7. - 16. 3.: Festival Jeden svět odhalí nové pohledy na migraci i válku na Ukrajině

pondělí 7. března 2016 ·

Na dvě hlavní témata, která pálí Evropu, se zaměří 18. ročník festivalu Jeden svět. Prostřednictvím dokumentárních filmů i debat představí velmi komplexně problém migrace – od útěku z válečné zóny, přes čekání na azyl až po integraci. Současné dění na Ukrajině festival ukáže z ukrajinské i ruské strany konfliktu; očima vojáků, obyčejných lidí i pozůstalých.


Šokující záběry z cesty přes Středozemní moře, které pořídili sami protagonisté dokumentu Plavba, nebo jedinečný záznam proměny jedné ulice v syrském Aleppu v hromadu ruin (Domy bez dveří), tyto a další dokumentární filmy složí detailní obraz takzvané migrační krize. Festival Jeden svět, jehož hlavním tématem je letos Hledání domova, ukáže životy uprchlíků ve švédském detenčním centru (Detence) i těch čekajících nekonečně dlouho na azyl v Německu (Café Waldluft). Dokument Syrská love story, příběh dvou disidentů ze Sýrie, jejichž vztah se rozpadá stejně jako představy o lepším životě ve Francii, dobře ilustruje deziluzi nově příchozích do Evropy. O tom, jak složité je zapadnout, naučit se jazyk a najít si práci v místě, které si uprchlíci pro život vlastně nevybrali, ukazuje snímek Amal.

Odvahu začít budovat nový domov se snaží najít i hrdinové zahajovacího filmu 18. ročníku. Dokument Žádný člověk není ostrov sám pro sebe festival představí v mezinárodní premiéře a byl zařazen s dalšími jedenácti filmy do Hlavní soutěže. Belgický režisér Tim De Keersmaecker, který osobně přijede do Prahy, natáčel o migrantech z Tuniska a Ghany, jimž na ostrově Lampedusa obrazně hodily záchranný kruh dvě italské rodiny. „I když protagonisté mají o živobytí postaráno, necítí se šťastní a svobodní. Stále jsou na někom závislí. Film je plný metafor, které dobře vyjadřují to, co prožívají uprchlíci z různých koutů světa,“ vysvětluje Hana Kulhánková, ředitelka festivalu Jeden svět. „Dokumenty v kategorii Hledání domova reflektují evropskou společnost, která se kvůli přílivu běženců názorově polarizuje. V debatě o migraci se ztrácí naše skutečné hodnoty jako otevřenost nebo solidarita,“ dodává.

Festival se dotkne i často debatované radikalizace evropských muslimů. Dokument Můj džihád se odehrává v belgické čtvrti, odkud velká část muslimských mladíků odešla bojovat do Sýrie. Místní imám a komunita kolem něj se snaží předcházet tomu, aby se nechávali zlákat ideologií takzvaného Islámského státu.

Po dvou letech od událostí na Majdanu vznikla ve spolupráci s Goethe-Institutem programová kategorie Neklidná Ukrajina. I v ní Jeden svět nahlíží na současné dění v Evropě komplexně. Film Návrat domů o situaci na Krymu ukazuje, že co je pro jednoho návratem ke kořenům, pro jiného je důvodem k vystěhování. Snímek Olegova volba publikum seznamuje s mladými Rusy, které k narukování přiměla propaganda i touha po dobrodružství. Z druhé, ukrajinské strany konfliktu je film o ukrajinských patriotech Jak jsme se stali válečnými dobrovolníky. Důsledky války jsou pak dobře vidět ve snímku Cargo 200 o tom, jak do Ruska z východu Ukrajiny tajně putují mrtvá těla vojáků, přestože Putinův režim přítomnost armády popíral. To, jak moc se obyčejným lidem do války nechce, ukazuje tragikomický snímek Ukrajinští šerifové.

