Přečtěte si: Ministryně dává školám na výběr. Handicapované dítě zatím vzít nemusí

pátek 29. ledna 2016 ·

Nový systém měl zajistit, aby se i do běžných tříd přijímaly děti například s lehkým mentálním postižením nebo autismem. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) však vyhověla kritikům a umožnila školám dvouletý odklad přijetí nového systému. Ministryně však nemusí mít dotažení inkluzivní novinky ve svých rukou - kvůli volbám v roce 2017.


Z článku Markéty Hronové iHNed.cz vybíráme:

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) říkala, že odklad nepřichází v úvahu. Nakonec kritikům ale přece jen vyhověla. Platnost zákona nezměnila, v prováděcí vyhlášce však vymezila dvouleté přechodné období, kdy bude zákon teprve nabíhat. V praxi to znamená, že zákonný nárok na podpůrná opatření budou mít děti skutečně garantovaný až od září 2018.

"Máme dva roky na to, abychom zajistili, že jakákoliv škola kdekoliv v republice, kam přijde dítě s nějakou speciální potřebou, bude schopná zařídit to, co říká zákon. Myslím si, že dvouleté období je dostatečné," vysvětluje Valachová.(...)

S odkládáním změn nesouhlasí ani bývalý ministr školství Ondřej Liška. Ten před osmi lety na ministerstvu o inkluzi značně usiloval. "Je to krok zpátky, odklad ukazuje na to, co je pro české školství typické − polovičaté řešení," myslí si. Přitom když Valachová nastupovala na ministerstvo, vědělo se o ní jediné − že podporuje inkluzi. Měla k ní blízko, už když pracovala u ombudsmana. Její snaha o společné vzdělávání dětí ale postupně oslabuje. Ministryně nedávno vstoupila do ČSSD a stranu čekají důležité krajské volby. Dotažení odkladu navíc nemusí mít Valachová ve svých rukou kvůli parlamentním volbám v roce 2017.

6 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
29. ledna 2016 v 11:35  

Tak, že by konečně přišli na to, že je to nedomyšlené, nepřipravené a že nestíhají? Asi jim ale především došlo, že na to nemají peníze. Akorát jsem tedy zvědavá, jestli a jak to ohrozí čerpání peněz z EU fondů, čímž neustále ukvapený náběh inkluze obhajovali.

Ve dvouletém mezidobí, který na náběh inkluze získali, bych jim doporučovala nastudovat si, jak to ve skutečnosti funguje ve Finsku, a snažit se náš systém Finskému přiblížit. Prozatím by stačilo dosáhnout toho, aby se alespoň v oblastech republiky, kde je to možné, tedy tam, kde školy zejí prázdnotou, přesunuly třídy praktických škol z vyhnálkovů do poloprázdných běžných škol, aby děti s LMP nebyly odstrčené ve vesnicích, kam je problém dojíždět, a mohly se zapojovat s ostatními dětmi prozatím alespoň do mimoškolních činností. Vcelku si dovedu představit, že by se na naši školu, ve které je několik prázdných učeben, přesunuly dvě třídy praktické a speciální školy z obce, kde lišky dávají dobrou noc a kam jezdí čtyři autobusy za celý den. Toto postupem času půjde uskutečnit i v částech republiky, kde staví a přistavují školy kvůli babyboomu, které po jeho odeznění budou rovněž poloprázdné. No a pak se s tím může postupně začít pracovat ve směru propustnosti mezi třídami běžnými a praktickými, což ovšem, aby to bylo pružné a proveditelné, musí být v gesci kantorů těchto tříd a školního psychologa, cesta přes jakousi přetíženou PP poradnu je příliš zdlouhavá.

Jen je tu jedna obtíž, tato cesta není financovatelná z EU fondů, protože do prováděcího dokumentu Op VVV jsme si my pajtáši napsali, že budeme podporovat poute individuální integraci, takže děti a učitelé spadající do skupinové integrace neuvidí z EU ani floka.

PUR řekl(a)...
29. ledna 2016 v 11:55  

Souhlasím s vámi, paní Adamová. Pouze mám jednu výhradu - necítím se být pajtášem. Proto by mne zajímalo, konkrétně KDO rozhodl a napsal, že se bude z EU fondů podporovat jen individuální integrace. Přece se to tam nenapsalo samo?

Jana Karvaiová řekl(a)...
29. ledna 2016 v 14:37  

No to je otázka za několik milionů. A le státní tajemství to není. je to práce inkluzivistů,v čele s paní Laurenčíkovou a dalšími podobnými individui.

Eva Adamová řekl(a)...
29. ledna 2016 v 16:32  

Bohužel to není otázka za několik milionů, ale otázka za desítky miliard.

Unknown řekl(a)...
29. ledna 2016 v 18:29  

Nejsou na to nějaké paragrafy?

Slávina řekl(a)...
29. ledna 2016 v 19:34  

U nás - čím větší škoda- tím mírnější nebo žádný postih ! Viz poslední Klausova amnestie.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.