Události v regionech: K "zápisové turistice" a kvalitě škol

pátek 29. ledna 2016 ·


  • Zápisy v Českých Budějovicích podle nových pravidel - V Českých Budějovicích nově rozhoduje o přijetí žáka spádovost - tedy adresa trvalého bydliště.
  • Účelové přehlašování dětí řeší Liberec - Návrh, aby to školy hlásily sociálním pracovníkům, ale vyvolal kritiku
  • Pardubice řeší kam umístit "přespolní" žáky - Pardubická radnice řeší kam umístit děti z okolních obcí, nemá totiž dostatek místa ani pro děti z krajského města.
  • Zdeněk Slejška - výkonný ředitel EDUin - Kvalita škol - je to opravdu tak, že některé jsou méně kvalitní, jak mají rodiče poznat, že třeba i menší škola stojí "za to"?


Pořad na webu ČT

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
29. ledna 2016 v 12:37  

"Zápisy v Českých Budějovicích podle nových pravidel - V Českých Budějovicích nově rozhoduje o přijetí žáka spádovost - tedy adresa trvalého bydliště."

Kristepane jaképak nově, školský zákon je v tomto směru jasný a platí to už řadu let, ředitel musí přednostně brát žáky ze spádové oblasti a dokonce pro něho musí najít místo i při přestěhování se do spádové oblasti a s tím souvisejícím přestupu z jiné školy. Pokud tak nečiní, tak porušuje zákon.

V příspěvku jsme se dozvěděli, že České Budějovice mají na školách pro prvňáky míst dost a současně, že v té jedné konkrétní nemá ani pro žáky ze spádové oblasti dostatečnou kapacitu. Že by se do této spádové oblasti fiktivně nastěhovali žáci, kteří nechtějí chodit do škol s vysokým počtem Romů? Jest to docela možné.

A co se týká informací z Pardubic. I ti žáci z okolních obcí bez vlastních škol jistojistě svoji spádovou školu mají. Asi to nebude tak, jak to z příspěvku vyznívá, že by neměli vůbec kam chodit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.