Československo 38-89: Atentát je Českou hrou roku 2015

úterý 24. května 2016 ·

Počítačová hra Československo 38–89: Atentát, kterou vyvinuli odborníci z Filozofické a Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze ve spolupráci s Ústavem pro soudobé dějiny Akademie věd ČR, získala ocenění Česká hra roku 2015, a to v kategorii Nejlepší debut v české herní tvorbě.

Titul Česká hra roku každoročně oceňuje nejlepší počítačové hry vytvořené domácími tvůrci. Letos poprvé v kategorii Nejlepší debut zvítězila hra českých vědců a akademiků. Hra Československo 38-89: Atentát se zabývá nacistickou okupací a obdobím po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

„Jedná se o skvělý úspěch, zejména proto, že ocenění přichází ze strany úspěšných profesionálů, českých herních vývojářů a designerů. V naší kategorii byly navíc nominovány skvělé hry jako je Factorio nebo Novus Inceptio,” říká Vít Šisler z Filozofické fakulty UK, který cenu za autorský tým převzal.

„Konkurence v kategorii debutů byla letos silná a vyrovnaná. Jsem rád, že cenu nakonec získala natolik zajímavá a přínosná hra, jako je Československo 38–89,” dodává Pavel Barák, předseda organizace České hry, která od roku 2001 sdružuje a podporuje české herní tvůrce, a která ocenění Česká hra roku uděluje. Slavnostní vyhlášení České hry roku proběhlo 6. května 2016 v rámci mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm v Třeboni.

Výuková simulace si získala řadu příznivců nejen mezi širokou hráčskou veřejností, ale i mezi učiteli dějepisu, kteří hru využívají ve výuce. Autorský tým proto připravuje vydání druhého dílu pod názvem Vnitřní pohraničí. Ten se bude zabývat poválečným uspořádáním Československa, odsunem sudetských Němců a nástupem komunistů k moci. Autoři hry zároveň připravují vydání oceněného prvního dílu v anglické a německé verzi.

Oceněnou hru Československo 38-89: Atentát je možné koupit v e-shopu Filozofické fakulty UK. Výuková verze hry je školám k dispozici zdarma na stránkách projektu.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.