Přečtěte si: Financování škol podle počtu žáků má skončit za dva roky

úterý 14. června 2016 ·

Školy by od roku 2018 neměly být financované pouze podle počtu žáků, ale na základě počtu odučených hodin, který vyžaduje daný vzdělávací program.

Z článku uveřejněném na serveru novinky.cz vybíráme:

Maximální rozsah určí ministerstvo školství. Reformu financování regionálního školství ve středu projedná vláda. Bude se týkat mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol, konzervatoří a školních družin, které zřizují kraje nebo obce. Financování soukromých a církevních škol zůstane stejné.

O potřebě změnit financování regionálního školství se diskutuje již dlouho. Ministerstvo školství v materiálu pro vládu popsalo řadu nevýhod současného systému. Dočtete se o nich právě v článku uveřejněném na serveru novinky.cz.

8 komentářů:

Unknown řekl(a)...
14. června 2016 v 15:02  

zajímavé bude dodžení aprobovanosti...ikdyž

Eva Adamová řekl(a)...
14. června 2016 v 15:34  

"Valachová chce třídy s maximálně 25 žáky"

To tedy znamená, že pokud budeme mít v ročníku 26 dětí, dají nám peníze na to, abychom je rozdělili do dvou tříd po 13 žácích? Už to vidím!!! Tříd s 26 žáky a více je po republice na ZŠ minimálně třetina. Dovede si Valachová vůbec spočítat kolik by to stálo?

pratavetra řekl(a)...
14. června 2016 v 15:38  

"zajímavé bude dodžení aprobovanosti...ikdyž"

Kdo řeší dodržování aprobovanosti? Snad jen ČŠI se tváří divně, ale to není ani na zápis.

Unknown řekl(a)...
14. června 2016 v 16:05  

právě že u nás může učit kdokoliv cokoli,v lepším případě ing stavařka matiku,v tom horším kosmetička češtinu,však česky přece umí,to v tom tolik občas připomínáném finsku jest abrobovanost 100%, a to i na laponském severu,kdy tělocvikář učí pár hodin tělocviku a jinak jezdí pro cestovku se psy,ve městech přebíhá mezi třemi školami,na psy už není čas a profesní růst spočívá v tom,že kantor vystuduje tři-čtyři aprobace a pak si může dovolit ten luxus hačat na pr....li na jedné škole

Unknown řekl(a)...
14. června 2016 v 16:19  

po financování na třídu,po financování na školu zde máme financování podle počtu odučených hodin,dle počtu hodin v předmětu,samozřejmě,že limit počtu žáků ve třídě nebude,to by ztratilo smysl neboli,bude jedno jestli bude ve třídě 13.25.40 žáků,všichni budou v jedné tžídě,ve které budou mít dvě hoďky fyziky týdně a ba ty dvě dostanou peníze ,nastane opačný trend a to zbavování se žáků

Unknown řekl(a)...
14. června 2016 v 16:23  

p.s.ruku v ruce tím poklesne počet potřebných učitelů (na nich se docela ušetří),takže remcalové,potížisté, opozičníci,hluboce se nad sebou zamyslete a pokud již nehodláte investovat do své budoucnosti za drahý lubrikant tak alespoň alou pro kyblík proletářské vazelíny

Unknown řekl(a)...
14. června 2016 v 20:21  

Další reformní krok, další krok k úplnému rozkladu veřejného školství. Zachraň se, kdo můžeš.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
15. června 2016 v 23:12  

Kompletní materiál schválený vládou zde: https://apps.odok.cz/veklep-detail?p_p_id=material_WAR_odokkpl&p_p_lifecycle=2&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_resource_id=downloadAllAttachments&p_p_cacheability=cacheLevelPage&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=3&_material_WAR_odokkpl_materialPid=KORNA7ACJBNM

resp. zde: https://apps.odok.cz/veklep-detail?pid=KORNA7ACJBNM

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.