Český rozhlas: Krásná Lípa se opět dostala do hledáčku ombudsmanky kvůli údajné diskriminaci romských žáků

úterý 28. června 2016 ·

Krásná Lípa na Děčínsku je znovu pod drobnohledem České školní inspekce a veřejné ochránkyně práv. Rodiče romských prvňáků si stěžovali, že škola jejich děti diskriminuje tím, že je zařadila do jedné třídy podle původu. Inspekce už školu prověřila a dala částečně za pravdu nespokojeným rodičům, závěry ombudsmanky jsou podobné. Po zápisech je ale téměř jisté, že se situace v prvních třídách bude opakovat.




Doprovodný článek na webu Českého rozhlasu

10 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
28. června 2016 v 16:12  

Co by na to řek pan Odehnal, by mně zajímalo. Je to pro jejich dobro? Co když rodiče bílých dětí odmítnou dát své děti do třídy s romskými dětmi? Nebo naopak? Co nato společné vzdělávání, legislativa, Mšmt, EU? Pikantní je, že mírný odvar českého rasizmu, nyní, v důsledku Brexitu, zažívají v UK na vlastní kůži ekonomičtí migranti z post-kom východní Evropy. Payback is a bitch.

Vít Tomis řekl(a)...
28. června 2016 v 16:25  

Pikantní je, že mírný odvar českého rasizmu, nyní, v důsledku Brexitu, zažívají v UK na vlastní kůži ekonomičtí migranti z post-kom východní Evropy

Že vy čtete noviny? Nebo dokonce sledujete ČT?

Jana Karvaiová řekl(a)...
28. června 2016 v 17:54  

První otázka, která mě napadla při čtení: To se nikdo nepozastavuje nad tak rozsáhlou nevědomostí těch dětí? Řešila bych rodiny, teprve potom školu.S tímhle škola nemá zbla nic společného. Je to zanedbání péče. Jak dlouho se budou Romové vymlouvat na své sociokulturní postavení? Dalších 500 let? Je tak nesnadné naučit děti třeba barvy? Nebo s nimi chodit na hřiště? Nebo jim někdo zakazuje si s dětmi prohlížet knížky a kupovat jim stavebnice? Co takhle posadit je doma ke stolu a dát jim do ruky pastelky? Je to snad takový světový problém? NENÍ!!!!!!!!!! Je to lenost.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
28. června 2016 v 19:54  

Přijde mi to, že bez dobroserů, jako je Šabatová, by byl život daleko jednodušší a příjemnější.

Ona páchá zlo na všech, bez ohledu na barvu.

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. června 2016 v 22:05  

Je to lenost.

Řekl bych, že až tak moc zase ne. Je to způsob života. Vytěžit, co se dá.
Chyba je vždycky v těch druhých, protože se ví, co přesně měli udělat, abychom si my mohli dělat jen to, co se nám zlíbí.
Trošku mi to připomíná některé žáčky, kteří kdyby jen polovinu energie, kterou vynaloží pro to, aby nemuseli nic dělat, vynaložili na to, aby to udělali, měli by bez problémů hotovo.
A také mi to přijde, jako kdyby si pacient stěžoval, že s ním na nemocničním pokoji leží jen samí nemocní lidé, s kterými není žádná legrace.

Unknown řekl(a)...
29. června 2016 v 9:53  

"Co by na to řek pan Odehnal, by mně zajímalo. Je to pro jejich dobro?"

Asi vás překvapím, ale v tomhle případě jsem zásadně proti postupu školy - řeči o tom, že sestavují třídy "podle schopností", jsou s prominutím kecy. Úplně stejně argumentují i někteří ředitelé pražských základek, kteří takto selektují veškeré děti bez ohledu na etnikum a vytvářejí (na základě "zkušeností" z pár minut při zápisech!) třídy pro "nadané", "průměrné" a "ostatní".

