Vladimír Stanzel: Zase ta personifikace

čtvrtek 3. března 2016 ·

Respekt číslo 8/2016 přinesl speciál Vzdělávání, který obsahoval i článek Marka Švehly o současné podobě maturity Když Jirous, tak i Nohavica. V úvodní pasáži autor využil článek Oldřicha Botlíka Poznámky k ukázkám úloh z Cermatu pro přijímací testy publikovaný na webu Česká škola 15. října 2014, v němž se tento vystudovaný matematik a testolog pustil i do kritiky některých otázek z oblasti českého jazyka a literatury, souvisejících ovšem s přijímacími zkouškami na střední školy, nikoliv s maturitou samotnou.


Marek Švehla uvádí:

„Botlík, profesí matematik a odborník na testování ve školství, komentoval několik sporných míst v testu a zaujala ho i jedna z otázek v sekci českého jazyka. Autoři testu do ní zasadili ukázku z Čapkových Italských listů, kde byla i věta: „Vesuv vydechuje kousek bělavé vaty.“ Uchazeči o studium pak měli poznat, kde Čapek použil personifikaci. Botlík namítl, že otázka je obtížná jen kvůli odbornému termínu, jehož znalost je pro ověření schopnosti dětí studovat střední školu nepodstatná. Podle něj autoři testu, když už trvali na vydechování vaty, se měli spíš zeptat, co Čapek použitím té formulace sledoval. Navíc hloubavější žáky může otázka zmást, protože vědí, že lidé vatu nevydechují, dodal Botlík.“

Věcná a zdánlivě nijak provokativní námitka spustila vášnivou debatu. Někteří učitelé, kteří zmíněný server čtou, začali Botlíkovi vyčítat, že není češtinář, češtině nerozumí, a měl by tedy raději mlčet.“

Celý článek na webu Asociace češtinářů

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.