Otevřený dopis Tomáše Hečka předsedovi ODS Petru Fialovi

pondělí 18. dubna 2016 ·

"Protože jsem si jist, že Vaše strana svou strategii v oblasti školství staví na racionální analýze, rád bych Vás v této souvislosti požádal o upřesnění zmíněného stanoviska."


Vážený pane předsedo,

dovolte mi, abych se na Vás obrátil s dotazem týkajícím politiky Občanské demokratické strany v oblasti školství.

Dne 7. dubna byl v několika médiích citován Váš poradce pro otázky školství pan Václav Klaus mladší. Mimo jiné prohlásil, že „Pokud odbouráme výdaje na parazity školského systému a ve školství bude trocha racionality, mohou mzdy (učitelů) snadno přesáhnout 35 tisíc korun měsíčně.“

Protože jsem si jist, že Vaše strana svou strategii v oblasti školství staví na racionální analýze, rád bych Vás v této souvislosti požádal o upřesnění výše zmíněného stanoviska.

1. Kolik přesně jsou podle ODS celkové roční náklady na to, aby mzdy učitelů „snadno přesáhly 35 tisíc korun čistého“ (z jakých podkladů jste vycházeli, jaký byl způsob výpočtu, jaká vám vyšla celková částka)?

2. Kdo přesně jsou zmiňovaní „paraziti školského systému“ (výčet organizací
či zájmových skupin, které máte na mysli, současné celkové roční náklady na ně
z rozpočtu MŠMT, celkový součet)?

3. Co přesně je zmiňovaná „trocha racionality“ (výčet vámi zamýšlených opatření, jimi ušetřené částky v resortu školství včetně způsobu výpočtu, součet)?

Předpokládám, že částka uvedená v bodu 1. se bude rovnat součtu bodů 2. a 3.

Děkuji Vám předem a věřím, že takováto analýza uklidní vzrušenou debatu, kterou výše zmíněný citát vyvolal.

S přáním úspěšného dne,

Tomáš Hečko

2 komentářů:

Pavel Doležel řekl(a)...
18. dubna 2016 v 15:40  

Václav Klaus v dnešním komentáři poměrně věcně popsal, v jakých oblastech je možné ušetřit. Jen jsem se nikde nedočetl o tom, že by zmiňovaná mzda měla být čistá. Počítám, že Václav Klaus měl na mysli mzdu hrubou. Všechny nabízené mzdy jsou, pokud vím, zveřejňovány jako hrubé. Minimálně proto, že zaměstnavatelé předem neví, jaké daňové úlevy může budoucí zaměstnanec nárokovat. To by měl aktivista Hečko vědět.

jako ekonomovi, se mi Klausovy návrhy líbí a považuji je za velmi racionální a pokud by byly skutečně realizovány, prospělo by to nejen finančnímu hodnocení učitelů, ale i systému jako celku. Méně parazitů a nedržet děti ve škole zbytečně, jen aby to na papíře vypadalo dobře.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2016 v 0:49  

Taky dobrá vymývačka mozku:

http://www.novinky.cz/domaci/400760-v-bezne-skole-ho-uz-nechteli-v-prakticke-se-prestal-ucit.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.