Přečtěte si: Obce v zoufalé situaci, žáci se nevejdou do škol. Řešení přichází pozdě

pátek 29. dubna 2016 ·

Dotační programy ministerstva školství pomohou vyřešit problémy menších obcí. Neumožňují však výstavbu velkých spádových škol. Hrubý odhad potřebných investic na jejich výstavbu a na výstavbu další potřebné infrastruktury byl stanoven na 4 miliardy korun.


Z článku Hany Michalikové ve ČtiDoma.cz vybíráme:

Po letitém úsilí starostů obcí a měst v regionu již existují dotační programy na řešení nedostatečné kapacity škol. Tyto programy však kladou vysoké nároky na spolufinancování a neumožňují výstavbu velkých spádových škol například v Psárech, Jesenici, Říčanech, Rudné, Čelákovicích a Jenštejnu. Dotační programy by měly umožnit rovněž investice do doprovodné infrastruktury - jídelen, tělocvičen a družin. Hrubý odhad potřebných investic byl stanoven na 4 miliardy korun.

14 komentářů:

Unknown řekl(a)...
29. dubna 2016 v 17:39  

vzhledem k tomu, že se za posledních 10 let nastěhovalo do prahy a okolí přes milion mladé moravské náplavy,kteří se finančně zvetili,pořídili hypotéky a nakonec i děti,domů jezdí tak na velikonoce,takže u nás v pohraničí jsou školky a školy poloprázdné





























poste.restante řekl(a)...
29. dubna 2016 v 22:49  

Nechápu.
Tržní principy pak velí poloprázdné školy v pohraničí zavřít, ne?

Unknown řekl(a)...
30. dubna 2016 v 8:42  

u šš a učňáků to proběhlo rychle,takže v pohr. maloměstě, kde bylo 9 sš jsou dnes dvě-tři ,ale který starosta zruší základku, ikdyž tam chodí 30 dětí (kapacita 150) nebo devítka pro 650 kde je 150,takže kdyby se ze tří škol v údolí zrušily dvě, mohou všichni chodit do jedné , ale jelikož žijeme v ruce trhu,tak ta škola dává obživu přímo spoustě lidí-místních (10 učitelů.10 uklizeček,školník.odklizeč sněhu apod) a také peníky, protože z obecních peněz se stále mění okna,fasáda atd a to dostávají místní firmičky napojené na starostu a radní

Unknown řekl(a)...
30. dubna 2016 v 8:51  

p.s. zapomněl jsem ještě na tržní fenomén škol jídelnu, kde prac 5-8 lidí (kteří se naíjí grátis i domů donesou) a kam dochází pro obědy místní občané jak důchodci, tak zaměstnanci obce,kteří ten oběd mají za 25-45 kč

Unknown řekl(a)...
30. dubna 2016 v 8:59  

my jsme v česku vynalezli nový fenomén "vnitřní tržní ekonomiku",zatímco na tržně zaostalém západě mají "vnější",kdy mezi sebou soutěží soukromé ekonomické subjekty,které mají monopolní postavení (názorný příklad: výměnu oken na všech školách v kraji vyhraje jedna firma na deset let),také se tam všechno platí z místních daní a ne ze státního (představte si ,co by se tak za české daně opravilo v česku),kdežto v naší vnitřní tržní ekonomice jsou všichni napojeni na stát, potažmo na euromany,takže u nás to nebude dělat jedna firma v kraji ale tři v obci

Eva Adamová řekl(a)...
30. dubna 2016 v 9:36  

A to jste ještě nepohovořil o vnitřní tržní ekonomice ve vztahu k zaměstnávání učitelů. V obci, ve které učím, to ředitel tržně dovedl tak daleko, že na školu učitele z okolních obcí nevezme ani náhodou. Angličtinu učí místní družinářka, přece ji pan ředitel proboha nepropustí, když může propustit aprobovanou angličtinářku, která dojíždí. To by mu starostka nikdy neodpustila.

Eva Adamová řekl(a)...
30. dubna 2016 v 9:40  

A ještě k tomu zmiňovanému nedostatku učitelů okolo Prahy. Zvláštní je, že na portále MPSV nikdo z těchto obcí učitele nehledá.

Unknown řekl(a)...
30. dubna 2016 v 9:47  

Protože na ZŠ je 80% neaprobovanost, ne?

Mě spíš zaráží, že to zjistili teprve teď a řešit to budou jen v okolí Prahy, jakoby to nebylo u jiných velkých měst. Co to má řešit stát? Ať to řeší magistrát. Vždyť na rodiče dostává podíl z daní. Proč to máme platit všichni ještě jednou.
Pak budou operovat s tím,jak školství přidali miliardy.

Unknown řekl(a)...
30. dubna 2016 v 10:00  

vanek/no měl bych vysvětlení,ono totiž mnozí ti mladí ,co odešli do prahy a mají na hypotéku domek někde za prahou,třeba jako sousedovic mladej v říčanech,mají trvalé bydliště stále tady u rodičů,kvůli ručení bance a protože v tom svém satelitu teoreticky nebydlí,tak ten na ně nedostane peníze,takže v obci je 300 dětí ale jen 100 přihlášených a obec na ně nedostane pro školu prachy

Eva Adamová řekl(a)...
30. dubna 2016 v 13:04  

"... v obci je 300 dětí ale jen 100 přihlášených a obec na ně nedostane pro školu prachy"

No ale v tom případě nemají školu v obci jako spádovou a nemají na místo v ní žádný nárok. Jenže ono je to dle informací nedávno kdesi zmiňovaných, že rodiče si trvalý pobyt v těchto obcích vyřizují až na poslední chvíli, kdy si tuto skutečnost uvědomí. Asi to starostové v těchto obcích nemají moc jednoduché.

pratavetra řekl(a)...
30. dubna 2016 v 13:09  

Obec dostává do RUD v tomto roce 8.055,- na každé dítě, které má ve své škole. Je úplně jedno, zda je z místní obce, vedlejší nebo dítě dojíždí 50 km. Dost tady motáte všechno možné dohromady. Přihlášené dítě v obci s tím vůbec nesouvisí.

Unknown řekl(a)...
30. dubna 2016 v 17:50  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
1. května 2016 v 17:51  

Jistý přebytek dětí je tak okolo měst Praha, Brno, Olomouc, Plzeň,.... Venkov se rychle vylidňuje. A má to ještě jeden aspekt, pač odchází mladí a vzdělaní rodiče. A kdo tedy v těchto oblastech zůstává? Film "Díra u Hanušovic" to popisuje zcela přesně. Docela děsivý obraz. Kde jsou ty fondy EU a investice?

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
1. května 2016 v 19:21  

Komunisti stavěli králíkárny nastojato, dnešní chytráci staví králíkárny naležato. na každou králíkárnu musíte mít stavební povolení, kdo asi povoluje ty megavesnice, aniž by někoho zajímalo něco jako občanská vybavenost? Zrůdnosti, které se dnes staví jako takzvané satelity vedou k tomu že ted budeme z našich peněz stavět nějaké rychloškoly??? Běžte se vycpat!!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.