Přečtěte si: Ministerstvo i neziskovky po kampani Blesku otáčejí: Plošnou inkluzi nechceme

úterý 1. března 2016 ·

Už začali chápat? Blesk již měsíc zprostředkovává mlčícímu ministerstvu školství obavy učitelů i rodičů mentálně postižených dětí. A odbornice, která ministryni radí, už uhýbá: plošná inkluze se prý nechystá.


Z článku Very Renovici v Blesk.cz vybíráme:

Komentář Martina Odehnala, odborníka na vzdělávání a šéfa odboru školství Prahy 9:

„´Téma rušení vzdělávacího programu pro žáky s lehkým mentálním postižením bude zásadně důležité pro zajištění inkluzivního vzdělávání.´ Přesně takhle naléhaly na vládu ještě v listopadu neziskovky včetně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV). Paní Laurenčíková se snaží veřejnosti podsunout představu, což oblibou dělá i ministryně, že základky praktické jaksi přirozeně ´vyhasínají´, neb se LMP žáci už nyní inkludují.

Když paní Laurenčíková uvádí čísla už nyní inkludovaných postižených žáků, jde podle mne o stále opakovanou záměrnou dezinformaci. Je několik možných vysvětlení. Jde vesměs o žáky s jiným postižením? Anebo o skutečné žáky s LMP, kteří navštěvují školičky v malých obcích? Počty takovýchto žáků, v rámci celé ČR však nedosáhnou ani stovky. Anebo se jedná o žáky s LMP na prvním stupni, kteří však vzhledem k prohlubujícím problémům nejpozději v 5. třídě budou muset přejít do základky praktické? Opravdu ´inkluze´ jako z čítanky! Mlží ČOSIV, anebo skutečně od listopadu, kdy organizace říkala něco úplně jiného, zatočila s fůrou na pětníku do protisměru?“

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
1. března 2016 v 22:29  

"Plošnou inkluzi nechceme", říká MŠMT. Inkluze už začíná běžet naplno a učitelé nadávají jako špačci na předělávání ŠVP. Samozřejmě zadarmo, jak jinak. Zase desítky hodin práce, pač to do počítače musí někdo zadara naklepat. Nikdo si totiž na MŠMT neuvědomil, že učitelé také učí, opravují, vytváří nové materiály, promýšlí hodiny, ... A šibeniční termín se blíží - 1.9.2016.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.