Ministr navrhuje zásadní změnu ve vzdělávání zdravotních sester

pondělí 29. srpna 2016 ·

Už v září dostanou poslanci na stůl návrh ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka na zásadní změnu vzdělávání zdravotních sester. Ta by měla nastat od od školního roku 2017/2018. Sestrám by podle návrhu stačila střední zdravotnická škola a rok vyšší odborné školy, nepotřebovaly by už vysokou školu jako dosud. Zrušit se má kreditní systém, který podle ministra byl jen dobrým byznysem pro pořadatele kurzů, kdy znalosti účastníků nikdo neověřoval. Informuje o tom ČTK.

Svatopluk Němeček
Ministr připomněl, že současně se změnami ve vzdělávání se bude zlepšovat i platové ohodnocení sester. Dva roky po sobě stouply sestrám tarifní platy po pěti procentech, na příští rok vláda schválila růst o deset procent a souhlasila rovněž se záměrem, aby platy rostly o deset procent tři roky po sobě.

Novelou zaváděný model 4+1 má nahradit dosavadní systém, kdy sestra musí po střední škole projít tříletým bakalářským studiem či absolvovat vysokou školu.

Němeček očekává, že Sněmovnou norma projde, na její přípravě se podílely všechny koaliční strany. Obává se ale, že ve finiši "se spustí dělostřelecká palba" těch, kteří přijdou o dosavadní byznys. Například kreditní systém přináší firmám ročně 600 až 800 milionů, o zisky přijdou i soukromé vysoké školy, kde se sestry dosud povinně školily.

Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Ondřej Šteffl řekl(a)...
29. srpna 2016 v 17:26  

Učitelé také nejsou. A nebudou. A myslím, že by bylo lepší připustit, že učit může každý, kdo má magisterské vysokoškolské vzdělání, než čekat, až to dojde tak daleko, že začnou učit maturantky, co se nedostaly na VŠ, nebo přijely z Ukrajiny.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
30. srpna 2016 v 0:16  

A tak se dočkám, že mi ty injekce budou nakonec píchat i ty několikanásobné čtverkařky, které neuměly násobilku a pořádně číst, jejichž slovník by mohl sloužit dlaždičům jako pokročilá četba a učitelský sbor po přijímacích zkouškách přemítal, kam že ta doba spěje, když "toto" vezmou na "zdravku"...

To už si to asi budu píchat zrovna sám. Co kolegové doporučujete jako tréningovou dávku?

Začnu se studiem na http://rozpad.cz/forum/viewforum.php?f=12


Namátkou jsou tam vlákna: Amputace, Šití ran, První pomoc při zasažení chemickými zbraněmi, Doktor vs. veterinář a řada dalších

Ondřej Šteffl řekl(a)...
30. srpna 2016 v 0:46  

„Nejdůležitější je praxe, protože (..) s desetiletou či dvacetiletou praxí je nejlépe vzdělána právě tím, že zažila spoustu situací, na které vás škola nikdy nepřipraví.“


Ondřej Šteffl řekl(a)...
30. srpna 2016 v 0:46  

To není o učitelích ale o zdravotních sestrách
Svatopluk Němeček
ministr zdravotnictví

mirek vaněk řekl(a)...
30. srpna 2016 v 7:48  

Učit nemůže každý!

Učit by měl jen ten, kdo na to má schopnosti a znalosti a žákům neublíží. A ten musí být adekvátně zaplacen, jinak spíš škodí.
Schopný maturant půjde na VŠ a schopný vysokoškolák bude vydělávat jiné peníze než ve školství. Nechcete snad ve školství neschopné vysokoškoláky(o neschopných maturantech nemluvě)?

Simona CARCY řekl(a)...
30. srpna 2016 v 8:46  

Hlavně ty sestry nezatěžujte matematikou, teď když jsme jim ulevili s vysokou, tak bychom snad mohli ještě něco odpustit, no ni?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.