Podej bulváru prst... (AKTUALIZOVÁNO)

pátek 22. ledna 2016 ·

Ministryně školství Kateřina Valachová zareagovala na hloupou a manipulativní reportáž TV Nova o kampani Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky s názvem Hello Czech Republic. Vzápětí se dočkala i podobně hloupé interpelace v poslanecké sněmovně. Následovala smršť článků v různých médiích, které jen prokazují neschopnost autorů číst s porozuměním textu.


Reportáž TV Nova je určitě vhodná pro rozbor v hodinách mediální výchovy jako ukázka manipulativních technik. I článek na webu TV Nova s titulkem Nové osnovy pro školy: Děti si budou hrát na uprchlíky! (původně byl asi málo úderný "Podivné příručky do škol: děti si zahrají na uprchlíky i konec světa", takže ho editor změnil) je ukázkou neprofesionality:

Ministerstvo školství se rozhodlo seznámit žáky s uprchlickou krizí, a to velmi svérázným způsobem. Na popud Úřadu vysokého komisaře OSN dostanou učitelé materiály, díky kterým se studenti formou hry vžijí do role migrantů. V příručkách jsou ale určité pasáže, které překvapují i samotné pedagogy.

Ministerstvo školství reagovalo tiskovou zprávou, kde situaci uvedlo na pravou míru:
  1. Materiál Hello Czech Republic vydal Úřad Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky (UNHCR). Ministerstvo jej nepodpořilo finančně, materiálně ani udělením záštity.
  2. Ministerstvo školství tento materiál nedistribuuje. Jedná se o aktivitu neziskového sektoru nabízející jednu z příruček pro učitele, kteří vyučují téma multikulturní výchovy. Záleží pouze na vedení školy a pedagozích, zda tuto příručku použijí.
Středeční interpelace poslankyně Němcové vycházela podle jejích slov z článku Nová kampaň naučí děti vcítit se do role uprchlíka na webu Svobodné fórum, který je jen mírně Vilémem Besserem upravenou zprávou ČTK. Zde si dovolím upozornit na další čtvrteční článek Viléma Bessera Prouprchlická kampaň do škol není objektivní.

Tisková zpráva ministerstva a odpovědi ministryně školství při interpelaci opět zpracovala do zprávy ČTK a ta se v různě modifikované podobě dostala do řady médií:


Zajímavá je v této souvislosti informace Hospodářských novin, že materiály připravující neziskovka je poskytla ministerstvu a požádala o jejich oficiální doporučení už v listopadu. Ministerstvo školství slíbilo podpořit materiály, pokud metodická příručka projde recenzí. To se stalo a metodickou příručku MŠMT kladně recenzovalo. Vzhledem k tomu, že švédský originál je již tři roky starý a nebere v úvahu loňský vývoj, je asi tato informace na celé cause to nejpodstatnější.

Pozoruhodné je, že bulvární titulky i řada informací v článcích jsou v přímém rozporu s realitou i s výroky paní ministryně. A místo diskuse o skutečných problémech školství a vzdělávání se bude dementovat a dementovat. Podej bulváru prst...


AKTUALIZACE:

Na webu podpory pedagogických pracovníků Národního institutu dalšího vzdělávání byly odstraněny odkazy na materiály kampaně Hello Czech republic. Takto vypadal web před několika dny:


A takto vypadá dnes:












8 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
22. ledna 2016 v 9:22  

Kdo se nebojí, není Čech!

Jiri Janecek řekl(a)...
22. ledna 2016 v 9:25  

Opravdu moc nechapu, kdo chce co rict... To je trochu vtipne, kdyz vsichni furt mluvi o tech komunikacnich soft skills...

Ale jestli je ten prvni odstavec produkt ministerstva, mohlo by se to taky pouzivat v nejakem zkompetentnovani k obcanstvi. A taky v cestine (trenink na synonyma)... Proste ministryne je hloupa, protoze ji nemam rad...

RP řekl(a)...
22. ledna 2016 v 9:31  

"Kdo se nebojí, není Čech!" - typická ukázka novinářské práce současnosti - úderný (a blbý) titulek - pak nic.....

Tajný Učitel řekl(a)...
22. ledna 2016 v 14:44  

Já vám to vyhláskuji. Ministryně dostala vítr z xenofobní české voličské majority a spěchá si umýt ruce od jakéhokoliv zdání sympatií s uprchlíky. To se v čr neodpouští. Proto kdo se nebojí (uprchlíků), není Čech.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
22. ledna 2016 v 15:31  

"xenofobní české voličské majority"

Za slovo "české", můžete dosadit: německé, švédské, norské, belgické, rakouské, polské a dalo by se pokračovat.

Všichni tito normální, postupně "prozřivší", evropané jsou podle Vašeho primitivního vidění světa xenofobní a rasističtí.

Postřehl jste (přesto, že vaše vedení je o něco delší), že situace se od podzimu změnila? Davy vítačů jsou pryč a státy plné uprchlíků najednou skoro žádné další nechtějí a neví co s nimi?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
22. ledna 2016 v 15:33  

Jo, ještě jsem zapomněl:

To bude takový průser, o jakém se nám ani nezdálo.

tyrjir řekl(a)...
22. ledna 2016 v 15:57  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
22. ledna 2016 v 16:38  

Na jaře 2013 se, pokud vím, na MŠMT vážně uvažovalo o spojení NÚV a NIDV. Uplynuly téměř tři roky a ke zlepšení jejich práce myslím nedošlo. Co s tím?
J. Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.