Přečtěte si: Inkluze v Norsku: Různorodost třídy posiluje všechny, tvrdí ministerstvo

středa 30. března 2016 ·

V Norsku inkluze funguje a pozitivem je pro všechny žáky ve třídě. Alespoň podle Kari Brustadové, která je ředitelkou sekce pro vzdělávání tamního ministerstva školství. Norové ale do vzdělávání více investují a do školky chodí děti už po prvních narozeninách. Píše to středeční deník Právo.


Z článku zst v Blesk.cz vybíráme:

V Norsku se potýkají ale s jiným problémem. Řada dětí z rodin přistěhovalců totiž neumí norsky. Většina z nich to prý ale zvládne během 2. třídy, někdy jim asistuje překladatel. Podle statistik mají v Norsku na každých 14 dětí jednoho učitele, počítá se také s přítomností zdravotních sester během vyučování.

Kromě lehce mentálně postižených dětí, které se budou ve větší míře integrovat do českých škol od příštího školního roku, chodí v Norsku na běžné základní školy totiž i děti s těžkým mentálním postižením. Ty mívají ale speciální třídy.

„Pokud některé dítě nezvládá, co by mělo, pak musí škola sama něco udělat. Když mu nejde matematika, musí se mu věnovat zvlášť,“ říká Brustadová.

2 komentářů:

Miloslav Novotný řekl(a)...
30. března 2016 v 22:56  

V Severní Korei to mají taky dost zmáknuté.

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. března 2016 v 23:17  

Tedy nechci se vést na vlně, ale inspiroval jste mne, pane Novotný, k otázce, jakpak to mají se školstvím v takové Číně. Padlo v těchto dnech nějaké slovo v tomto smyslu?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.