Český rozhlas: Zlo je vysoce infekční fenomén, nejsme vůči němu odolní

čtvrtek 14. dubna 2016 ·

Násilí, špatné a navíc stále se zhoršující mezilidské vztahy, agresivita, deprese. Takhle často popisujeme realitu dnešních dní. Hostem Martiny Kociánové byl psychopatolog Andrej Drbohlav, který v rozhovoru kromě jiného říká: "Všimněte si, že vzniká čím dál tím víc různých poradců na kdeco. Dnes už si můžete nechat poradit opravdu s čímkoliv a to je jeden z faktorů, který upírá jednotlivci jeho vlastní schopnost analýzy a syntézy, kritického myšlení, vzdorování, pochybovačnosti a zdravého selského rozumu." nebo "Takže když učitel nařkne některé z dětí za to, že se chová drze, za to, že odmlouvá, neplní své povinnosti, za to, že ruší řád, tak poměrně často se ti ředitelé a učitelé setkávají s tím, že na místo pokory a nějakého respektu rodiče přijde velmi afektovaná, agresivní až výhružná reakce, která zatlačí toho učitele až úplně do samotného kouta."




Doprovodný článek na webu Českého rozhlasu

Pokračování rozhovoru můžete slyšet v úterý 19. 4. v 18.30 na Dvojce.

6 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
14. dubna 2016 v 13:50  

Opravdu stojí za vyslechnutí. I když není vždy k učitelům konformní, mnohé vyslovené potvrzuje i má vlastní zkušenost.

Helena řekl(a)...
14. dubna 2016 v 15:18  

Co je to psychopatolog?

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. dubna 2016 v 23:45  

Zlo je vysoce infekční...

Ono to má několik rovin.
Chcete-li se stát vůči zlu odolnými, musíte si na něj zvykat, otužovat se. Tím působením zla, ale člověk okorá, a ztrácí svoji dobrotu. To není nevědomá nákaza, ale vědomé přijetí zla.
Zlo má z podstaty sklon k bytnění. Vyplňuje prostor uvolněný dobrem. Roztahuje se. Zastavit se dá jedině tak, že je z toho prostoru vytlačeno. Jinak než po zlém to nejde.
Pokud chcete zlo zastavit, sami se jím zapatláte.
Nakonec zjistíte, že být zlým je z hlediska ochrany před zlem výhodnější, než být dobrým. Časem se ocitnete v bludu, že jste pořád ještě dobrý. Dobro budete ale páchat zlým způsobem. Budete to svoje dobro lidem cpát, i kdyby jste je měli holí umlátit.
Jen si všimněte, jak dobroserové dokáží být agresivní.
"Nastavíme ti, debile, tak rovný přístup ke vzdělávání, že se z toho zblázníš."

Jana Karvaiová řekl(a)...
15. dubna 2016 v 12:39  

Asi mělo být patopsycholog. Lépe řečeno, patopsychologie byla (nevím jak dnes) součástí psychologie (vývojová, obecná, pedagogická) .Mě to ve škole bavilo. Měla nás paní s úžasným jménem Zuzana Hadj Moussová. Později jsem ji viděla jako překladatelku francouzských filmů.

Helena řekl(a)...
15. dubna 2016 v 20:27  

Jo, vím co je to patopsychologie i psychopatologie, a dr. Hadj Moussová mě shodou okolností taky učila... Ale myslela jsem psychopatolog jako profese - s tím jsem se ještě nesetkala...

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. dubna 2016 v 22:43  

Svět je docela maličký. Máme to štěstí na společné učitele.
Koho paní Hadj Moussová neučila, jako kdyby ani nebyl... učitel... kvalitní... standardně

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.