VI. ročník celostátní soutěže pro učitele SŠ a ZŠ DOMINO ČR odstartoval

pátek 22. dubna 2016 ·

Celonárodní soutěž digitálních výukových objektů Domino Česká republika, kterou ve spolupráci s MŠMT, školami a partnery pořádá již šestým rokem Národní institut pro další vzdělávání, nabízí i letos pedagogům základních a středních škol příležitost nejen předvést výsledky své tvořivosti a didaktické kreativnosti při využívání digitálních technologií ve výuce, ale zároveň sdílet v této oblasti jedinečné a originální zkušenosti a nápady.


Za posledních pět let se soutěže účastnilo několik stovek učitelek a učitelů z celé České republiky, jejichž práce hodnotila odborná porota ve dvou semifinálových a následně v celostátním finálovém kole. Vítězové jsou odměňováni nejen hodnotnými cenami, které poskytují partneři soutěže, ale jejich práce jsou také zveřejněny na portálu soutěže domino.nidv.cz, kde rovněž najdou zájemci o účast bližší informace.

Uzávěrka vkládání výukových objektů v letošním ročníku soutěže Domino Česká republika je 30. října 2016, výběr prací postupujících do finálového kola proběhne 10. listopadu. Samotné finálové kolo soutěže proběhne koncem listopadu v Seči, a to v rámci celostátní konference NIDV zaměřené na využívání digitálních technologií ve výuce.

Inspiraci můžete čerpat z pěti dosud proběhlých ročníků a téměř 1000 výukových objektů, které svou kvalitou předčí mnohé běžné dostupné výukové objekty.

Také v letošním roce není cílem vlastní výukový objekt (DUM chcete-li), ale představení výukové aktivity s využitím vhodného didaktického materiálu.

Výhodu je v takovém případě nepochybně možnost využít rozhodujících částí hodin i na přenosných počítačích, domácích stanicích žáků bez rozdílu technologií. Představte svou nejlepší hodinu skládající se z různorodých elementů. Výhodou je využití přenosných zařízení, ať již s aplikacemi online, cloudem či aplikace v mobilu, tabletu či jiném zařízení. Na druhé straně celá řada hodin i bez digitálních technologií má svou hodnotu a stojí za to se o ně podělit. Z uvedeného důvodu do soutěže lze přihlásit aktivity i bez digitálních technologií.

Vzhledem k charakteru soutěže nejsou rozlišeny jednotlivé typy škol.

Průběh soutěže v roce 2016


Vyhlášení soutěže 1. duben 2016
Uzávěrka vkládání výukových objektů 30. říjen 2016
Výběr finalových prací do 10.listopadu 2016 
Finálové kolo, KONFERENCE NIDV SEČ listopad 2016

POSTUP PŘIHLAŠOVÁNÍ JEDNOTLIVÝCH VÝUKOVÝCH OBJEKTŮ DO SOUTĚŽE
Účastník se musí registrovat prostřednictvím této webové stránky, potvrdit zveřejnění svých objektů pod licencí CC dále uvedenou. Registraci najdete na samostatné stránce. Veškeré pokyny jsou zveřejněny na této stránce.

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA
Odborná porota bude hodnotit dle prvních pěti kritérií bodového hodnocení. Výukovým materiálům budou přiděleny body ve škále 1–5, v případě shodného počtu bodů rozhoduje porota dodatečným hodnocením. Odbornou porotou budou oceněny nejlepší práce.

POSTUPOVÁ SCHÉMATA
Organizátor soutěže rozhodne o konání semifinalových kol podle počtu přihlášených prací. Z uvedeného důvodu je ČR rozdělena na dvě oblasti.

Odborná porota vybere nejméně 10 soutěžících do každého semifinalového kola. V semifinalových kolech odborné komise vyberou postupující do finalového kola, které proběhne na konferenci NIDV v listopadu – stejně tak jako v ročníku 2015.

Organizátoři si vyhrazují právo semifinálová kola nevyhlašovat a navrhnout postup prací rovnou do finalových kol.

Finalové kolo se bude konat formou panelové diskuze (postery o velikosti 1,2 m * 0,7 m včetně stolku pro techniku a krátké obhajoby před komisí Panelová diskuze bude veřejná v průběhu konference (listopad 2016). Podrobný průběh finále bude zveřejněn na počátku listopadu.

V průběhu konference bude probíhat divácké hodnocení výukových objektů formou elektronického hlasování. Vyhlášení této ceny proběhne na závěr konference.

Bodové hodnocení
(každé kritérium se hodnotí v rozsahu 1 – 5 bodů, 5 bodů je maximum)
  • Dynamika a uživatelská příjemnost
  • Originalita a grafika
  • Motivace
  • Interaktivita
  • Návodnost – metodika
  • Otevřenost pro změnu a ověření ve výuce
CENA PRO ABSOLUTNÍHO VÍTĚZE
Putovní cena DOMINO, ceny pro vítěze kategorií a další věcné ceny partnerů.

Ceny věnovaly následující firmy.:
NIDV, ACER, EPSON, AV MEDIA, Profimedia, Microsoft s. r. o., Boxed s.r.o., Glogster, Edulogy s.r.o., DOSLI s.r.o., NOVÁ ŠKOLA s.r.o. a celá řada dalších.

V letošním roce budou vyhlášeny i další ceny. O nich vás budeme průběžně informovat.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
22. dubna 2016 v 6:32  

Nejde se registrovat

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.