Ministryně Kateřina Valachová: Projekt Školka hrou mě nadchnul

neděle 8. května 2016 ·

Stylově, tedy v místních krojích, přivítali pedagogové i děti zlínské Mateřské školy Luční v pátek 6. května ministryni školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinu Valachovou. Už několik měsíců patří tato škola mezi 14 Metodických center pro předškolní vzdělávání, která v jednotlivých regionech po celé České republice zřídila v rámci projektu Školka hrou nezisková organizace EDUkační LABoratoř. Šéfku resortu především zajímalo, jak vypadá práce pedagogů s dětmi s využitím moderních technologií a digitálního vzdělávacího obsahu.


Do mateřské školy dorazila ministryně školství spolu s Petrem Navrátilem, radním Zlínského kraje pro školství, Kateřinou Francovou, náměstkyní primátora města Zlín a poradkyní premiéra Alenou Gajdůškovou a od první chvíle se přidala k dětem a zapojila se do jejich činností. Děti si hrály na muzikanty, poznávaly zvuky různých nástrojů a z čeho jsou vyrobeny, kreslily, zpívaly a tančily.

„Projekt Školka hrou mě nadchnul, je to další rozměr vzdělávání dětí. Jsem ráda, že v našich mateřských školách nachází své místo,“ prohlásila ministryně školství poté, co pozorně zhlédla praktickou ukázku práce dětí s digitálními pomůckami a digitálním vzdělávacím obsahem.

„Těší nás, že paní ministryně viděla v praxi radost dětí a učitelů, kteří pracují podle našich metodických příruček Školka hrou a ocenila nenásilné začlenění moderních vzdělávacích postupů,“ konstatovala Miluše Vondráková, vedoucí metodička pro primární a preprimární edukaci neziskové organizace EDUkační LABoratoř.

Po praktické ukázce se ministryně Valachová obrátila na děti s dotazem, na který si vzápětí sama odpověděla: „Všimly jste si děti, že jste se učily, anebo to byla zábava? Bylo to učení i zábava a vy jste si toho nevšimly. No, třeba to bude tím, že učení je zábava.“

„Naše mateřská škola je jediným Metodickým centrem pro předškolní vzdělávání ve Zlínském kraji a jsme rádi, že jsme mohli paní ministryni a dalším hostům ukázat naši práci s dětmi. Její reakce, kdy si sedla k dětem a přidala se k nim, nám ukázala, že je tak trošku stále dítětem. Všichni jsme od ní dostali další pozitivní impulz do naší práce, která nás naplňuje a má smysl,“ uvedla Irena Dufková, ředitelka MŠ.

V rámci projektu Školka hrou funguje v České republice již čtrnáct Metodických center pro předškolní vzdělávání, a to v Brně, Olomouci, Ostravě, Plzni, Pardubicích, Hustopečích, Ústí nad Labem, Jihlavě, Zlíně, Jindřichově Hradci, Náchodě, Vlašimi, Praze 4 a Praze 6. V centrech jsou představovány trendy moderního předškolního vzdělávání a možnosti efektivního využití technologií ve výchovně-vzdělávací činnosti.

O projektu Školka hrou

Cílem projektu Školka hrou je dlouhodobá metodická podpora učitelů a ředitelů mateřských škol. Pro didaktickou praxi v MŠ byly vytvořeny odborné příručky Školka hrou s možností využití digitálního edukačního obsahu a interaktivních metod, zpracované v souladu s RVP PV. V rámci projektu zahájila svou činnost Metodická centra pro předškolní vzdělávání po celé České republice, která organizují metodické dny pro ostatní školy v regionu. Projekt Školka hrou probíhá pod záštitou MŠMT. Místa a termíny metodických dnů jsou k dispozici na www.akademie.edulabcr.cz. Více informací na www.eskolkahrou.cz.

O neziskové organizaci EDUkační LABoratoř

EDUkační LABoratoř je nezisková organizace, jejímž posláním je podpora a rozvoj moderních forem výuky ve školách. Hlavním cílem je zvýšit popularitu využívání moderních vzdělávacích technologií na školách a ukázat jejich přínos a význam pro modernizaci školství. Více informací naleznete na www.edulabcr.cz.

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
8. května 2016 v 11:44  

a cožpak ministerstvo školství hrou,to je teprve odvaz

Vít Tomis řekl(a)...
8. května 2016 v 12:47  

To je lichotka nebo kouzlo nechtěného?
Její reakce, kdy si sedla k dětem a přidala se k nim, nám ukázala, že je tak trošku stále dítětem.

Eva Adamová řekl(a)...
8. května 2016 v 14:36  

Proboha, jaký projekt? Školka hrou vždy byla a je, co na tom chceme projektovat?

Unknown řekl(a)...
8. května 2016 v 19:39  

no byla ale zadara , ale jak je to prodžekt ,to je jiná,někdo někde za to hraní něco vyprodžektuje,pro pěšáky-učitele se nic nemění...

mirek vaněk řekl(a)...
9. května 2016 v 7:06  

Přesně tak, Školka hrou byla i za komančů. Není to krok zpět?

Je spíš zarážející,že na něco takového potřebujeme metodická centra.

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. května 2016 v 13:10  

"Projekt Školka hrou mě nadchnul"

A což teprvá, až někdo už konečně přijde s projektem 'Škola učením'.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.