Druhá soutěžní kategorie nese název Máte právo vědět. Upozorňuje na hrubé porušování práv ve světě. Jeden svět uvede například film Model pana starosty. Ten šokuje tím, jak hlava maďarské vesnice Érpatak uplatňuje své ultranacionalistické smýšlení v praxi. Publikum tak sleduje zánik liberální demokracie v centru Evropy. Hooligan Sparrow je přezdívka známé čínské aktivistky Ye Haiyan, bojující za ženská práva, z okruhu umělce Aj Wej-Weje. Stejnojmenný film, jehož mladá režisérka Nanfu Wang přijede na Jeden svět, ukazuje represe čínského režimu proti komukoliv, kdo ohrožuje status quo.

Festival zařadil nově kategorii Mezi druhy o vztahu člověka se subjekty, které nejsou lidmi. Film Pečovatelka Alice otevírá debatu o tom, zda se v budoucnu o osamělé seniory a seniorky budou moci starat sociální roboti. Snímek Návštěva rekonstruuje událost, která se zatím nestala – první setkání lidstva s mimozemšťany. Film bude uveden v distribuční premiéře ve spolupráci s MFDF Jihlava. Název další nové kategorie Kdo je tady normální? je inspirován filmem Normální porucha. Jeho hrdina, mladík po mozkové obrně, píše divadelní hru, jejímž hlavním tématem je, zda má vůbec právo na život. O svém místě ve společnosti uvažuje i režisér filmu Tak mluvíme my, který od mala trpí koktavostí.

Kategorie Cesty ke svobodě ukazuje situaci v zemích, v nichž pracuje společnost Člověk v tísni. Dokument Po arabském jaru zavede publikum do porevolučního Egypta v agónii nového útlaku. O natáčení filmu a využití různých mediálních platforem při jeho propagaci pohovoří jeho tvůrkyně na jedné z festivalových masterclasses. Eric Bergkraut, známý režisér a porotce Jednoho světa 2016, natočil příběh Občan Chodorkovskij o kontroverzním ruském oligarchovi v opozici k Putinovu režimu.

Filmy zařazené v kategorii Takzvaná civilizace budou letos více propojené s novým Diváckým centrem Galerie Lucerna. Prostor nabídne (kromě výstavy Všude dobře – doma nejlíp, rozhlasových dokumentů nebo lidskoprávního tetování) prezentaci projektů a dílen o udržitelné módě. Právě o tom je film Co se nenosí. O jídle je dokument 10 miliard – co máte na talíři? V souvislosti s tím proběhne v Diváckém centru společné stolování, při kterém se bude mluvit o plýtvání potravinami a městském farmaření. Vzhledem k tomu, že se festival stále více zaměřuje na filmy, jež doprovází kampaň, uvede i dokument Kola versus auta. Jeho režisér Fredrik Gertten přislíbil účast na cyklojízdě z Dejvic do Kina 35 ve Francouzském institutu.

Tradičně Jeden svět zařazuje kategorii Moc médií, její součástí je letos film Děkujeme, že jste hráli s námi o tom, jak vznikala úspěšná počítačová hra That Dragon, Cancer (Ten drak, Rakovina). Autor v ní reflektuje boj svého malého syna s rakovinou mozku. Dalším filmem je Záběr po záběru o oceňovaných afghánských fotografech.

Snímky, jež získaly cenu na jiných festivalech, spadají do kategorie Panorama. Strhující drama Země kartelů
o zákulisí bojů s mexickými drogovými kartely je dokonce v nominacích na Oscara. Film Sonita vyhrál cenu za nejlepší dokument i diváckou cenu na festivalu Sundance 2016. Představuje příběh emancipované nezletilé Afghánky, která se vzepře snaze rodiny výhodně ji provdat a jde za svým snem stát se raperkou.

Jeden svět zařazuje také desítku filmů v české či slovenské produkci. Český pohled ve světové premiéře představí snímek Nemusíš s láskou, stačí s citem o sexualitě a rodičovství lidí s mentálním hendikepem.

Zajímavosti 18. ročníku

Mobilní aplikace

Kompletní program festivalu, přehled akcí či přidané projekce najdete v mobilní aplikaci Jeden svět 2016. Je možné sestavit si vlastní program. Aplikaci od společnosti Ackee využívá všech 33 festivalových měst a je
i v angličtině. Je dostupná v na App Store a na Google Play.

