Přečtěte si: Inkluze v českých školách: Žák nepsal ani nečetl, pak už jen seděl

středa 30. března 2016 ·

Inkluze je zajímavá idea, ale pro mnoho pedagogů už nyní děsivá realita. Chybí totiž to podstatné – peníze, pomoc, čas a odborníci. O své zkušenosti se s Bleskem podělila učitelka, která vzdělává děti již 30 let a žáky se speciálními potřebami v běžné třídě už měla.


Z článku Saši Vetkovské v Blesk.cz vybíráme:

Jednou ze slabin inkluze může být podle pedagogů i nedostatek kvalitních a kvalifikovaných asistentů. Asistentka měla být oporou chlapci s poruchou chování a lehkou mozkovou poruchou. Pokud byla ve škole, chlapec zlobil, rušil ostatní, odmlouval, špatně pracoval.

„Asistentka do něj šťouchala, chytala ho za ruce, hlasitě ho napomínala a nakonec rušili oba. Bylo mi vždy trapné napomínat chlapce, když to byla práce asistentky,“ vzpomíná učitelka.

Když asistentka chyběla, zkušená pedagožka prý hocha zvládala mnohem lépe. Dohoda mezi asistentkou a jí neexistovala. „Nakonec to asistentka vzdala, chlapec postoupil dál a nemám s ním žádné problémy,“ říká pedagožka.

4 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
30. března 2016 v 22:15  

Další rána. Kláro, kde jsi. Už to nevydržím. Tolik špíny na inkluzi za jeden den.

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. března 2016 v 22:28  

Žák nepsal ani nečetl, pak už jen seděl

Standardní stav dva měsíce před maturitou.

Jana Karvaiová řekl(a)...
31. března 2016 v 12:23  

Není to ojedinělá zkušenost. Školy mají povinnost přijmout jakékoli dítě od roku 2005.Proto nechápu, proč se dělal celý nový zákon, když stačilo nalejt do systému více peněz a poskytnout do škol kvalifikované pracovníky. je fajn, že děti dostanou nové učebnice nebo tablet, jenže pro postiženého je to v mnoha případech jen hračka, pokud s ním nebude pracovat člověk, co ví přesně, jak takovému dítku pomoci.
Vymyslela jsem příměr - můžete si moderně a draze vybavit kuchˇyni (přístroje, nářadí) ale když neumíte vařit, je vám to,...no však víte na co.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
31. března 2016 v 14:03  

A ke všemu nám tu chuchyň nevybaví, ale řeknou, že máme na vybavení nárok. Hurá.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.