Michal Komárek: Dívejte se na Olympiádu, děti – je to napínavé a hraje se fér!

úterý 9. srpna 2016 ·

Na pozvánku ke sledování Olympijských her v Riu na dětském kanálu ČT Déčko jsem si vzpomněl při hororovém závodu v silniční cyklistice žen. Ta upoutávka na Déčku mi připadá až svazácky propagandistická - „...bude to napínavé a hraje se fér“. Napínavé? Jistě. Ale je důvod vzbuzovat v dětech dojem, že olympiáda je nějaká morální autorita?

V závodě cyklistek vedla asi deset kilometrů před cílem Nizozemka Annemiek van Vleutenová. V jedné ze zatáček posledního ostrého sjezdu jí kolo podklouzlo a ona přepadla přes řídítka na okraj silnice. Byl to nekontrolovaný pád na hlavu, její tělo se navíc prohnulo v nepřirozené poloze mezi vozovkou a betonovým obrubníkem. (Pád je na videu cca od času 1:40, video je cenné tím, že zachycuje, co se (ne)dělo po pádu, celkově je ovšem brutální a nedoporučuju ho.)

Přestože na podobném místě došlo k několika těžkým pádům a následným zraněním v závodě mužů o den dříve, nebyli tu žádní záchranáři. Van Vleutenová zůstala nehybně ležet a nikdo jí nepomáhal.

Annemiek van Vleutennová v nemocnici (FOTO: youtube.com)


Pak kolem projela malá skupina cyklistek, které dosud bojovaly o druhé místo. S nimi také doprovodný vůz a několik doprovodných motocyklů. Nikdo nezastavil. Pozdější vítězka a krajanka van Vleutenové Anna van der Breggenová po dojezdu do cíle řekla: „Vypadalo to hodně špatně. Myslela jsem si, že je mrtvá. A nikdo s tím nic nedělal.“ Ne, nikdo nezastavil. A záchranáři ke stále nehybně ležící cyklistce doběhli téměř dvě minuty po jejím pádu. Naštěstí se v nemocnici ukázalo, že má „jen“ těžký otřes mozku a tři praskliny obratle.

V „normálním“ životě je „neposkytnutí pomoci“ trestný čin. V tom férovém olympijském je to přirozená součást soutěže. Jasně – závody mají specifická pravidla a v dané chvíli bylo pro cyklistky nepochybně velmi obtížné situaci vyhodnotit, případně bezpečně zastavit a zraněné pomoci.

Nicméně: Je vážně důvod v dětech vzbuzovat dojem, že olympiáda a vrcholový sport obecně jsou nějaká obdivuhodná morální autorita?

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.