Prohlášení neziskových organizací, které podporují kampaň Konec levných učitelů

úterý 30. srpna 2016 ·

Devatenáct neziskových organizací podpořilo kampaň učitelských odborů Konec levných učitelů. Jejich zástupci se také dnes v 10 hodin spolu s odboráři zúčastní tiskové konference v pražském sídle odborů. Text prohlášení přinášíme v plném znění.

Platy učitelů a učitelek zaostávají jak v mezinárodním srovnání, tak vůči platům ostatních absolventů, absolventek vysokých škol v České republice. Přestože to není jediný důvod pro nedostatečnou prestiž učitelské profese, jedná se o významnou překážku pro rozvoj kvalitního školství. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli podpořit kampaň Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství Konec levných učitelů a jejich požadavek na zvýšení platů o 10 %.

Jednorázové zvýšení platů o 10 % by však mělo být pouze prvním krokem pro zlepšení financování školství v České republice, které dlouhodobě trpí podfinancováním. Společně s dalšími zeměmi Visegrádu jsme na spodních příčkách podpory vzdělávání mezi vyspělými zeměmi. Na zvýšení platů učitelů, učitelek by proto mělo navázat další navýšení financí na celou oblast vzdělávání a vědy.

Pro změny ve školství je klíčový konsensus politických stran. Kvůli tomu by se k pravidelnému navyšování peněz na vzdělávání a vědu měly zavázat vláda i opoziční strany. Vzdělávání a věda by se měly stát skutečnou prioritou a nikoli zůstávat pouze na papíře.

Pro kvalitu učitelské profese bude podle nás nadále klíčové, aby Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy představilo nový kariérní řád podporující profesní rozvoj. Pouze v kombinaci s funkčním nástrojem pro oceňování učitelek a učitelů může další výrazné zvýšení platů nastartovat pozitivní trend směrem k profesně i společensky respektované pedagogické obci.


K prohlášení se připojily tyto neziskové organizace:
Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání, Člověk v tísni, Drom, EDUin, Ekumenická akademie, Khamoro, Liga lidských práv, META, Multikulturní centrum Praha, Nadace Open Society Fund Praha, NaZemi, Otevřená společnost, Romano Jasnica, Romea, Romodrom, Slovo 21, Společnost pro kreativitu ve vzdělávání, Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, Vzájemné soužití

6 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
30. srpna 2016 v 9:36  

Vždyť odbory tvrdí, že těch 10 % již vybojovaly!

Tajný Učitel řekl(a)...
30. srpna 2016 v 14:05  

Počkat, to jsou ty samé mrzké neziskovky, které ještě včera kuly pikle proti českým učitelům a školám? Som z toho taký voľáky zmatěný.

Jana Karvaiová řekl(a)...
30. srpna 2016 v 15:19  

Neziskovky ktere?Ocenila bych seznam.Dekuji predem.

Jana Karvaiová řekl(a)...
30. srpna 2016 v 15:26  

Jo uz jsem si to nasla.
A hdepa byly ty neziskovky.Spinkaly-a ted se dozvedely,ze ucitele moc nemaji?Nebo si drobet honi triko, aby to vypadalo a drobatko si napravily reputaci?
Pro Tajneho- cetl jste ten vyplod od Inkluzivni spolecnosti?Je to par clanku dole.Co vy na to?Takhle se manipuluje s lidmi, o kterych se predpoklada, ze jsou blbi a nemysli.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
31. srpna 2016 v 15:01  

Představa, že by neziskovky šly do stávky, je velice roztomilá.

BP řekl(a)...
31. srpna 2016 v 21:15  

Od dob dávno minulých se naprosto nic nezměnilo. Nevím, čemu se všichni pořád divíme. Vždyť je to stále to samé: mí žáci, kteří vyšli ze zš v 7.třídě po dvou neúspěšných pokusech postoupit výše, se nám chodili do škol vysmívat, že si vydělávají dvakrát víc než my. Tak na co by jim mělo být nějaké vzdělání?!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.