Klára Šimáčková Laurenčíková: Informační zdroje k inkluzi

pátek 5. února 2016 ·

Považuji za nedůstojné dále reagovat na osobní urážky a výpady Martina Odehnala, které výrazně dominují nad věcnou konstruktivní argumentací k tématu společného vzdělávání.

Dovolte mi prosím pouze upozornit čtenáře webového portálu Česká škola na několik zajímavých zdrojových odkazů, na kterých je možné najít další objektivní informace pro přehled o nových změnách. Pro získání informací o problematice úpravy očekávaných výstupů ze vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením doporučuji prostudování pracovní verze upraveného Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání, který je zveřejněn na: digifolio.rvp.cz/view/artefact.php?artefact=70883&view=10503.

Vyhlášku 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků mimořádně nadaných upravující nová pravidla pro poskytování podpůrných opatření ve školách naleznete např. zde: www.psp.cz/sqw/sbirka.sqw.

Informace o tom, kde a jakou formou a v jakých počtech jsou vzděláváni žáci s lehkým mentálním postižením naleznete v analýze zveřejněné zde: inkluze.upol.cz/ebooks/analyza/analyza-18.pdf.

Informace např. o tom, že žáci s lehkým mentálním postižením se v rámci oborů středního vzdělávání kategorie E nejčastěji vzdělávají v oboru 65 Gastronomie, hotelnictví a turismus, jehož medián mzdy je nižší, než u řady pozic, které lze vykonávat pouze se základním vzděláním, naleznete v analýze zveřejněné zde: inkluze.upol.cz/ebooks/analyza/analyza-15.pdf.

Věřím, že v uvedených informačních zdrojích čtenáři naleznou potřebné a skutečně korektní informace o plánovaných změnách v oblasti vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami i informace o tom, jaká je aktuální situace ve vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením.

Poznámka redakce:

O pracovní verzi RVP ZV jsme informovali již 13. ledna, Vyhlášku 27/2016 Sb. v platném znění jsme publikovali 29. ledna, o výstupech projektu UPOL jsme informovali vloni 26. srpna.

5 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
5. února 2016 v 6:10  

Mozna se mylim, ale pani KŠL vede diskuzi predlozenim odkazu, ktere si laskave mohou neznali nebo nazorovi protivnici nastudovat. Z vyjadreni je citit povyseny a preziravy nadhled, k nemuz se zrejme citi opravnena v dusledku akumulace svych funkci, aniz by se opirala o nejaky rozhled v oboru. V oboru se orientuje leda tak orientacnim smyslem pro humor se sirokym rozhledem dulniho kone a na podrobne vecne argumenty vysvetlujiciho a zkuseneho pana Odehnala zareaguje ctyrmi linky na nejake zpravy, z nichz navic nejmene ve dvou pripadech ji tvrzene veci ani nevyplyvaji? Proboha, kam doputovaly kompetence vedoucich odpovednych osob na MSMT?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
5. února 2016 v 9:41  

Pro získání informací o problematice úpravy očekávaných výstupů ze vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením doporučuji prostudování pracovní verze upraveného Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzděláván

MŠMT tam jen překlopilo Přílohu. Co na tom mám studovat? Všichni víme, že jde pouze o kouřovou clonu pro EU.

Vladimír Stanzel řekl(a)...
5. února 2016 v 23:43  

Tohle je po mém soudu projev absolutní argumentační nouze, ničeho víc.

Pavel Doležel řekl(a)...
6. února 2016 v 6:26  

Z uvedených 4 odkazů jeden nefunguje a jeden odkazuje na analýzu jakéhosi Klusáčka, který je jedním z pár lidí účastnících se té povedené taškařice zvané Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání. Odbornost nula.

tyrjir řekl(a)...
6. února 2016 v 10:30  

Osobní urážky? Nebyla to spíš odborná diagnóza?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.