Kulatý stůl SKAV a EDUin: Proč potřebujeme v ČR víceletá gymnázia?

pátek 24. června 2016 ·

Cílem kulatého stolu bylo hledat odpovědi na otázky:

  • Jakou roli sehrávají víceletá gymnázia ve vzdělávacím systému?
  • Co všechno jejich existence ovlivňuje?
  • Jaké děti na víceletá gymnázia odcházejí?
  • Co zde získávají (a o co přicházejí) oproti základní škole?
  • Jak může v systému s víceletými gymnázii fungovat inkluze?
  • Co by se stalo, kdybychom se rozhodli víceletá gymnázia zrušit?




Doprovodný článek na webu EDUin

8 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
24. června 2016 v 0:33  

A co by se tedy stalo, kdyby se EDUin rozhodl víceletá gymnázia zrušit?

Vít Tomis řekl(a)...
24. června 2016 v 10:28  

Případné zrušení víceletých gymnázií je bohužel mnohem jednodušší než zrušení EDUinu

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
24. června 2016 v 10:35  

Ty otázky jsou snad v inkuzivní době bezpředmětné - víceletá gymnázia zrušit nebo umísťovat žáky do nich leda na doporučení poradny po změření výše IQ...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
24. června 2016 v 15:56  

A především zajistit, aby na VG byl odpovídající počet romských studentů. Nejlépe z vyloučených lokalit.

Tlumočník řekl(a)...
24. června 2016 v 16:30  

Vynikající prezentace pana ředitele z gymnázia. Věcná, podložená čísly a grafy.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
24. června 2016 v 17:36  

Jen z prvních minut prezentace. Pan ředitel říká, že VG jsou standardní součástí vzdělávací nabídky, já tomu říkám c. a k. nostalgie. A nejsou snad standardní součástí praktické školy? A nejsou snad praktikcé školy také panem ředitelem vyzdvihnutou součástí vzdělávací nabídky? O VG se "jen" diskutuje, ale praktické školy se prakticky likvidují. Chybí mi pophled na VG v kontextu tzv. společného vzdělávání, se kterým jsou VG zjevně v rozporu. Buď společné vzdělávání, nebo selektivní s VG. Vše ostatní je lež.

Jana Karvaiová řekl(a)...
24. června 2016 v 20:56  

Nemyslím si, že VG nemají v našem systému školství co dělat. nechtěli jsme jednotnou školu a i tohle je jedna z cest. Na druhou stranu chápu reakce některých - je tu striktně diktovány inkluze, kdy by, podle mocipánů, měly být děti jednotně vzdělávány společně. Což je nebetyčná blbost. Jenže prošla schvalovacím procesem a máme ji na krku legislativně. Proto chápu, že někteří si už začali dělat legraci )nebo i mají vážné námitky) ke společnému vzdělávání. Proto reakce pana Sotoláře - to spektrum zoufalého humoru. Nebo otevřený dopis pana Odehnala - dotaz (zcela vážně míněný) na paní ministryni ohledně začleňování LMP žáků do nižšího gymnázia )neboť se ve skutečnosti jedná stále ještě o základní povinnou školu).
Inkluze a s ní spojená problematika vyvolává v mnoha učitelích náladu pod psa, u mnohých zoufalství. Obávám se, že dnes ještě střední školy dopady nepociťují a tak nějak se ukliňují, že ony ne. Mohu vás ubezpečit, že je to jen otázkou času, kdy budete muset přijímat např. LMP žáky na gympl )pokud nebude síto zkoušek), protože nebude dohledatelné, o jaké žáky se jedná. To poznáte a po přijímačkách z papírů, která vám na už přijatého žáka přijdou. To není vtip, pokusy o toto jsou již zaznamenány a legislativa to umožňuje. Dokonce se jednalo v konkrétním případě o žákyni s DS )downův syndrom).

Nicka Pytlik řekl(a)...
24. června 2016 v 21:33  

Nebudu rozvádět podrobnosti, ale s čistým svědomám a na základě patnáctiletého pozorování, mohu konstatovat, že žáci čtyřletého gymnázia jsou vcelku normální a tvoří pestré a soudržné kolektivy. Tím chci řici, že ze základních škol v našem regionu přicházejí přiměřeně inteligentní, přiměřeně pracovité a přiměřeně kultivované děti. Tedy děti 'použitelné' pro všeobecné vzdělávání. Ta použitelnost platí vesměs i pro rodiče.
Nemohu tedy najít mnoho důvodů pro ospravedlnění existence víceletých přílepků ke školám středním.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.