Setkání s filmaři i protagonisty

Setkání s tvůrci dokumentů, debaty o filmařských metodách, informace ze zákulisí natáčení – to všechno čeká denně návštěvníky masterclasses v Kině 35. O investigativní dokumentaristice bude hovořit slovenská režisérka Zuzana Piussi, která ve filmu Těžká volba ukazuje realitu slovenských prezidentských voleb. Jeden svět ho uvede v mezinárodní premiéře. Ve spolupráci s European Women’s Audiovisual Network se bude mluvit o tom, zda mají ženy ve filmovém průmyslu rovné šance s muži. V českém kontextu se jedná o zatím neotevřené téma. Nebudou chybět analytické panelové debaty (například o LGBT rodinách nebo směřování Ukrajiny), které se letos konají ve velkém sále Městské knihovny. Téměř po každém promítání se publikum může těšit na pofilmové debaty. Vždy v 21.00 bude možné potkat některého ze zahraničních hostů na baru v Diváckém centru.

Jeden svět interaktivně

Některým tvůrcům nestačí promítací plátno a vytvářejí interaktivní projekty pro počítače nebo brýle s virtuální realitou, do nichž se divák může aktivně zapojit. Obojí bude možné si „zahrát“ ve čtyřech interaktivních zónách v Diváckém centru a kinech (Světozor, Městská knihovna, Kino 35). Příkladem je projekt Přestaňte slídit, příběh složený z informací získaných z IP adres uživatelů nebo z jejich sociálních sítí. V projektu Svědek 360° 7/7 vytvořeném ve virtuální realitě si publikum bude moci skoro na vlastní kůži prožít teroristický útok v londýnském metru v roce 2005. Oba projekty budou představeny na speciální masterclass v Kině 35.

Filmy s kampaní

Jeden svět se stále více zabývá tzv. filmy se sociálním dopadem, které chtějí změnit svět. Publikum má v těchto případech možnost se zapojit do kampaně. Úspěch filmu spočívá ve změně veřejného mínění, chování či legislativy. Tyto filmy budou speciálně označené v katalogu. Jeden svět jich letos uvádí 18. Příkladem je dokument Cowspiracy. Cílem je omezit spotřebu masa, která je podle filmu jednou z hlavních příčin změny klimatu.

Koncert Východní kombo

Na jednom pódiu v Rock Café se 15. 3. sejde ázerbájdžánský rapper Jamal Ali, který musel před režimem utéct do Berlína, a ukrajinské kvarteto NastyaZnykaye, jež vzniklo v době vrcholícího Majdanu a hudebně se hlásí k Norah Jones a Amy Winehouse. Před koncertem (v 19:30 v divadelním sále) na motivy české národní hymny vystoupí přední standupisti, kteří publikum provedou nekorektním večerem HateFree Stage.

iShorts: Kraťasy o hledání domova

Série studentských filmů prezentuje současnou krátkometrážní dokumentární tvorbu předních filmových škol ze střední Evropy. Domov či blízké místo jsou jedním ze základních témat pro většinu školních projektů. Publikum bude hlasovat o nejlepším z nich.

Jsme ekologičtější

Vegetariánské občerstvení, méně benzínu a lépe tříděný odpad. Jeden svět letos bude ještě ekologičtější. Hosté budou po Praze jezdit elektromobily od firmy Nissan nebo městskou hromadnou dopravou.

Festivalové projekce pro školy

Festival již tradičně dopoledne promítá také pro publikum ze základních a středních škol z celé republiky. Pro děti ve věku od 8 do 13 let připravuje sérii krátkých filmů, pro starší studenty a studentky pak vybrané snímky z programu Jednoho světa. Hned první den po spuštění registrace se přihlásilo přes 10 tisíc lidí. V současnosti jich je téměř 15000. Promítat se bude i pro rodiče s dětmi a o víkendu nebude po projekci chybět výtvarná dílna. V rámci festivalu také proběhne školení o migraci pro učitele a učitelky. Dokumentární filmy Jeden svět na školách přináší celoročně.

