učíme se učit se.“ Jde o nástroj, jehož pomocí můžeme zlepšit své dovednosti poznávat a organizovat informace. Naučit se různé strategie, plánovat si svůj život, ovlivnit své chování. Inteligence není podle přesvědčení autora neměnná struktura, kterou pouze využíváme, ale lze ji ovlivnit jako celek, a zvýšit mentální možnosti každého člověka. Všichni jsme schopni zlepšit své myšlení a naučit se lépe využít informace, které získáváme.

Další informace o životě Věry Pokorné naleznete zde

Další informace o metodě Reuvena Feuersteina zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.