Deník.cz: Inkluze se v Plzeňském kraji nekoná

středa 10. srpna 2016 ·

Podle odhadů ministerstva školství nepřejde v nadcházejícím školním roce v Plzeňském kraji ani jedno dítě z praktické do „běžné“ základní školy. Informuje o tom server deník.cz.

Deník.cz cituje také Pavlu Jedličkovou, ředitelku plzeňské devítiletky, která má s inkluzí dlouholeté zkušenosti. Podle ní je inkluze dobrá věc, zároveň ale přináší větší nároky na učitele: „Pedagogové jsou přetěžováni. Pokud chtějí svou práci dělat poctivě, musejí se v takových případech dovzdělávat, jejich každodenní příprava je náročnější a čelí složitějším situacím," říká Jedličková.

Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Unknown řekl(a)...
11. srpna 2016 v 9:13  

Počet 200 dětí, které přecházejí na běžné ZŠ? Toto se sluníčkářům líbit nebude, pač jejich cílem je 100% inkluze. Jsem zvědavý na jejich protiútok k 4.9. 2017.

Unknown řekl(a)...
11. srpna 2016 v 9:39  

Zdá se mi, že hora porodila myš a ještě k tomu nedonošenou.
Je moc dobře, že vítězí zdravý rozum, doufám, že nejen v Plzeňském kraji.

Unknown řekl(a)...
11. srpna 2016 v 11:48  

11. srpna 2016 9:39
Rádi budou dozajista úplně všichni. Nejvíce spokojeni však budou žáci, kteří se dříve učili podle přílohy LMP a zůstanou na původní škole. Zde jsou totiž učitelé, pomůcky, dílny, pozemky, prostory pro patřičnou výuku. Hrozí tady však situace, že dřívější praktické školy budou finančně vyhladověny. Podle současných "dotací na žáka" se z ekonomických důvodů "vyplatí" 17 žáků na třídu. Tady vidím onen problém. Oni se však ti inkluzionisté jen tak nevzdají své scestné myšlenky. Stále taky nemám představu o zřizovatelích původních praktických škol. Zůstanou pod krajem nebo se novým zřizovatelem stane obec? V případě obce pak dojde k situacím rušení jednotlivých "málo obsazených" ZŠ.

Jana Karvaiová řekl(a)...
11. srpna 2016 v 11:55  

Nepujde ani tak o finance.I tyto deti maji SVP a podporu a budou vykazovany pres matriky.Spis pujde o to, kolik deti, ktere do soucasnosti byly zarazovane na prakticke skoly,dostane doporuceni od SPZ .Protoze pres to vlak nejede i kdyby si rodice dali nohy za krk.V tom vidim nebezpeci pro ty decka.Zdrzovacky a natahovacky az uz nebude mit smysl na ten rok dva dite preradit.

Unknown řekl(a)...
11. srpna 2016 v 12:01  

11. srpna 2016 11:55

Tlak to bude enormní. Mám obavy, že se nám spousta dětí "vyléčí" během jednoho pohovoru s odborníkem.

Nicka Pytlik řekl(a)...
11. srpna 2016 v 12:16  

Protoze pres to vlak nejede i kdyby si rodice dali nohy za krk.

A odkdypak nemohou rodiče ve svobodné společnosti rozhodnout, do jakého typu základní školy bude jejich dítě chodit, je-li tam místo?
Mít vlastního caparta vážně bych přemýšlel o praktické základní škole. V nepočetném kolektivu by se dítko vlastním tempem učilo manuálním činnostem, denně by zažívalo oprávněný pocit úspěchu, hendikepované děti by jej obohacovaly svým pohledem na svět, sociálně by bylo velmi vyspělé a matiku by podle nejnovějších amerických výzkumů hravě dohnalo během prvního ročníku na střední škole.

Eva Adamová řekl(a)...
11. srpna 2016 v 13:50  

On přes to opravdu vlak nejede. Pokud dítě nebude mít pp poradnou přiznanou diagnózu lmp nebo pokud mu ji poradna při přešetření odebere, nebude se moci dále vzdělávat ve škole pro žáky zřízené podle paragrafu 16 odstavce 9 (dříve praktické škole) i kdyby si rodič dal nohy za krk. Domnívám se, že právě naprostá většina z těch 200 dětí, o kterých se teď v souvislosti s přeřazením hovoří, do této kategorie spadá a rodiče jsou naprosto bezmocní. A protože se bude přešetřovat postupně po celé dva roky nástupu inkluze, bude těchto nešťastných dětí a rodičů přibývat, stejně jako bude přibývat nešťastníků nezvládajících běžnou základku, protože vydolovat diagnózu lmp bude zhola nemožné, a to zejména u hraničních dětí.
Takže naprostý souhlas s paní Karvaiovou a Frantou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.