Přečtěte si: Troufám si tvrdit, že speciální školy a speciální vzdělávání je na vysoké úrovni

neděle 24. ledna 2016 ·

Inkluze, neboli vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami ve třídách běžných základních škol, je nyní velké téma. Je vůbec možné? Zruší se speciální školy? Jak funguje dosavadní systém vzdělávání těchto žáků? To vše vysvětlila Hana Vanická, ředitelka Základní školy, Mateřské školy speciální a Praktické školy Jesenice.


Z rozhovoru Šárky Hoblíkové s Hanou Vanickou v Rakovnický.Deník.cz vybíráme:

Myslíte si tedy, že pro žáky se speciálními potřebami vzdělávání je výhodné navštěvovat vaši školu nebo školu podobného typu?
V běžné základní škole tito žáci většinou nezažijí úspěch. Jsou stále mezi posledními, nejhoršími. Nejezdí na soutěže, nereprezentují školu. Není to zřejmě ve všech případech, například ve sportu či zpěvu se mohou uplatnit. U nás je to trochu jinak. I my jezdíme na soutěže, například na Indiánskou stezku v Rakovníku a Zelenou stezku – Zlatý list v Křivoklátě, a to mezi děti z běžných škol. Organizátoři nám trochu vyšli vstříc, zjednodušili úkoly, běžné školy nás mezi sebe berou. Účastníme se pěveckých soutěží, sportovních pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Úspěch, seberealizace a aktivita je přece důležitá, žákům naroste sebevědomí, přestanou se podceňovat, a to považuji za velmi důležité pro uplatnění v dalších studijních oborech, osobním životě a v zaměstnání.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
25. ledna 2016 v 18:31  

I já si troufám už mnoho let tvrdit, že speciální školství má u nás vysokou úroveň a velmi úspěšně pomáhá žákům s postižením překonávat jejich vzdělávací problémy. Nevidím žádný důvod na tom něco měnit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.