East Doc Platform (7. - 13. 3.)

Institut dokumentárního filmu (IDF) pořádá při festivalu Jeden svět 5. ročník největší dokumentární akci svého druhu ve střední a východní Evropě – East Doc Platform (EDP). Do Institutu Cervantes a Divadla Komedie přijede přes 400 hostů z řad zahraničních i českých režisérů, producentů, distributorů, zástupců televizních stanic, fondů, institucí, festivalů, médií i veřejnosti. Součástí EDP bude letos KineDok konference zaměřená na inovativní formy distribuce, prezentace připravovaných českých dokumentů a řada přednášek významných tvůrců. Díky podpoře IDF vznikly mimo jiné téměř dvě desítky filmů z letošního programu Jednoho světa. Většina akcí EDP je otevřená veřejnosti. Více na www.DOKweb.net.

Festival Jeden svět v číslech

  • 34 měst navštíví Jeden svět (Praha 7. – 16. března, poté regiony a Brusel). Nově přibyly Karlovy Vary a Zlín. 
  • 26 filmů uvádí v premiéře (4 ve světové, 18 filmů v mezinárodní, 2 v distribuční a 2 v evropské), z toho jsou 
  • 3 v české či slovenské produkci 
  • 9 festivalových míst obsadí v Praze (Lucerna, Světozor, Atlas, Kino 35, Městská knihovna, Ponrepo, Evald a nově Kino Béla a Divácké centrum Galerie Lucerna) 
  • 123 dokumentů ve 12 tematických kategoriích představí letošní program 
  • 4 filmy o záborech půdy (Napříč Barmou nebo Ukradená zem
  • 6 dokumentů s LGBT tematikou (Říkejte mi Marianna, Gayby Baby atd.) 
  • 6 filmů se odehrává v Číně (Behemoth či Čínský primátor
  • 11 interaktivních nebo webových dokumentů bude součástí programu 
  • přes 100 zahraničních hostů přijede na festival do Prahy 
  • 122 282 lidí z celé ČR navštívilo Jeden svět 2015 

Praktické informace

Předprodej vstupenek v Praze začíná 29. února. Cena vstupenky je 70 Kč na filmy začínající do 17:00 včetně, poté 90 Kč. Seniorské projekce stojí 45 Kč. V kině Světozor opět bude hlídací koutek pro děti.

Kompletní program a vizuál ke stažení visí na webu www.jedensvet.cz.

3 komentářů:

Mintaka řekl(a)...
9. března 2016 v 11:27  

V minulých letech jsem se promítání několika dokumentů účastnil a považuji jejich shlédnutí je za velmi přínosné.
Mrzí mě, že jsem nenašel online místo, kde by bylo možné si tyto dokumenty prohlédnout. Rád bych za shlédnutí zaplatil. Mám pocit, že dokumenty místo k zveřejnění mizí do zapomnění.

Některé z dokumentů bych velmi rád viděl dostupné pro žáky ve školách.

Jestli víte o možnosti jak některé dokumenty přenést do škol, prosím poraďte.

Janek Wagner řekl(a)...
9. března 2016 v 11:52  

Jeden svět na školách viz https://www.jsns.cz/cz/page/7/Katalog_html.html

Promítej i ty viz http://www.promitejity.cz/

Mintaka řekl(a)...
9. března 2016 v 13:54  

Děkuji za tipy.

Zaregistroval jsem se na JSNS a čekám na doručení smlouvy.
Zaregistroval jsem se na promeitejity.cz iPadu se "stažení filmu" nelíbí, ale jinde to jde takže stahuji film o Aaronu Swartzovi.

Z cca 10 filmů, které jsem měl v minulých letech možnost shlédnout v kinech v Praze zde nacházím pouze jeden, ale je zde řada dalších, které jsem dosud neviděl a pravděpodobně i mezi nimi budou filmy vhodné pro žáky na prvním stupni.



Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.