Hospodářské noviny: Do škol míří moderní technická výuka, s drony a 3D tiskárnou

čtvrtek 18. srpna 2016 ·

Do škol by se měly vrátit „dílny“ ovšem ve zmodernizované podobě - děti se budou učit pracovat nejenom se dřevem, ale také s moderními technologiemi, jako jsou například 3D tiskárny nebo drony. Podle Hospodářských novin podpoří ministerstvo školství v první fázi výraznější zařazení práce s technickými materiály do výuky v rámci volitelných předmětů. Ve druhé fázi pak školy dostanou peníze na vybavení dílen a technické vzdělávání by se mělo dostat do vzdělávacích plánů.

Zmodernizované dílny prosazuje hlavně asociace malých a středních podniků. „Chcete-li přivést mladé lidi k ruční práci, tak je nedostanete na kladívko a šroubovák. Samozřejmě, je to nezbytný základ, ale musí se to propojit s novými technologiemi,“ citují HN předsedu asociace Karla Havlíčka.

Návrat dílen vítá i ekonom zabývajícíc se vzděláváním Daniel Münich, obtíž vidí v tom, že ne všem školám se povede sehnat vybavení a učitele. „Zvlášť u malých vesnických škol, kterých je ale v České republice hodně, bych to viděl jako problém,“ říká Münich pro HN.

Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
18. srpna 2016 v 14:01  

Kdo má možnost pozorovat, v jakém zoufalém stavu je dnes na základkách výuka technických prací, ví, že to nebude tak jednoduché. A tím zoufalým stavem myslím nejen stav materiální, ale též personální.
Pokud se týká materiálního stavu, můžu jen konstatovat, že školy nemají a po dlouhá léta neměly peníze ani na základní a levnější pomůcky do všeobecně vzdělávacích předmětů, natož na něco dražšího, jako např. soupravy na pokusy do fyziky. Už vidím v jasných barvách, jak mají najednou peníze na robotické stavebnice nebo 3D tiskárnu.
A stav personální? Technické práce se už léta na školách povinně neučí a tak na školách ani nehledali učitele, kteří by měli k technice vztah. Vždyť převážná část chlapů, kteří se na našich základkách vyskytují, v životě nedrželi v ruce kladivo a neumí zatlouct hřebík. Najednou po nich budeme chtít, aby oprášili svoje technické myšlení, a nejenom to, budou se muset naučit pracovat s robotickými stavebnicemi a 3D tiskárnami. No to bude srandy kopec. Když si vzpomenu, jak na naší škole řešili výrobky z šablon na dílny, tak už teď se upřímně bavím.


Jiri Janecek řekl(a)...
18. srpna 2016 v 14:04  



"Jsou ve spojení s výrobci 3D tiskáren, kteří by do těchto pilotních škol mohli tiskárny dodat."



Eva Adamová řekl(a)...
18. srpna 2016 v 14:09  

K tomu není, co dodat. Snad jen: 3D tiskárny budou, i kdyby na chleba nebylo. Ach jo. To zas unijní peníze potečou proudem.

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. srpna 2016 v 16:16  

Stacily by treba ceske stavebnice Merkur.Pro male zase Lego.I tyhle stavebnice jsou drahe jako cert.3D tiskarny bych videla spise pro stredni skoly.Zase se vylejou penize do luftu.Ve vyzve 57 se smelo nakupovat naradi ale nesmel se nakoupit material.K cemu vam jsou vrtacky a pilky a zavitniky,kdyz nemate material na vyrobu? Kdo vymysli tyhle kokotiny?

Jiri Janecek řekl(a)...
18. srpna 2016 v 16:37  

Ještě mne teda napadlo, že v těch osmdesátých letech se v řemeslné praxi běžně používaly sofistikované nástroje jako horkovzdušné pistole, vrtačky, frézy, soustruhy... v zemědělství kultivátory, mulčovače, secí stroje... a my se drbali s dlátem, kladivem, rýčem a motykou.
Jestli ono to kladivo, dláto etc. nemá smysl taky trochu pro rozvoj motoriky.

PS: Soused překrýval část střechy a dron u toho nepoužívali. Docela by mne zajímal počet osobohodin pokrývačských prací v ČR a počet letových hodin dronů při těchto pracech.
PPS: Ten 3D tisk si lidi z novin taky představují jak Hurvínek válku...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
18. srpna 2016 v 17:41  

"technické vzdělávání by se mělo dostat do vzdělávacích plánů"

Další direktivní zásah do RVP.ZV. Kdy už konečně přestane MŠMT předstírat rámcovost a vybalí plošné a jednotné osnovy?

Ygrain řekl(a)...
20. srpna 2016 v 8:51  

Akorát doufám, že na těch 3D tiskárnách budou vyrábět něco jiného než zapichovací cedulku k záhonu nebo plastový přívěsek na klíče. Tyto výrobky opravdu nesmírně pozvedly můj vztah krukodělné práci, ačkoli jinak beru nářadí do ruky docela ráda.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.