Přečtěte si: V Orlové testovali deváťáky na drogy. Téměř čtvrtina z nich byla pozitivní

středa 6. dubna 2016 ·

Zhruba každý čtvrtý deváťák v Orlové má zkušenost s drogou, nejčastěji pak s pervitinem. Ukázaly to výsledky testování, které prováděli orlovští strážníci ve spolupráci s odborníky na místních základních školách.


Z článku Petra Wojnara v iDNES.cz vybíráme:

Výsledky jsou alarmující. Z testování totiž vyplynulo, že téměř 25 procent školáků mělo pozitivní nález. „Test zjišťoval přítomnost amfetaminu, metamfetaminu, THC, extáze, tablet, či opiátů v těle,“ informoval Galia.

12 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
6. dubna 2016 v 18:28  

http://usti.idnes.cz/deti-z-chanova-prepadly-zenu-dgz-/usti-zpravy.aspx?c=A160406_150017_usti-zpravy_vac2

poste.restante řekl(a)...
6. dubna 2016 v 19:59  

Výsledky jsou alarmující.

Pro koho?
Přijme snad MŠMT nějaký návrh vyhlášky či změny zákona, který by mohl tento stav a trend zvrátit?
Pochybuji.
Nejdřív musí zase někdo umřít.

Nejsem cynik. Jen už pár let pracuji ve školství.

Vít Tomis řekl(a)...
6. dubna 2016 v 20:06  

Přijme snad MŠMT nějaký návrh vyhlášky či změny zákona, který by mohl tento stav a trend zvrátit?

Zákonů a vyhlášek máme už teď přehršel. Dalšími "papíry" se rozhodně situace nezlepší.

M. B. řekl(a)...
6. dubna 2016 v 20:49  

Škola s tím nemá nic společného. Vyhlášky nic nezmění.

Lexxa řekl(a)...
6. dubna 2016 v 20:49  

Jsem si však jist, že další "papír" bude. Však si stačí přečíst nový metodický pokyn k šikaně na školách. Prej nejdůležitější je mít dobře sepsaný preventivní program. Jsem se nasmál.
Je to zase jen mlýn na vodu ČŠI, která bude buzerovat, ale neporadí, jak má jeden učitel na padesátimetrové chodbě se sedmi třídami a dívčími a chlapeckými hajzliky uhlídat třeba jen 100 rozjívených harantů z nichž deset "jede" na ritalinu??????

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. dubna 2016 v 21:13  

Vypadá to, že místní školy mají problém. Jinak by se přece hovořilo o čtvrtině dětí místních rodičů. Dětí ve věku patnácti let.
Jen mi vrtá hlavou, kde si deváťáci ten pervitin ve škole píchají.

poste.restante řekl(a)...
6. dubna 2016 v 22:22  

Dalšími "papíry" se rozhodně situace nezlepší.

Když jsem psal původní příspěvek, měl jsem na myslí právě toto.
Váhal jsem, jestli nemám zmínku o vyhlášce a zákonu do uvozovek, abych naznačil ironii. Tedy:

Přijme snad MŠMT nějaký "návrh vyhlášky či změny zákona", který by mohl tento stav a trend zvrátit?

Jenže pak mne napadlo, že ono MŠMT vlastně nic moc víc dělat nemůže. Pouze iniciovat změnu právního prostředí, ve kterém školy fungují.

A to mimochodem udělalo.
Pokud vím, v návrhu "protikuřáckého zákona" je pasáž, která má umožnit testování žáků, bez souhlasu zákonných zástupců. Z mého úhlu pohledu je to naprosté minimum, které problém ani zdaleka neřeší, ale umožňuje ho alespoň odhalit a řešení tak nastartovat.

A reakce části veřejnosti? Cituji:
Testování žáků v žádném případě nepřispívá ke komplexnímu řešení problémů spojených s drogami v prostředí školy. Naopak, vede k zastrašování žáků, vzájemné nedůvěře a podezírání, k narušení vztahu žák – učitel, ke stigmatizaci a diskriminaci žáků[1]. „Usvědčením“ žáka z užívání drog se problém neřeší, pouze se odsouvá z půdy školy, která přitom nemá být represivní, ale výchovnou a vzdělávací institucí.

