Přečtěte si: Rodiče dělají z dětí nedotknutelné malé hvězdy, říká o šikanování učitelů psycholožka

neděle 3. dubna 2016 ·

Učitel dnes není v mnoha školách autoritou, přiznává psycholožka a dlouholetá pracovnice pedagogicko-psychologické poradny Jitka Jeklová. "Není až tak nic neobvyklého, že nespokojený rodič naběhne do školy i se svým právním zástupcem a začnou bránit své jedinečné a geniální dítě, místo aby uznali, že jde o nevychovaného drzouna. I tohle dává obrázek o postavení učitele ve společnosti," říká v reakci na výsledky šetření školní inspekce na pražské průmyslovce, kde žáci šikanovali angličtinářku, která později zemřela.


Z rozhovoru Jana Gazdíka s Jitkou Jeklovou v Aktuálně.cz vybíráme:

Bavíme se tu sice jen o "kašičkářích", ale symptomy šikany jsou dost podobné těm v průmyslové škole Na Třebešíně, nemyslíte? Třebaže šlo o šikanování angličtinářky... možná zvláštní, nemocné a zřejmě i bezbranné.

Chování malých dětí se od pubescentů a mnohdy i dospělých až tak neodlišuje. A znovu říkám: pokud se nezareaguje na zmíněný první impuls, na ono testování, zda se člověk hodlá podvolit nátlaku, tak se šikana rychle rozjede. Rovněž šikanovaná angličtinářka působila na videu zakřiknutě, jako by se před dorážejícími mladíky stáhla do sebe a nechala si ponižování líbit. Jen nerozumím tomu, že nereagoval ředitel školy Na Třebešíně, když ho na šikanu upozornil žákovský parlament i třídní učitelka. Jak alespoň konstatuje inspekce.

Opravdu se tomu nechce věřit. Jen těžko říct, proč bylo vedení školy Na Třebešíně tak zaslepené. Proč se mu do toho nechtělo. Mám dojem z absolutního manažerského selhání. Jen jinými slovy to ale říká i inspekce. Kladu si tedy otázky: Proč si nedal ředitel školy tu práci, aby s šikanujícími mladíky promluvil, probral to s jejich rodiči, přizval k tomu školní inspekci nebo se s ní poradil? Možností je nepočítaně. Třeba chtěl jako ředitel už jen v klidu dožít - nic jiného mě nenapadá.

1 komentářů:

turistao 982 řekl(a)...
4. dubna 2016 v 11:49  

... "Proč si nedal ředitel školy tu práci, aby s šikanujícími mladíky promluvil, probral to s jejich rodiči" ...

Asi proto, že by se mu vysmáli. Žáci jsou nedotknutelní, rodiče by to možná označili za nevinný žertík a nadřízené orgány daleko víc podpoří rodiče než učitele nebo ředitele. Za všechno špatné, co se ve škole přihodí, může učitel nebo ředitel.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.