Přečtěte si: Učitelé musí brát alespoň 70 procent průměrného vysokoškolského platu, říká Valachová

pátek 11. března 2016 ·

Ministryně Kateřina Valachová protlačila sněmovnou školský zákon. Nedávno představila další klíčové novely, neustále vysvětluje začleňování dětí s postižením do běžných tříd. Je prostě v jednom kole. Přesto říká, že se jí v politice zalíbilo. A jako její předchůdci slibuje učitelům vyšší platy.


Z rozhovoru Luboše Kreče a Markéty Hronové s Kateřinou Valachovou v iHNed.cz vybíráme:

Marcel Chládek byl mistrem ve slibování a vymýšlení. Za rok a půl ve funkci ale nedotáhl nic z velkých plánů, které si on i vláda vytyčili. Kateřina Valachová, která jej loni v létě vystřídala, už má skóre mnohem pozitivnější. A sebevědomě říká totéž co všichni ministři školství před ní − že zajistí učitelům vyšší platy. Nic jiného prý nezbývá.

HN: Když pomineme premiéra Bohuslava Sobotku a ministra financí Andreje Babiše, jste momentálně zřejmě nejviditelnějším členem vlády. Čekala jste to?
Věděla jsem, že vstupuji do resortu, který je velmi složitý, a že ministerstvo není zrovna v dobré kondici. Což nijak nesouvisí s obdobím předchozích vlád, ale spíš s obdobím desítek let. Byla jsem si vědoma toho, že témata, která mám před sebou, jako změny financování regionálního školství, kariérní řád nebo společné vzdělávání, budou fičák.

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
11. března 2016 v 10:53  

Dodal bych, že podmínkou pro renesanci musí být alespoň těch 70% PVP UŽ NA VSTUPU do profese, přičemž vstup do profese musí být spravedlivý pro všechny věkové kategorie zájemců. To by mohlo být zajištěno prostřednictvím zákona 179/2006 Sb. o uznávání, který spadá pod MŠMT. Neboli vstup do profese by měl být možný i prostým absolvováním zkoušky podle hodnoticího standardu, nejen absolvováním studia. Myslím, že pokud by tabulky začínaly na 70% PVP a věkovým automatem by dostoupaly až k 150% PVP, pak nemusíme zavádět kariérní systém, protože vzniklá komunita učitelů si výbornou kvalitu vyřeší zevnitř.

Vít Tomis řekl(a)...
11. března 2016 v 11:19  

věkovým automatem by dostoupaly až k 150% PVP, pak nemusíme zavádět kariérní systém, protože vzniklá komunita učitelů si výbornou kvalitu vyřeší zevnitř.

Věkovým automatem nezaručíme kvalitu. Pouze zaručíme, že před důchodem bude zájemců o práci ve školství (záměrně nepíšu zájemců učit) dost.

Jana Maříková řekl(a)...
11. března 2016 v 13:24  

Nejlevnější by bylo učitele před důchodem propustit.

Jana Karvaiová řekl(a)...
11. března 2016 v 14:23  

Odvolávám co jsem odvolal a slibuji co jsem slíbil Nebo obráceně?

tyrjir řekl(a)...
12. března 2016 v 3:00  

Myslím, že

- Učitel by měl začínat na 70 % PVP a tabulkově dostoupat na 130 % (tzn.. během celé kariéry by celokariérní učitelé měli PVP někde uprostřed kariéry).

- Protože českému státu i EU na vzdělávání záleží (mělo by záležet), měla by tu být ještě pečlivě určená a přísně kontrolovaná zásluhová složka ve výši cca 20 % , která by byla v dispozici ředitelů škol. ČŠI by měla/musela přísně kontrolovat, zda ta zásluhová složka je řádně využívána.

- Vedle řádně obhospodařované (řádné) zásluhové složky by ředitelé měli ještě disponovat ještě penězi na mimořádné odměny ve výši cca 10 % mzdového objemu. V souhrnu by učitelům byl dán cca 1,3 násobek PVP.

- Ke čtyřem jsoucím výpovědním důvodům pro ředitele by měl být přidán ještě pátý výpovědní důvod "Hrubě nesprávné nakládání s učitelskými platy" , což by by upravila Vyhláška zvaná např. "Vyhláška o odměňování učitelů", jejíž nedodržení by bylo tím nesprávným nakládáním.

Systémový vzdělávací projekt Kariérní řád by myslím mohl být přepracován na pilotní ověření výše uvedeného konceptu. EU dotace by myslím mohly být využity k ověření systému přiznávání zásluhových řádných a mimořádných odměn učitelů.

Tento (nebo podobný) koncept by myslím bylo možné uskutečnit ve třech dvouletých krocích od 1.9.2017, 1.9.2019 a 1.9.2021 - postupným navyšováním ze jsoucí úrovně učitelských platů.

Takhle jednoduchý a přitom průhledný systém by myslím vytvořil podmínky pro zájem o studium učitelství i podmínky pro lepší kvalitu náročné učitelské práce. Tato investice by se státu i EU vyplatila.

Bylo by myslím velmi pěkné, kdyby podobný záměr paní ministryně mohla vyhlásit třeba v příštím předjaří, když to letošní předjaří měli MŠMT i učitelé, rodiče a zřizovatelé poněkud napjaté.


J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.