Přečtěte si: Reportáž švýcarského deníku o inkluzi: Trosky krásné myšlenky

středa 30. března 2016 ·

V Norsku inkluze funguje, ve Finsku jakbysmet, také v Dánsku prý ano. Minulý týden přinesl deník Neue Zürcher Zeitung článek o tom, jak se se společným vzděláváním vypořádává Švýcarsko. Blesk.cz ho zveřejnil v doslovném překladu.


Z článku René Donzé v překladu štš v Blesk.cz vybíráme:

V průzkumu mezi středními školami v kantonu Curych zaznívaly odpovědi typu: „Slabší či problémové děti vyžadují od učitelů spoustu energie a pozornosti, která už pak kantorům nezbývá na zbytek třídy. Většina žáků tak trpí.“ Problémy s chováním jsou jedna věc. Ale učitelé musí navíc »bojovat« i s žáky, kteří mají poruchy učení, pozornosti, řečové, nebo dokonce autistické poruchy.

Tento problém z části kompenzují nejrůznější speciální kurzy typu logopedie, terapie psychomotoriky atd. Těch je však tolik, že tvoří jakési komplexní puzzle, suplující speciální školy. „Navíc se dnes prakticky už nedá hovořit o školních třídách tak, jak je známe. Většinová část žáků je v nich totiž utlačována a omezována. Inkluzí trpí učitelé, zdraví žáci, speciální žáci a ve výsledku celý švýcarský vzdělávací systém,“ myslí si Urs Moser.


Původní článek v Neue Zürcher Zeitung

3 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
30. března 2016 v 22:09  

Lživá propaganda. Nemožné. V Norsku to funguje. U nás bude taky - je vidět, že švýcarský učitel nedosahuje kvalit českého. A my to ještě zvládneme o polovinu levněji než Švýcaři.

Když do toho půjde Feřtek se mnou, nebudu se bát ničeho.

Inkluzi zdar! Zpátky ni krok.

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. března 2016 v 22:24  

Kdepak asi udělali švýcarští učitelé chybu?

Eva Adamová řekl(a)...
31. března 2016 v 15:23  

Jestli ono to nebude spíš o tom, že ve Švýcarsku si jsou ochotni chybu připustit, v Norsku už se k tomu dle zvěřejněných článků blíží, jenom ve Finsku neustále odolávají. Zase na druhou stranu - chybami se člověk učí, a tak proč bychom se probůh měli poučit z chyb druhých, když si můžeme tu hubu krásně rozbít a o asfalt rozmátit sami.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.