Milan J. Hamerský: Inkluzi (společné vzdělávání) nechceme, populisté všech stran spojte se

úterý 1. března 2016 ·

Nejen předseda ODS propadl schizofrénii. Podobně plácá i Kalousek. Odpůrci imigrace a podporovatelé Zemana mají další bojiště proti prodemokratické části společnosti.


Před rokem schválená novela školského zákona obsahovala i kroky vedoucí ke změnám ve speciálním školství (praktické a speciální školy, třídy). Cíl je jednoduchý, dostat maximum dětí do hlavního vzdělávacího proudu (běžné základní školy) a zároveň ve třídách vytvořit prostor pro individuálnější výuku podle odlišných potřeb žáků -velmi nadané děti, průměrné nadané děti, cizinci, zdravotně handicapovaní, atd.

Zákon byl schválen a prezident Zeman jej podepsal. Blíží se 1. září 2016 a postupně narůstá panika kopírující předchozí společenské hysterie - Rómové, Ukrajina, imigranti, prezidentská volba.

Nejen hloupé plky prezidenta na toto téma, ale i panika šířená části učitelské obce našla svojí mediální platformu v kampani Blesku proti ministryni školství ("ministryně chaosu"). Ostatní média jsou zatím zaměstnána kauzou školní šikany, ale aktuální projednávání novely školského zákona ve sněmovně, !které inkluzi vůbec neřeší! (týká se povinného ročníku školky, jednotných přijímaček na SŠ a maturit), je příležitostí předvést se populistům od KSČM, Soumraku demokracie, až po ODS, TOP a solitéry koaličních stran (Huml).

Kromě tradičních mouder poslanců komentujících vše, podlehli náladě i lídři pravice Petr Fiala a Miroslav Kalousek. Je vidět jak je už nebaví být konstruktivní opozicí a chtějí se ohřát přízní davu, který si vyhledává nové a nové nepřátele.

Někteří experti TOP (Putnová) byli za začátku rozumní, ale už dávají zpátečku. Kalousek dokonce souhlasí se Zemanem. "Po dlouhém čase mám důvod s panem prezidentem zcela souhlasit. Navrhovanou inkluzi pokládám za velmi špatný krok. Ono to nepoškodí jenom nadané žáky, kteří budou zpomalováni, ale poškodí to i ty hendikepované, protože budou v prostředí, kde nezažijí úspěch. A když nezažijete úspěch, tak vás to demotivuje. To je krok, který nepřinese nikomu nic a poškodí úplně všechny,“ řekl redakci PL předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

Petr Fiala 30.6.2012 na Aktualne.cz: Jak se třeba vy sám stavíte k rušení či nerušení praktických škol?
"Snažíme se integrovat co nejvíce žáků do normální výuky. Není možné, aby ti, u nichž není skutečný důvod pro zařazení do praktické školy, nezískávali vzdělání mezi ostatními dětmi. Tady je potřeba dospět rychle ke změně."

Petr Fiala 23.2.2016 v Blesku:
"Návrhy ministryně Valachové ve věci inkluze ale ničí, co funguje. Je to experiment s dětmi. S handicapovanými i s těmi zdravými. Přitom pro to jediný rozumný není je důvod."

Ministryně Valachová má problém i ve své straně (někteří hejtmani a část poslanců je proti) a v koalici. Pragmatický názor zatím drží experti ANO a lidovců, ale už i tam se ozývají "oprávněné obavy".

Souboj tmy a světla v české politice je čím dále vyhrocenější. Budeme se bát a hájit svoji uzavřenost před změnami nebo budeme aktivní tvůrci svojí budoucnosti?

Převzato s laskavým souhlasem autora z jeho blogu na iDNES.cz

4 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
1. března 2016 v 12:36  

Vyjádření Petra Fialy a dalších bych vůbec nepovažovala za schizofrenní. Zákon je totiž jedna věc a současnou ministryní zpackaná prováděcí vyhláška k inkluzi je věc druhá. Milanu J. Hamerskému bych doporučila si najít, kolik a jakých s odpuštěním blbostí bylo ve vyhlášce objeveno v připomínkovém řízení. Leč se všemi připomínkami (kraj Vysočina podal 40 závažných připomínek, na kterých pracoval právník se speciálními pedagogy a řediteli škol)MŠMT vymetlo komín.

pratavetra řekl(a)...
1. března 2016 v 13:02  

"propadl schizofrénii, plácá, hloupé plky, ohřát se přízní davu...", další z osvícených právníků politologů (!), který všechno ví, všechno zná, ve škole byl dvakrát a neváhá urazit všechny, kteří mají oprávněně a podloženě jiný názor.
Inkluze přece není nic nového, není třeba nic zkoušet, spousta klasických státních škol má ověřeno, že tudy cesta nevede. Dejte si na misky vah pozitiva a negativa a není se o čem bavit.

Unknown řekl(a)...
1. března 2016 v 15:15  

Tak hloupý článek jsem už dlouho nečetla.

Unknown řekl(a)...
1. března 2016 v 21:24  

Hamerský je úplně mimo mísu, plácá absolutní nesmysly. Tak nám pan "politolog" zabrousil do školství? A jak Hamerský školství "rozumí". Další "expert" na vzdělávání.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.