To, že jsem zásadně proti tzv. inkluzi žáčků s lehkou mentální retardací do běžných tříd ZŠ, vůbec neznamená, že jsem pro jakékoli "sortýrování" dětí v první třídě podle údajného nadání, přesněji řečeno podle toho, co si soudruh ředitel pod nadáním představuje (na 99,99% se za tím skrývá "nadání" části rodičů otevírat na písknutí prkenici a platit za kdejakou rádoby "nadstandardní" pitominu). Kolik vzorně vymydlených holčiček (obojího pohlaví), z domova nadrezírovaných v recitaci a slabikování, to své na odiv stavěné "nadání" poztrácí nejpozději do počátku střední školy?

Pokud jde o Romy, přijde mně stejně nevěcné poukazovat na jejich lenost z naší strany jako vykřikovat o údajné diskriminaci na straně jejich. V prvním případě bychom měli (my = v daném případě stát) ve svém vlastním zájmu udělat všechno proto, abychom dostali co nejvíce romských dětí ve věku 3 - 5 let do mateřských škol. Ty by ovšem musel zřizovat stát - ne že se to jako vždycky "hodí na hrb" obcím - a musel by zde odpustit "školkovné" i "bílým", neb jinak by vznikly čistě romské školky, což je s ohledem na očekávané dopady předškolního vzdělávání holý nesmysl. Zásadní je totiž socializační efekt, ne jestli bude umět zazpívat "Pec nám spadla" či namalovat žirafu. Pro ty, kdo by se o neuvěřitelnou efektivitu kvalitního předškolního vzdělávání ve věku 3 - 5 let zajímali více, viz https://en.wikipedia.org/wiki/HighScope. V USA už tenhle pozoruhodný program (odstartovaný původně v průšvihových černošských ghettech) funguje přes půl století, a sleduje "absolventy" v porovnání s kontrolním vzorkem až do dospělosti. Výsledky jsou (mj. z pohledu celkového finančního efektu pro stát) vskutku ohromující - a plně ospravedlňují právě tento typ investic "do lidí".

Ve druhém případě (ach, ta úděsná diskriminace na každém kroku!) jsou hlavními viníky nejrůznější "experti" typu pí Laurenčíkové, kteří Romům ustavičně vtloukají do hlavy, že mají nárok na kde co právě proto, jak je my gádžové šíleně diskriminujeme (např. hnusným trváním na tom, aby řádně vodili děti do školy). Ach jo...

turistao 982 řekl(a)...
29. června 2016 v 10:12  

Není to u rodičů, kteří se o své děti vůbec nestarají, náhodou trestný čin "ohrožování výchovy dítěte"? (par.201 TZ)?

Unknown řekl(a)...
29. června 2016 v 11:17  

V mnoha případech asi ano, ale, jak se říká, "kde není žalobce, tam není soudce".

Jana Karvaiová řekl(a)...
29. června 2016 v 13:26  

Trvám si na tom, že u romských (ale i jiných rodičů) je to lenost nebo pohodlnost ,nazvěte si to jak chcete. Nechceme přeci po nich žádné zásadní výkony. Aby děti učili číst nebo tak. Jde o jednoduché každodenní úkony, o věci, které by ty děti možná spontánně dělaly samy, kdyby měly možnost )dostaly papír, tužku, barvičky, modelínu, hračky). Předškolní výchovu vidím také jako stěžejní. Jenže v Americe si lajsli to nařídit. Tady kolem toho všichni chodí jako kolem horké kaše - viz trapný nový zákon o povinném předškolním roce, kdy ministerstvo házelo zpátečku pomalu ještě před schválením, že zas tak povinné to nebude. Protože by se určitě ozvala ombudsmanka a další lidumilové, že děti do něčeho nutíme. No fuj! Přitom se všichni montují do školství a i blbec vidí, kde to začíná. Práce s rodinou apod. O tom si moc nepočteme, to je divné.Vždyť tu máme tolik organizací s proromskou politikou. neříkám, že nic nedělají, ale tolik peněz a toli úsilí by si už zasloužilo nějaké výsledky. Spíš to vypadá jako černá díra na peníze, snahu a práci mnoha lidí.

Unknown řekl(a)...
29. června 2016 v 23:34  

Ono by stačilo, kdyby rodiče s těmi dětmi pořádně mluvili a trochu se jim věnovali.Času na to většinou mají dost .

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.