Škola by měla umět vytvářet otevřené, důvěrné a přátelské prostředí, obzvlášť v souvislosti se současným směřováním k inkluzivnímu vzdělávání. Úkolem učitelů je nejen předávat informace a znalosti, ale také navazovat s žáky bezpečný vztah založeny na důvěře, se zapojením rodiny. Podezření na užívání drog by tedy mělo být impulsem především pro důvěrný rozhovor mezi učitelem a žákem, případně jeho blízkými, nikoliv pro odběr biologického materiálu dítěte bez souhlasu rodičů.

Zanedbatelné není ani ekonomické hledisko. Cena orientačního vícedruhového testu ze slin se pohybuje v rozmezí 600-700 Kč, další náklady jsou spojené s proškolováním učitelů v testování. Za stejnou cenu by se přitom mohl učitel žákovi a jeho rodičům zhruba dvě až tři hodiny individuálně věnovat a být přitom proškolen jednak v tématu užívání drog a jednak ve specifických psychosociálních dovednostech.

Stále více zemí světa se připojuje ke konstatování, že válka proti drogám nepřinesla za více než sto let svého trvání žádné pozitivní výsledky. Zavádění represivních opatření v podobě testování na drogy, obzvlášť v institucích, které mají působit výchovně a edukačně na děti a mládež, pouze podporuje tento neúčinný diskurz boje proti drogám.

http://e-petice.cz/petitions/prohlaseni-k-vladnimu-zameru-umoznit-ucitelum-testovat-zaky-na-pritomnost-drog-bez-souhlasu-rodicu.html

V tuto chvíli 528 podpisů. Jen. Naštěstí.

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. dubna 2016 v 22:43  

Podezření na užívání drog by tedy mělo být impulsem především pro důvěrný rozhovor mezi učitelem a žákem

Protentokrát si odpustím, ale doopravdy nerad, sarkastické šlehy o nešťastných dítkách, která fetují proto, že nikdy nezažila školní úspěch, a o to větší hrůzu zažívají z představy o povinné maturitní zkoušce z matematiky.
Pokud vznikne podezření, že dítě má nějaké zkušenosti z užíváním drog, musí, zdůrazňuji že musí být neprodleně předáno do péče odborníků. Zdůrazňuji že odborníků. Učitel, který organizuje rozličné školní a marné antidrogové aktivity, a který absolvoval pár jakýchsi školení v rámci všelijakých projektů, jím zpravidla není.
Do důvěrného rozhovoru s žákem se dnes pustí jen naprostý šílenec.

Simona CARCY řekl(a)...
7. dubna 2016 v 7:06  

Nebojme se drog. Právě inkluze (zdrogovaných žáků) umožní zbytku kolektivu, aby na ně pozitivně působil. Oni se zastydí a bude zase dobře... Pak přijdou domů a poučí rodiče, jak dosud rodina chybovala a odmítnou další peníze na drogy. Vzápětí vzroste kupní síla 25% obyvatelstva, což pomůže rozkvětu republiky, nastane období přebytkových státních rozpočtů a nový předseda vlády Bureš dá z těch přebytků 12% HDP na školství.

Tak nějak.

mirek vaněk řekl(a)...
7. dubna 2016 v 7:22  

No to je ale překvapení. Co kdyby takovou razii udělali na učilištích, kde je ten výkvět základek. To by se ale divili. A co gymnázia? Myslíte, že jsou čistá?
Ty drogy si žáci určitě kupují s přídavků od státu a chudáci rodiče o tom vůbec nic nevědí.

Jiri Janecek řekl(a)...
7. dubna 2016 v 9:17  

Mne teda v clanku zaujal odstavec:

Strážníci na základě těchto výsledků zašli ještě dál, a ve spolupráci s řediteli místních základních škol se dohodli na anonymním testování deváťáků z jejich slin. „Testování proběhlo se souhlasem rodičů,“ podotýká Galia.

Nejak si nedovedu predstavit 30-tisicove mesto, kde vsichni rodice devataku vyjadri souhlas s takovym testovanim... To neni ani tak snaha rozporovat situaci, jako spis namitka vuci kvalite novinarske prace.

Unknown řekl(a)...
7. dubna 2016 v 14:06  

intimní pohovor se zhulencem,to je dobré fór,neboli špása,jak řikali náš staříček,když mně po velké přijde zhulenec, tak buď hodí čelo na lavici a spí nebo sedí v mírném záklonu a koulí očima,u prvního občas projdu a šáhnu mu na krk u druhýho sleduju ,jak rozhodčí v rigku, jak mu hrajou panenhky a aby nepadl na hlavu,no to je takové kulturní obohacení hodiny,a co vy kolegové, jako komunikujete se zhulencema...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.