Přečtěte si: Dnes znovu do školy, s papírem na hlavu

pondělí 4. ledna 2016 ·

Tak velké nervy, „zda bude dost bramborového salátu“, máme za sebou. I silvestrovskou petardu. A děti a mládež znovu sedí ve škole.


Z komentáře Václava Klause ml. v Novinky.cz vybíráme:

Abych pana učitele doplnil z druhé strany, já jsem zase zažil nemálo rodičů (většinou šlo o matky), kteří(ré) mi nesli(y) potvrzení podobné validity, že je dítě naopak „nadané“.

Tak jsem jim vždy říkal: „A jak je asi tak nadané, prosím? Jako Einstein? Nebo nějak míň? Jestli jako Einstein – asi tu pro něj budeme všichni trochu pitomci, mnou počínaje, mladá paní…“

No jo, ale vy jako škola, ať už jde o dyskalkulika (přeloženo do češtiny „blbej na matiku“), nebo má potvrzení, že může každých dvacet sekund zařvat, „běž do hajzlu, účo“, a hodit po ní penál (to se třeba jmenuje „krombiální syndrom agresivity“ nebo tak nějak vědecky podobně) nebo u paní psycholožky spočetl trojčlenku v průměru o 10 sekund rychleji než dva výše zmínění případi – tudíž je nadaný. Tak vy jako škola na ně musíte vést papíry a agendu a spolupracovat s pedagogickým centrem a kontroluje to inšpekce.

4 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
4. ledna 2016 v 15:09  

Věděla bych o pár lidech, co by fakt potřebovali papíry na hlavu. Sedí na ministerstvu a dělají, že rozumí školství.Bludy.nerozumí ničemu.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
4. ledna 2016 v 19:00  

Pan náměstek avizuje posílení PPP o 10 %. Tož to bude asi o 10 % víc papírů.

Jenyk řekl(a)...
4. ledna 2016 v 21:16  

Celý text VKml. vychází z dopisu "pana učitele", který si stěžuje, že jeho "studenti" a jejich rodiče hromadně přicházejí s papíry, které je osvobozují od studijních povinností.
Téma jistě diskutabilní. Ale jde-li o "studenty", pak "pan učitel" učí na G nebo aspoň na SOŠ, tedy na školách, kde oni "studenti" budou státně maturovat a skoro všichni postoupí na VŠ.
Není problém "papírů na hlavu" spíš problémem ZŠ? Není to trochu zmatené?

Navíc: Nejde přece jen o papíry. Řada rodičů vyžaduje úlevy pro své méně nadané děti a vedení SŠ jim ochotně naslouhá a vychází vstříc. Konkrétně mám zkušenost, že takto vystupují rodiče - učitelé ZŠ. Argumentace jedné matky - učitelky: "Já taky učím a my těm dětem, když jim to nejde, vyjdeme vstříc." Já na to: "Jenže těm dětem, které učíte Vy je asi 13, těm Vašim zde je asi 18 a jsou na G a půjdou na VŠ!" Samozřejmě v tomto případě je to snažší, není třeba žádný individuální studijní plán, žádný kontakt s odborníky v poradně. Stačí, když si ředitel s učitelem promluví a vysvětlí mu, co od něj čeká, aby byli rodiče spokojeni a škola udržela kvalitní pověst.

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. ledna 2016 v 21:41  

škola udržela kvalitní pověst

Pověst útulku pro prominentní dětičky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.