Iva Švarcová: Reakce na článek Je inkluze nesmysl?

pátek 22. dubna 2016 ·

„Inkluze“ v současném pojetí v českém školství znamená, že se všichni žáci určitého věku bez ohledu na své schopnosti, možnosti a vzdělávací potřeby budou vzdělávat společně v jedné třídě s jedním učitelem, případně za pomoci pedagogických asistentů, zcela bez ohledu na to, zda učitel a jeho asistent mají speciálně pedagogickou kvalifikaci a jsou schopni tyto žáky úspěšně vzdělávat.


Toto pojetí „inkluze“ je velmi nevhodné zejména pro žáky s mentální retardací.

Lehká mentální retardace (dříve debilita) je závažné poškození rozumových schopností, které je ve vzdělávacím procesu nutno respektovat. Klasifikaci mentálního postižení si nevymysleli speciální pedagogové. Je součástí Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN) vytvořené Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

Mentální retardace se zde definuje jako „stav zastaveného nebo neúplného duševního vývoje‚ který je charakterizován zvláště porušením dovedností‚ projevujícím se během vývojového období‚ postihujícím všechny složky inteligence‚ to je poznávací‚ řečové‚ motorické a sociální schopnosti“.

Stupeň mentální retardace se obvykle měří standardizovanými testy inteligence.

U lehké mentální retardace se IQ pohybuje přibližně mezi 50 až 69 (což u dospělých odpovídá mentálnímu věku 9 až 12 let).

Vzdělávací možnosti i potřeby žáků s mentální retardací jsou individuální a závisí na mnoha faktorech. U žáků na horní hranici lehké mentální retardace s dobrým sociálním zázemím je možno uvažovat o individuální integraci, která zvláště na 1. stupni ZŠ může být relativně úspěšná.

Na základě svých dlouholetých pedagogických zkušeností bych své, zřejmě z kontextu vytržení tvrzení, že „inkluze je nesmysl“ ráda doplnila v tom smyslu, že v současné době prosazované (a zřejmě již prosazené) pojetí inkluze považuji za škodlivý a nebezpečný nesmysl, který vážně ublíží mnoha dětem s mentálním postižením.

Psáno jako komentář k článku na České škole

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
22. dubna 2016 v 8:02  

Jak už jsem psal jinde. Plně souhlasím s větou, že inkluze je nesmysl. A to bez otazníku. Jako učitel na učilišti máme tuto inkluzi odjakživa a vím jak to nefunguje a jaké problémy mají děti, které přichází ze speciálních škol do plných tříd učňů. Vím jaká nulová podpora těchto dětí je ze strany ministerstva a zřizovatelů. O učebních textech ani nemluvě. Co si učitel neudělá na úkor svého času, to nemá a nikdo mu to nezaplatí.
Takže se teď tento problém posune už na ZŠ, takže tyto děti budou úplně ztracené. Měly by se zveřejnit jména těch, kdo mají tento experiment na svědomí aby budoucí věděli, komu mají děkovat!

Unknown řekl(a)...
22. dubna 2016 v 9:01  

právě že na zš inkluse systémově nebyla, tak přicházejí na učňáky žáci, co neumí pořádně číst a psát, a to ještě na maturitní obory,a to nejsou ze speciálních škol,pro ně jsou ještě speciální učňáky,ikdyž se ruší, ale žáci běžných základek

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.